Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Ipolytarnóc – Idősíkok találkozása

Ipolytarnóc – Idősíkok találkozása

Bükki Nemzeti Park – Rónai Kálmánné, igazgató

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságától meghívót kaptunk Ipolytarnócra, új kiállításuk megnyitójára. Rónai Kálmánné igazgató a kiállításon elmondta, az új kiállítás célja, hogy segítsen értelmezni a területen látottakat, miközben emléket állít mindazoknak, akik a legtöbbet tették a 19. századtól máig a területért, hiszen ez a csodálatos program, amely ma Ipolytarnócra várja a vendégeket, nem valósulhatott volna meg ezeknek az embereknek az áldozatos munkája nélkül.

Nagy Júlia az Igazgatóság ökoturisztikai osztályvezetője a kiállítás egyik megálmodója, kiemelte, hogy a kiállítás központjában a terület kutatástörténete áll, bemutatva az 1830-as években kezdődő és máig tartó feltáró munkát, relációba állítva azzal a sok millió éves geológiai múlttal, amely a terület Európa-hírű egyediségét adja.

A kiállítás segített megérteni hol helyezkednek el az ipolytarnóci leletek korban a dinoszauruszokhoz, vagy a mai emberhez képest, miközben bepillantást kaptunk a terület egykori és mai kutatóinak munkájába is. Megtudtuk, hogy a kiállítás megvalósítása során fontos szempont volt a fogyatékkal élők segítése, az akadálymentesítés biztosítása. A tervezés során figyelembe vették, hogy a vendégek az ipolytarnóci kirándulásuk végén fogják felkeresni ezt a kiállítást, amikor már fáradtak a sokszor több órás élménydömping után, amit a terület nyújt a látogatóknak. Emiatt úgy állították össze az anyagot, hogy az ne legyen fárasztó, hosszú és információval túlzsúfolt, de segítse az élmények feldolgozását. A kiállítás vizuális megjelenítése szintén hozzájárul, hogy a szövegek elolvasása nélkül is érthetőek, értelmezhetőek legyenek a látottak.

Az új programelem lehetőséget biztosít arra is, hogy a téli időszakban, amikor a geológiai tanösvényen az időjárási viszonyok nem teszik lehetővé az őslábnyomok felkeresését, a kiállításon mégis komplex betekintést kaphassanak a látogatók az őslábnyomos terület értékeibe, így akár egy hosszabb élményprogram alapját is nyújthassa. Mindemellett a kutatások iránt mélyebben érdeklődőket is segítik. Összeállították a területről megjelent cikkek jegyzékét, amely szintén a kiállítás része, s elkezdték a területről készült fotók összegyűjtését is, amelyből egy válogatás már megtekinthető.

Az Ősfenyő Belépő látogatóközpontban négydimenziós időutazáson is részt vettünk.

Majd geológiai túrára indultunk, amelyet Szarvas Imre élvezetes előadásában ismerhettük meg. Végig jártuk az Ipoly folyó medre mellett felbukkant ősmaradvány lelőhelyet, melyet 18 millió évvel ezelőtt vulkáni katasztrófa temetett be. A Borókás-árok geológiai tanösvényén lábnyomok vezettek a múltba. Mintegy 40 ősi gerinces állatfaj élt itt kardfogúk, medvekutyák, krokodil félék …

Megcsodáltuk Varga Imre szakértő vezetésével a Bükkábrányi lignitbányából kimentett mocsári ciprusokat és tengerparti mamut ősfenyőket. A 100 méteres megkövesült famatuzsálemeket 1836-ban Kubinyi Ferenc tárta fel.

1IpolyA gyerekek számára – különböző korcsoportok alapján – a kiállításhoz készülő, szeptemberben debütáló okos telefonos játék nyújt majd további élményeket, amelyhez módszertani útmutató is készül az osztálykirándulásokat kísérő pedagógusok részére. A kiállításon minden kipróbálható: megsimogathatóak a lábnyomok és a bemutatott ősfa, szelfizhetünk az ősállatokkal és többféle játék keretében kipróbálhatjuk, mennyit jegyeztünk meg a látottakból.

Az új kiállítás az Ipolytarnóci Ősmaradványok Kiállítás nyitva tartási idejében, minimum sétálójegy megvásárlásával megtekinthető.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.