Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

Tintoretto

Tintoretto – Egy lázadó Velencében

1tintorettoA „Művészet templomai” ismeretterjesztő sorozat az itáliai reneszánsz egyik utolsó nagy művésze előtt tiszteleg, születésének ötszázadik évfordulója alkalmából.

A Tintoretto – Egy lázadó Velencében című film szeptember 12-től látható Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és országszerte számos további helyszínen, többek közt Debrecenben, Szegeden, Kecskeméten, Székesfehérváron, Szombathelyen, Pécsett, Szolnokon és Miskolcon is bemutatják.

A olasz Sky Arts alkotóstábja látványos dokumentumfilmmel kísérli meg bemutatni a kiszámíthatatlan, ösztönös és szenvedélyes, ám vitathatatlanul rendkívüli festőművész életpályáját.

A film rendezője: Giuseppe Domingo Romano. Főszereplők: Stefano Accorsi, Peter Greenaway.

Tintoretto élete és a reneszánsz Velence

3TintorettoAz édesapja foglalkozása után Tintoretto, azaz ‘kis ruhafestő” művésznevet használó Jacopo Robusti volt az egyetlen olyan nagy reneszánsz festő, aki élete során (1519-1594) sohasem hagyta el szülővárosát, még a pusztító pestisjárvány idején sem. A film tanulóéveitől kezdve egészen a haláláig követi Tintoretto életútját, kiemelve a saját műhelye megalapításának különösen izgalmas időszakát, ahol gyermekei is dolgoztak: Domenico, aki végül továbbvitte édesapja munkáját, valamint hőn szeretett lánya, Marietta is, aki szintén tehetséges festőművésszé vált.

2Velence

A festő életén keresztül megismerhetjük a 16. századi reneszánsz Velencét is, végigkövetve azokat a helyszíneket, amelyek a művész életének fontos pillanatait idézik meg: a Szent Márk tértől a Szent Rocco templomig, az Állami Levéltártól a Dózse-palotáig, ahol a világ egyik legnagyobb festményét, a 17×22 m-es Paradicsomot készítette el.

Az alkotás Tintoretto életpályájának bemutatása mellett betekintést nyújt e virágzó kulturális időszak mindennapjaiba is, amelyben a művészeti világ olyan nagyságai is jelentős szerepet játszottak, mint Tintoretto örök riválisai: Tiziano és Veronese.

A művészettörténeti korszak történelmi háttere is feltárul a filmben: amikor a Velencei Köztársaság Európa egyik legjelentősebb kereskedelmi kikötőjeként megerősítette tengeri hatalmát, 1575-77 között tragikus pestisjárvány tört ki, amely megtizedelte a lakosságot és  kitörölhetetlen nyomot hagyott a városban.

5TintorettoTintoretto legfontosabb ciklusa épp ezekben az években született meg. Megalkotta életének legfontosabb műveit: a Scuola Grande di San Rocco festményciklusait. Abban az időszakban senki, még a Sixtus-kápolnán dolgozó Michelangelo sem vállalta egy teljes épületbelső megfestését.

A dokumentumfilm a festőművész életpályája és a műalkotások részlet gazdag felvételein túl bemutatja azt a minden részletre kiterjedő, komplex elemzést is, amelyet egy olasz szakértőkből álló kutatócsoport készített Tintoretto remekműveinek restaurálásához. A Sky támogatásának köszönhetően mindkét alkotás, az „Olvasó Szűz Mária” (1582-1583) és a „Meditáló Szűz Mária” (1582-1583) munkálatai sikeresen befejeződtek a washingtoni Nemzeti Galéria nagyszabású évfordulós kiállításának megnyitására.

Forgalmazza: Pannonia Entertainment.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.