Search
csütörtök 18 április 2024
  • :
  • :

Snowden: Rendszerhiba

Edward Snowden: Rendszerhiba

XXI. Század Kiadó

A férjemmel teszteltem a könyvet, aki nagyon kritikus és türelmetlen is, kevés dolog köti le a figyelmét. Megkértem, olvassa el és mondjon róla véleményt. Arra számítottam, majd átlapozza és kifejti, hogy se füle se farka, hülyeség az egész, kár az időért, de nagy meglepetésemre, le se tette a kezéből, amíg be nem fejezte, majd elismerően annyit mondott – ezt a könyvet megtartom!

1Snow2A Rendszerhiba egy kivételes íráskészséggel megalkotott, szenvedélyes és elegáns, kulcsfontosságú memoár, digitális korunk valóságos foglalata, amely menthetetlenül bevonul a klasszikusok sorába.

Az író egy éles eszű fiatalember, aki online nőtt fel, gyermekkorát az Egyesült Államok fővárosának bukolikus elővárosaiban töltötte. Képesítése szerint rendszermérnök, dolgozott a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) és szerződéses partnerként a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA). Dolgozott kémként, aztán whistleblower (kiszivárogtató) lett, amiért menekülnie kellett – az internet élő lelkiismeretévé vált.

A köz javára tett erőfeszítéseiért több díjat kapott: Right Livelihood-díj, német Whistleblower-díj, Ridenhour Prize for Truthtelling, az International League for Human Rights Carl von Ossietzky medálja. Jelenleg a Freedom of the Press alapítvány elnöke.

Edward Snowden 2013-ban, 29 évesen sokkolta a világot azzal, hogy szakított az amerikai hírszerzéssel és nyilvánosságra hozta, hogy az USA kormánya titokban azon dolgozik, hogy minden egyes telefonhívást, sms-t és e-mailt rögzítsen. Ez a példa nélküli lehallgatási rendszer képes arra, hogy a Föld minden lakójának magánéletébe behatoljon.

Most, hat évvel később Snowden először tárja fel, hogyan működött közre a rendszer kiépítésében és miért jutott el arra a pontra, hogy szerepét nyilvánosan is vállalja.

A Rendszerhiba egyszerre több mint húsz országban jelent meg 2019 szeptemberében. Magyarországon a 21. Század Kiadó gondozásában lát napvilágot.

A könyv kiadója az USA-ban a Metropolitan Books, Nagy-Britanniában a Pan Macmillan, Németországban a Fischer Verlag – a világjogokat a Macmillan csoport birtokolja.

Interjú a Macmillan Publishers USA képviselőjével.

2SnowdenEdward Snowden (fotón) huszonkilenc évesen úgy döntött, hogy feladja a jövőjét az ország java érdekében – nyilatkozta John Sargent, a Macmillan Publishers USA vezérigazgatója. – Óriási bátorságra volt szükség ahhoz, hogy ezt megtegye. Akár szimpatikusnak tartjuk Snowdent, akár nem, tagadhatatlan, hogy egy hihetetlen amerikai történet az övé. Kétség nem fér ahhoz, hogy a világ jobb hely lett az ő közreműködésével, neki köszönhetjük, hogy mindenki nagyobb biztonságban tudhatja a magánéletét. A Macmillan nagyon büszke arra, hogy megjelentetheti a Rendszerhibát (eredeti cím: Permanent Record).

– Miért éppen most írta meg Edward Snowden ezt a könyvet?

– Nagyon feszült időszakot élünk meg, amely sok szempontból döntő jelentőségű lehet. Egy sor újabb fenyegetéssel kell szembenéznünk, többek között a magánszférában, és ezek ellen szót kell emelni, lépéseket kell tenni. A Rendszerhiba című könyvben Snowden most először mondja el a történetét, hogy az olvasó betekintést nyerhessen abba, mi volt a szerepe a tömegekre irányzott lehallgatási rendszer kiépítésében, és milyen lelkiismereti válságot élt át, amely arra indította, hogy ugyanezt a lehallgatási rendszert igyekezzen hatástalanítani.

– Edward Snowden-nek lesz nyilvános fellépése is?

– Ami a kérdés személyes vonatkozását illeti, 2013 után időbe telt, hogy Snowden újra fel tudja venni a kapcsolatot a rokonaival és a barátaival, mert az akkori események miatt mindenki nagy nyomás alatt élt, és természetesen le is hallgatták őket. Snowden jelenleg nem hagyhatja el azt az országot ahol tartózkodik, de lehetőség van videókonferenciával megoldott beszélgetések szervezésére – ahogyan korábban is szerepelt például a SXSW-n és tartott előadásokat.

A 21. Század Kiadó küldetésének tekinti, hogy kiálljon a szabadság, a demokrácia és az ökológiai tudatosság értékei mellett a könyvkiadás eszközeivel.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.