Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Lovasterápiás Verseny

Lovasterápiás és Nemzetközi Díjlovas Verseny

A Magyar Lovasterápia Szövetség a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnökségével és támogatásával szeptember 27-29 között, tizenötödik alkalommal rendezi meg Nemzetközi Díjlovas Versenyét és Lovasterápiás Versenyét. Idén a Díjlovas Verseny egyben Világkupa is – jelentette be sajtótájékoztatón Edvi Péter a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Magyar Lovasterápia Szövetség elnöke.

1LovasCim

Az eseményen részt vett még Bartos Sándor Fót polgármestere, Kiss Emőke az Auchan fóti áruházának igazgatója, Bozori Gabriella lovasterapeuta, az NGYSZ Lovasterápiás és Oktató Központjának vezetője, Szabó László a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Kövy András a Magyar Lovasterápia Szövetség alelnöke, Németh Gábor lókiképző és lovasedző, a Magyar Lovasterápia Szövetség díjlovas versenyzője.

Elmondták, hogy a 15 évvel ezelőtti kis fóti versenyből egy hatalmas lovas verseny lett.

A Lovasterápiás Versenyre 171 versenyző nevezett az ország különböző pontjairól. A hiperaktív, tanulásban, illetve értelmileg akadályozott gyerekek önállóan lovagolnak ügyességi pályán, illetve díjlovas programot mutatnak be lépésben és ügetésben. A Jámbor Vilmos Emlékversenyen 4 fős csapatok versenyeznek egymással. A gyerekeknek játékos feladatokat kell megoldaniuk lóháton.

A látássérült gyermekek számára külön versenyszámokat hirdettek meg: ügyességi feladatokat vezetett lovon, valamint önálló lovaglást és futószáras versenyszámot is.

Az idei versenyen is megrendezik az egészséges és sérült lovasok közös, játékos versenyszámát, amely a korábbi években is nagy érdeklődésre tartott számot. A vasárnapi közös versenyszámon Franz Reitzer az ELMŰ/ÉMÁSZ igazgatósági tagja és Dr. Szili Katalin a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja csapatkapitányként, valamint Ingo Fröhlich a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja játékvezetőként közösen segítik az együtt versenyző gyerekeket.

Mint mondták, az a céljuk, hogy az egészséges és sérült lovasok motiválják egymást, ezáltal is hangsúlyozva az integráció fontosságát, valamint a lovasterápia, mint kiegészítő terápiás eljárás népszerűsítése, és a benne rejlő fejlesztési lehetőségek bemutatása.

A csapatok a szép ajándékokon kívül pénzdíjakban is részesülnek, a verseny összdíjazása 5.000.000 Ft. A fentieken kívül a Gyermekmentő Szolgálat vállalja a gyerekek utazási, étkezési és szállási költségét is.

A Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas-Versenyszámokban idén három nap alatt 26 versenyszám lesz, 19 ország 102 lovasa méri össze a tudását. Ebből a világkupa fordulóra, mely a nagydíjból és a nagydíj kűrből áll, 25 induló jelentkezett.

3Lovas

A versenyen olyan neves lovasok is indulnak, mint a néhány héttel ezelőtt Európa bajnokságot csapatban megnyerő Jessica von Bredow-Werndl, és aki egyéniben bronzérmet nyert. Jelenleg a világranglista 5. helyén áll. Vagy a svéd színekben versenyző, félig magyar származású Patrik Kittel, aki három olimpián vett részt eddig, melyeken csapatban 4-5. helyezéseket szerzett, és aki jelenleg a Világranglista 13. helyén áll. Továbbá Alexander Matthias Rath német versenyző, aki a 2010-es Világbajnokságon csapatban bronzérmet nyert, egyéniben 13. helyezett volt. Német színekben versenyez továbbá Sönke Rothenberg, aki a 2017-es Európa Bajnokságon egyéniben ezüstérmet, míg csapatban pedig Európa Bajnokságot nyert. Ők a fóti versenyen a Világkupára neveztek be.

4Lovas

A hazai versenyzők között nagykörben Nébel Viktória, Schmidt Anita és Losonczy Anikó indulnak

A Nemzetközi Versenyen és a Világkupán kívül többek között Szent György-díj, Intermediate I. Kűr, Intermediate II., Nagydíj, Nagydíj Special, valamint Nagydíj Kűr versenyszámokat is rendeznek. A verseny összdíjazása 9600 euró. A nemzeti Díjlovas Verseny résztvevői nehéz, közép és könnyű osztályú díjlovas kategóriában indulnak, a verseny összdíjazása 800.000 Ft.

A Díjlovagló Parasport versenyszámra is sor kerül, mely egyben a mozgásukban akadályozott felnőtt lovasok számára Országos Bajnokság is lesz. Az Országos Bajnokságot a Magyar Paralimpia Szövetség támogatja. Az egyes versenyszámok házigazda szerepét a Gyermekmentő Szolgálat ismert közéleti tagjai – politikusok, művészek, sportolók – vállalták el.

A rendezvény főtámogatója az OTP Bank Nyrt., kiemelt támogatók az ELMŰ-ÉMÁSZ, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Mercedes-Benz Hungária Kft. és a Hewlett Packard Enterprise.

Az ingyenes rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak!  Helyszín: Helyszín: NGYSZ Lovasterápiás és Oktató Központ, Fót, Vörösmarty tér 2.

2Lovas

Kiss Emőke az Auchan fóti áruházának igazgatója az Auchan és a Gyermekmentő Szolgálat együttműködéséről beszélt. Megtudtuk, hogy az Auchan az Ifjúságért Alapítvány 3 230 000 forinttal támogatta a Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központ játszóterének szenzoros integrációs fejlesztését, hogy ezzel is elősegítse a komplexebb terápiát. A játszótér elsősorban a fóti központban ellátott gyermekeknek nyújt segítséget, valamint az itt szervezett nyári táborokban, rendezvényeken résztvevőket fejleszti a mozgásban és térbeli tájékozódásban.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.