Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

30. ÉVOSZ

30. ÉVOSZ  – Átadták a szakmai díjakat

Az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége idén 30 éves. Az ünnepélyes évzáró közgyűlést december 6-án tartották a Mercure Budapest Buda Szállóban, ahol átadták a 2019. évi szakmai díjakat is.

A 30. évforduló alkalmából köszöntőt mondott Koji László, az ÉVOSZ elnöke. Értékelése szerint 2019-ben jó évet zárt az építőipar, jelentős a bővülés, de vannak kihívások. Az ágazat termelési értéke az idén eléri a 4000 milliárd forintot. 2020 az állami szerepvállalás éve lesz a gazdaság élénkítésében, a lakossági bizalom erősítésében és a megrendelések területén is.

Dr. Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára az ünnepi alkalmon elmondta, hogy az építőipar termelési értéke a január-szeptemberi időszakban 28 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Éves szinten az idén 25-30 százalékkal bővülhet. Majd beszélt az építőiparra 2020-ban váró kihívásokról. Képzésekkel biztosítani kell a megfelelő munkaerőt, valamint a szabályszerűen működő cégek versenyképessége érdekében vissza kell szorítani a feketegazdaságot. Hangsúlyozta, hogy a rendszerváltás óta eltelt időszakban nem volt két olyan egymást követő év, hogy az építőipar termelési értéke 10 százalékkal tudott volna emelkedni. Az elmúlt két évben viszont a bővülés üteme meghaladta a 20 százalékot, és ez a harmadik év is ilyen lesz.

Bodó Sándor a Pénzügyminisztérium államtitkára azt mondta, 4,8 %-os növekedés várható a 2019-es évben, amit nem a szél fújt össze. Majd hozzátette, meg kell vizsgálni, hogyan lehet az Európai Unió ciklikusságát mérsékelni. Olyan intézkedéseket kell tenni, amelyek a magánerős építkezéseket segíti. A magyar emberek szeretnek a saját házukban lakni, ami természetes igény. 2020. év a foglalkoztatás területén elsődlegesen arról fog szólni, hogy szakmailag mennyire felkészült foglalkoztatott van és hány embert, milyen mértékű képzésben lehet részesíteni. Az építőiparban foglalkoztatott fizikai állománynak alacsony a képzési motivációja, ami nehezítő tényezőként fog megjelenni.

Rigó Csaba Balázs a Közbeszerzési Hatóság elnök is megosztotta gondolatait az ünnepélyes évzáró-közgyűlésen.

Majd a 30. évforduló alkalmából rendkívüli felszólalásra kérték fel Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét.

1EvoszCim

Átadták a szakmai díjakat: Lechner Ödön Díj, Építőipari Mesterdíj, Építőipari Nivódíj, Nivódíj elismerő oklevél, Építési Alkotói Díj, Sándí Gyula Díj, Épületgépészeti Nivódíj, ÉVOSZ diákköri Díj.

2019. évben a Lechner Ödön díj kitüntetésben részesültek:

Bajnok Sándor (Market Építő Zrt. műszaki igazgatója)

Laudáció: Húsz éve oszlopos tagja a Market Építő Zrt. műszaki csapatának. Tizenöt éve műszaki igazgatóként áll helyt nap mint nap az ország legnagyobb magasépítési feladatain. Kiváló vezető, aki számos ifjú kolléga pályafutását egyengeti a Marketben. Műszaki ismerete a legmagasabb színvonalú, különösképpen a szállodák és a műemléki felújítások területén. Felelősségtudat, minőség iránti elkötelezettség, pontosság, precizitás és eredményesség jellemzi személyét.

Cseke Lajos (VIV Zrt. nyugalmazott vállalkozási igazgatója, szakértő)

Laudáció: Közel hat évtizeden át az elektromos szakiparban végzett kiemelkedő szakmai munkássága, az építőipari árképzés és kockázatfeltárás alapismereteinek terjesztésében, valamint a szakmunkásképzés korszerűsítése érdekében végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként, és ezen a területen az ÉVOSZ-ban végzett szakmai munkájáért.

Dr. Nemes Géza (nyugalmazott vezérigazgató)

Laudáció: Az építőiparban végzett több, mint 50 évnyi és az ÉVOSZ alapítása óta a Szövetségben végzett 30 évnyi magas színvonalú szakmai munkája példaértékű életmű. Az aktív pályafutása során szerzett tapasztalatai az ÉVOSZ által alapított Mesterdíjat odaítélő kuratóriumban hasznosulnak.

Kassai Ferenc (építőmérnök, automatizálási szakmérnök)

Laudáció: Feladatai közé tartozott a lakóépületek komplex geodéziai munkái, távközlési tervezések irányítása, digitális térképek elkészítése. A közműnyilvántartás magyarországi bevezetésének és kidolgozásának egyik irányítója. A digitális felmérések hazai elterjesztésének elősegítője. Munkája mellett szakmai fórumokat szervez, szaklapot szerkeszt, tanulmányokat készít. Az Országgyűlési Bizottságok munkájában szakértőként, az Európai Uniós Operatív Programok Monitoring Bizottsági tagként képviseli a szakmát. Közéleti és társadalmi tevékenységet harminc éve folytat. A Magyar Mérnöki Kamara és az ÉVOSZ közötti szakmai kapcsolatok erősítésének elkötelezett híve.

Tratnyek István (FŐBER Zrt. építészmérnök, projektvezető)

Laudáció: A FINA 2017. Úszó-, Vizilabda-, Műugró-, Műúszó-, Nyíltvízi Világbajnoksághoz kapcsolódó Komjádi és Hajós-Széchenyi uszodák felújításának lebonyolítási/műszaki ellenőri projektvezetője. A Puskás Aréna kivitelezési/megvalósítási igazgatójaként a teljes kivitelezési fázis mérnök irányítója, lebonyolítási vezetője, a műszaki ellenőrök felelős vezetője volt, projektvezető-helyettes. Kiemelkedő szerepe volt a projekt sikeres megépítésében. Emberi magatartása, közösségi szerepe kiemelkedő.

Vladár János (IMOLA Konstrukt Kft. építésvezetője)

Laudáció: 48 éve, megszakítás nélkül a kivitelező építőiparban dolgozik. Ez alatt az idő alatt hatalmas szakmai tapasztalatra tett szert, melyet a hétköznapokban a létesítmények kivitelezésének magas színvonalú szervezésében és a minőségi munka érdekében kamatoztat. Több fiatal kolléga nőtt fel a keze alatt és váltak önálló szakemberré. Szakmai munkája és emberi magatartása példaértékű.

Építőipari Mesterdíjat kapott

Az Etyek-Bicske-Tarján összeköttetését biztosító kerékpárút aluljárójának sajtolásos technológiával kivitelezett munkáiért a SYCONS Tanácsadó, Építőipari Fővállalkozó Kivitelező és Tervező Kft. A kivitelező a fővállalkozó Útéppark Kft. volt. A díjat Szalai János, a Sycons ügyvezető igazgatója vette át.

Építőipari Nívódíjat kapott

 A Pannon Park Biodom térlefedés acélszerkezet tervezési munkáiért az ARC-S Engineering & Design Kft.-t képviselve Bükkösi Raymond építőmérnök, felelős statikus tervező, valamint Dr. Merczel Dániel építőmérnök, statikus tervező vette át a díjat. Szintén a Biodóm projekt acélszekezet-gyártás-szerelés munkáiért pedig Ethleib Ádám építőmérnök, projektvezető, valamint Novák István építőmérnök, felelős műszaki vezető. A projekt generálkivitelezője a Market Építő Zrt.

Mérnöki Kamara elismerést kapott

A Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata idén magasépítés és mélyépítés területén is egy-egy kivitelezést díjazott, melyeket Kiss Jenő, az Építési Tagozat elnöke adott át.

Horváth Helga Ida építőmérnök az ARCHIBONA Kft projektvezetője, a Hegyvidéki Kulturális Szalon alkotásért kapta meg az Építési Alkotó Díjat. Feczkó Róbert építőmérnök, az A-Híd Zrt. projektvezetője pedig az érdi Szent István úti műtárgyak (közismertebb nevén Szent István vasúti híd) megvalósításáért.

Sándi Gyula díjat kapott

A tervezőkkel való kiemelkedő kivitelezői együttműködésért a Magyar Építész Kamarától megosztottan a Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka és környezete megvalósításáért Ámon Kornél és Papatyi Balázs kapta (Papatyi Balázzsal, a kivitelező Magyar Építő Zrt. szakemberével a projektről interjút is közöltünk.)

Épületgépészeti Nívódíjat kapott

A Magyar Telekom székházán elvégzett munkájáért Ágoston István és Szíjjártó Gábor.

ÉVOSZ diákköri Díj

Az ÉVOSZ és a Budapesti Műszaki Egyetem közösen hirdette meg a Gazdaságos Családi Ház pályázatot, melynek nyertesei, Módi Mariann, Molnár Tamás és Szigetvári Balázs.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.