Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

Megújultak a forint bankjegyek

Világújdonság – különleges Forint Applikációt mutatott be a Magyar Nemzeti Bank

Megújultak a forint bankjegyek – jelentette be december 12-én a Magyar Nemzeti Bank. A tájékoztatót Pataki Tibor igazgató, Bódi-Schubert Anikó és Réthy Barbara tartották.

Pataki Tibor igazgató elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2014-ben indította el a forintbankjegyek megújítását célzó programját, melynek során az elmúlt években korszerű, a modern pénzfeldolgozó gépek és automaták által támasztott készpénzforgalmi igényeknek megfelelő, egyben a hamisítás ellen is magas szinten védett bankjegyeket bocsátott ki. A hat címletet tartalmazó bankjegy sorozatból elsőként a 10 000 forintos megújított változata került forgalomba 2014 végén. A bankjegycsere 2019. december 31-én ugyanezen címlet régi verziójának bevonásával zárul, ezáltal mintegy keretbe foglalva a projektet. Az elmúlt 5 év során összesen 900 millió darab új bankjegy került legyártásra, a régi sorozatú bankjegyek túlnyomó többsége pedig visszaáramlott a jegybankba.

Bódi-Schubert Anikó arról beszélt, hogy ma Magyarországon 548 millió bankjegy van forgalomban. A felmérésük szerint a lakosságnak csak 1/4 %-a fizet bankkártyával, 46 %-a kézpénzfizető és a többiek vegyesen használják fizetésnél a bankkártyát és a készpénzt.

A bankjegycsere program keretében a Magyar Nemzeti Bank szakértőinek bevonásával a megújított forint bankjegyekbe – a világon elsőként – egy különleges biztonsági kód is került, ami szabad szemmel nem, csak kizárólag a most bemutatott Forint App segítségével ellenőrizhető. A Forint App nem hasonlítható össze más hasonló alkalmazásokkal, mert nem egyszerű képfelismerés, hanem a jegybank szakértőivel közösen fejlesztett egyedi algoritmust használ – mondta Réthy Barbara, aki bemutatta hogyan is működik.

Mint mondta, most van az a különleges helyzet, hogy a sajtótájékoztatón arra kér minket, hogy kapcsoljuk be az okostelefonokat, mert azzal működik az alkalmazás, amely két funkcióval rendelkezik: egyrészt a forint bankjegyek előoldaláról készített fénykép segítségével lehetőséget biztosít azok valódiságának vizsgálatára, másrészt az egyes forint bankjegy címletek hátoldali képéhez kapcsolódó kiterjesztett valóság élményt nyújt.

2ForintKi is próbáltuk! Az okostelefonra feltöltöttük QR-kóddal az applikációt, majd a tízezres bankjegy hátlapja felé tartottuk úgy, hogy illeszkedjen az Esztergomi Bazilika képéhez – és valóban, megelevenedett az épület, körbejárhattuk, sőt a Bazilika belső helységében is szétnézhettünk. Fantasztikus látvány – ajánljuk mindenkinek, próbálják ki! És minden papírpénzünk ugyan így megelevenedik …

Az ingyenes alkalmazás már elérhető az online áruházakban.

A Forint App természetesen nem helyettesíti a professzionális bankjegyellenőrző berendezéseket, így amennyiben egy forint bankjegy valódiságát érintően a felhasználóban bizonytalanság merül fel, úgy bármelyik posta- és bankfiókban, vagy a MNB lakossági pénztárában célszerű ellenőriztetnie azt.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.