Search
hétfő 20 május 2024
  • :
  • :

Receptre írva

Receptre írva – Így főzünk a Bethesda Gyermekkórházban 1Receptre

Az idei Semmelweis-nap különös ünnep az egészségügyben, egyfajta lezárása a járványidőszaknak. Azonban nem mehetünk úgy tovább, mintha mi sem történt volna. A Bethesda Gyermekkórház ezért különös könyvkiadásra szánta el magát: recepteken, ételeken keresztül mutatja be az elmúlt időszak hőseit, az egészségügyben dolgozókat – mondta a Semmelweis-nap ünnepségen Dr. Velkey György, a kórház főigazgatója, majd bemutatta a könyvet.

Receptre írva – így főzünk a Bethesda Gyermekkórházban címmel szakácskönyvet adott ki a kórház, közelebb hozva egy gyógyító intézmény hétköznapjait az olvasóhoz.

1VelkeyDr. Velkey György elmondta, hogy naponta hosszú órákat együtt dolgozva a gyerekek gyógyulásáért, majd leroskadva a nővérpultnál vagy az orvosi szobában, sok más kérdés mellett, ezek a kérdések is vissza-visszatértek: Mit ettél? Mit főztél? És a válaszokból élmények törtek fel, és az ízek, hangulatok kikövetelték a megörökítést – eleinte egy-egy papírfecnire, és íme most már egy ilyen szép, képekkel illusztrált könyvbe is!

Majd hozzátette: „Hát így született ez a könyv. Közös beszélgetésekből, a sokféle kultúrába gyökerezett munkatársunk saját, de közössé vált élményéből. A dolgozószobáink, adventi asztalaink, közös kirándulásaink és sütős-főzős vacsoráink együtt megélt örömeiből. Az összetartozásunkból.”

Tamásné Bese Nóra, a kórház kommunikációs vezetője elmesélte, hogyan és miként pattant ki az ötlet, hogy egy gyermekkórház szakácskönyvet adjon ki. „A karantén 40. napja volt az, amikor kezdett feszélyezni az a feszült várakozás, állandó készenlét, szervezkedés, ami a gyermekkórházunk – és az egész társadalom – életét átalakította. El akartam felejteni, túl lenni rajta. Ugyanezt láttam a munkatársaimon, a Bethesda gyógyító közösségén. És akkor kipattant a fejemből, hogy állítsunk közösen emléket ennek a furcsa, egybekovácsoló, mégis távolságtartó karanténnak. Hogyan is? Meséljünk a mindennapok ételeiről, az életről, amely az ételeket ihleti. Meséljünk arról, milyen sokszínűek is vagyunk, milyen sokféle módon sütünk-főzünk, és miben változott meg az életünk a járványhelyzet alatt.”

Felkérték Antal-Ferencz Ildikó újságírót, hogy segítsen a könyv megírásában, aki mint mondta, örömmel el is válalta ezt a kedves feladatot. Majd ismét Velkey György igazgató úr vette át a szót …

A főigazgató gyógyteái, az égéssebész főorvosnő sztrapacskája, a főnővér tábori lecsója, a gyógytornász túrós nudlija, a gasztroenterológus bablevese vagy a kórház higiénikus almás pitéje nemcsak elkészíthető ételek, hanem reményt keltő történetek, hogy az egészségünk, a gyermekek egészsége olyan gyógyító emberekre van bízva, akik minden körülmények között helyt állnak.

A könyvet Dr. Korzenszky Richárd OSB, nyugalmazott tihanyi perjel ajánlja minden olvasónak: „Amikor egy gyógyító közösség olyan könyvet ad az olvasók kezébe, amelyben ételekről van szó, nagyszerű tanúságot tesz arról, hogy közünk van egymáshoz. Jelképesen vendégségbe hívja az olvasót: legyünk együtt, ízleljük közösen a sokféle ételt, amely táplál, erősít. Vállaljuk egymást. Megosztjuk egymással azt a csekélységet, amink van.

Adja Isten, hogy ennek a gyógyító közösségnek, a Bethesda kórháznak jelképes, sokszínű terített asztala mindenkinek egészségére váljék!

A könyv megvásárolható a Bethesda Gyermekkórház támogatására az alábbi linken:

https://bethshop.bethesda.hu/hu/receptreírvaígyfozunkabethesdagyermekkórházban-p-123783.html

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.