Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Évadnyitó a Városmajori Szabadtér Színházban

Élménydús esték a Városmajori Szabadtér Színházban

Évadnyitó sajtótájékoztatót tartottak július 2-án a Városmajori Szabadtér Színházban, ahol Benkő Nóra, igazgató bejelentette, hogy a rövidített évad ellenére minden eddiginél tartalmasabb nyári színházi évadra készülnek. Közel 50 színházi előadás és program közül válogathat a közönség július 12 és szeptember 19 között.

A sajtótájékoztatón részt vettek: Harangi Mária az Összefogás Gála rendezője, Bereczki Zoltán, Palya Bea, az Orlai Produkciós Iroda vezetője Orlai Tibor, a TRIP Hajóról Magács László és Keresztes Tamás, a Játékszínből Bank Tamás és Náray Erika, valamint a Rózsavölgyi Szalonból Györgyi Anna és Dicső Dániel, valamint Ráckevei Anna a Városmajori Színházi Szemle zsűritagja.

Az igazgatónő bemutatta a nyári kínálatot, amelyből kiemelte az Összefogás Gálát. Mint mondta, szolidaritáson alapuló, nagyobb léptékű jótékonysági előadás lesz, a szakma megsegítésére. Az összetartozás sokféle megnyilatkozására és az együttlét örömére helyezik majd a hangsúlyt, felvonul benne a színházi szakma színe java. A műsor egyébként nagyon színes és vegyes lesz, minden színpadi műfaj képviselteti magát benne. Az est rendezője Harangi Mária.

A szombat esti koncertsorozatban új és visszatérő fellépők sora lesz jelen: az évadot július 18-án Kamarás Iván Egy újabb fess pesti estével nyitja meg, Rákász Gergely orgonista a Lords of the Organ című előadássorozatának negyedik részével érkezik július 25-én, július 31-én pedig a Benkó Dixieland Band egy fergeteges emlékkoncerttel és Zsédával várja a nézőket és a műfaj szerelmeseit. Julcsi

Az első augusztusi szombat estén Bereczki Zoltán invitálja a nézőket egy izgalmas zenei utazásra, augusztus 22-én a Blahalouisiana és a Heuréka Pop Orchestra közös bulijára kerül sor. Horgas Eszter, a nemzetközi hírű fuvolaművész pedig két év után tér vissza a Városmajori Szabadtéri Színház színpadára.

Augusztus utolsó hétvégéjén mind a két nap zenei csemegével találkozhat a közönség: szombaton Kárász Eszter, Tompos Kátya és Boggie kelti életre a francia sanzonokat, míg vasárnap Oláh Gergő nevével fémjelzett Roma Soul csap a húrok közé. A már megszokott és elmaradhatatlan Dés László koncertre idén szeptember 5-én és 6-án kerül sor.

Palya Bea kedvelői szeptember 12-én örülhetnek egy különleges, zenei utazásának, ahol a kelet és nyugat között repkedő, etnikus dalok hol jazz-es színt, hol modern groove-okat kapnak, miközben a hangzásvilág közepét a cimbalom zengése és ritmikussága adja.

1PalyaPalya Bea is szót kapott a sajtótájékoztatón – a bandám állati jó zenészekből áll, évek óta vagyunk egymás társai a zenében, idővel pedig igazi alkotóközösséggé forrtunk össze. Imádok velük egy színpadon állni: imádom Gyuri bőgőzését – úgy támaszt hangokkal, hogy arra énekes csak szárnyalni tud. Tomi beül a hangszer mögé s rögtön táncol a dob és a közönség, játékára az egész zenekar ráülhet. Dongó, ahogy fúj, megnyílik az ég és meztelen vad angyalok potyogtak az égből. Imádom Gerzson, “az arab lant hercegének” pengetését, – ahogy a dallamot kanyarintja, tátva marad a szám. És ámulatba ejt Jenci, a “Cimbalomkirály” játéka is, aki úgy kísér, hogy potyognak a könnyeim. Remélem, sikerült vágyaitokat felkorbácsolnom, birizgálni az érzékszerveitek, különös tekintettel a fületekre és a szívetekre.

1BenkoNNemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án a hagyományoktól eltérően egy igazán rendkívüli koncerttel várjuk a nézőket – folytatta Benkő Nóra a produkciók bemutatását: az Esszencia formáció nem hasonlítható egyetlen más, hagyományos népzenét játszó zenekarhoz sem. Olyan megkerülhetetlen alkotókat, a magyar kulturális élet három kiválóságát hívtuk színpadra, mint Herczku Ágnes énekest, Berecz András előadóművészt és a dalszerzőként és zenészként is ismert Grecsó Krisztián írót. A különleges este különleges nyitányaként a négytagú Várkonyi Csibészek, az ország legismertebb roma gyerekzenekara hangolja és bűvöli majd el a közönséget.

A Városmajori Színházi Szemle verseny programjában most is a legjobb zenés, szórakoztató és klasszikus előadások mutatkoznak be. Krimi, dráma, bohózat, szerelmi história, vígjáték és halhatatlan klasszikusok: a program közös nevezője a minőség.

Augusztus 24-én a tatabányai Jászai Mari SzínházNépház társulata egy autista fiúról szóló izgalmas és megható történettel nyitja meg, A kutya különös esete az éjszakában című darab Guelmino Sándor rendezésében látható.

Augusztus 26-án a Miskolci Nemzeti Színház társulata a Mohácsi testvérek Shakespeare nyomán írt veretes vígjátékával A velencei kalmárral érkeznek.

A Győri Nemzeti Színház egy örökzöld Agatha Christie krimivel, a Váratlan vendéggel és ígéretes szereposztással zárja a szemle augusztusi programját.

Igazi meglepetés lesz a temesvári és nagyváradi teátrumok két-két előadása szeptember elején: egy teljesen valószerű játék az őrületről, azaz Pirandello IV. Henrike, a megkerülhetetlen alapkérdéssel: honnan tudjuk, meddig tart a normalítás és hol kezdődik a téboly, illetve Mladenovic újragondolt meséi egy mesék nélküli, titkoktól megfosztott és összeszemetelt világról, azaz a Hattyúk tava újratöltve.

Majd szeptember 3-án és 4-én együtt töprenghetünk és mulathatunk a temesvári társulat kiváló színészeivel. A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szép Ernő híres-neves és szerelmetes históriájával a Lila ákáccal érkezik szeptember 7-én.

A két utolsó szemlés előadás a nagyváradi Szigligeti Színház társulatának remeklése lesz, akikkel szeptember 9-én az elmésségéről és rekeszizom szaggató futamairól ismert Heltai Jenő Naftalinját élvezheti a budapesti közönség.

A szemlezáró előadásra pedig szeptember 11-én kerül sor A mizantróppal, ami ugyancsak gyűlöletkomédia, méghozzá Novák Eszter rendezésében és amelyről nem könnyű eldönteni, hogy nevessünk vagy inkább sírjunk rajta – illetve önmagunkon.

A 2020-as szemle programjában szereplő előadásokat idén négyfős zsűri kíséri figyelemmel, amelynek a Városmajori Szabadtéri Színpad ügyvezető igazgatója, Benkő Nóra mellett Ráckevei Anna színésznő, Háté Gábor, a Katona József Színház főigazgatója és Horváth János Antal dramaturg a tagjai.

A szemlén kívüli színházi előadások, musicalek közül csak néhány név és cím a teljesség igénye nélkül- szerzők, rendezők, színészek: Stephen Sachs, Eric Toledano és Olivier Nakache, Ray Cooney, Jean-Marie Chevret, Jeanie Linders, Hernádi Judit, Kern András, Náray Erika, Hirtling István, Götz Anna, Straub Dezső, Györgyi Anna, Szulák Andrea.

Idén először érkezik vendég játékaival a Rózsavölgyi Szalon három előadással: Amazonok – Három év múlva – Romance. com, és a

Az Orlai Produkciós Iroda idén öt előadással, közöttük egy országos, valamint egy fővárosi bemutatóval érkezik. A Valódi hamisítvány, a Kaktuszvirág és az Egy apró kérés sikerprodukciók mellett a Hogy szeret a másik budapesti premierje és egy kortárs magyar darab, a Határátlépések ősbemutatója szerepel a kínálatban.

Orlai Tibor producer a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet a Határátlépések városmajori ősbemutatójára. A darab, amelyet Dömötör András, Deés Enikő, Benedek Albert és a társulat együtt írt, reflektál az elmúlt hónapokban átélt közös élményeinkre.

A TRIP és a Városmajori Szabadtéri Színház jóvoltából, az utánozhatatlan humorú Rejtő Jenő legnépszerűbb műveinek egyike, A tizennégy karátos autó az idei budapesti nyár egyik szenzációját ígéri a Városmajorban. Az előadás ikonikus jeleneteihez a Budapest Bár zenészei írtak dalokat. A produkció rendezője a Jászai Mari-díjas Keresztes Tamás, a művészek: Dankó István, Mentes Júlia, Mertz Tibor, Mikó István, Lengyel Benjámin, Rába Roland, Szécsi Bence e.h., Tóth Balázs e.h.

1Varos

Természetesen gyerekprogramokból sem lesz hiány, július közepétől továbbra is minden hétvégén szombat délelőtt a Városmajorban 10.30-tól kezdődnek a gyerekeknek szóló előadások és programok.

Halász Judit: Játsszunk együtt! című, gyerekeknek szóló koncertjére augusztus 29-én kerül sor.

További információ és online jegyvásárlás: www.szabadter.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.