Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Ferenc pápa

Ferenc pápa megmondja

Részletek a szentatya írásaiból és beszédeiből – Válogatta Király Levente

Corvina Kiadó

FerencNem kell kereszténynek lenni, sőt még vallásosnak sem, hogy találjunk ebben a kötetben megfontolandó, értékes, bátorító gondolatokat.  A Szentatya sorai még a legszomorúbb, legkilátástalanabb helyzetekben is a „jó hír” fényhozó erejével bírnak, spirituális vezérfonalul szolgálhatnak hívőnek és nem hívőnek egyaránt.

Az első fejezet a 2015-os Laudato si’ kezdetű enciklika rövidített változata, összefoglalja jelenünk legégetőbb problémáit: a globális felmelegedést, a környezetpusztítást, a háborúkat, a menekültválságot, a nyomort. Mégsem vádirat az emberiség ellen, hanem felhívás egyéni és kollektív bűnbánatra, valamint azonnali, a kereszténység erényeitől átitatott cselekvésre.

Ferenc pápa felhívja a figyelmet egy ősi tanításra, amely jelen van a különböző vallások hagyományaiban és a Bibliában is. Arról a meggyőződésről van szó, hogy „ a kevesebb több”. A fogyasztás lehetőségeinek állandó halmozása ugyanis szétszórttá teszi a szívet, és megakadályozza, hogy meg tudjunk becsülni minden dolgot és pillanatot. Valamint felhívja a figyelmet arra is, hogy amikor Isten megteremtette a világot, egyfajta rendet és dinamizmust írt bele, amelyet az embernek nincs joga figyelmen kívül hagyni.

A Szentatya sokat írt és nyilatkozott a menekültek, a szegények és a fiatalok helyzetéről, de a közönyről, a szexuális zaklatásról, a kommunikációról, a politikáról és természetesen a hitről is.

E könyvben mindezekről tematikusan elrendezve olvashatunk.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.