Search
csütörtök 18 április 2024
  • :
  • :

ARS SACRA

XIV. ARS SACRA FESZTIVÁL

szeptember 12-20.

Mottó: „Minden forrásom belőled fakad” Zsolt 87,7

Az Ars Sacra Fesztivál sajtótájékoztatóját a 2000 éves alapokkal rendelkező Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia altemplomában tartották szeptember 2-án. Az eseményen részt vett az Ars Sacra Alapítvány elnöke Dragonits Márta és a kuratórium tagjai, Kolek Ildikó és Toroczkay Ilona, továbbá a házigazda Osztie Zoltán plébános és P. Puskás Antal a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke.

A házigazda Osztie Zoltán plébános köszöntője után P. Puskás Antal vette át a szót, akitől megtudtuk, hogy az idén 750 éves a Pálos Rend építészete, ezzel kapcsolódik az Ars Sacra Fesztiválhoz. A XIV. Szakrális Építészeti Konferenciának ebben az évben a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola ad otthont.

Dragonits Márta az Ars Sacra Alapítvány elnöke elmondta, hogy nagy lendülettel fogtak hozzá az Ars Sacra Fesztivál szervezéséhez, mint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kulturális albizottsága, de a járvány itt is közbeszólt. Végül júliusra mégis majdnem olyan programsorozat alakult ki, mint a korábbi években. A sok közös munkát most felajánlják a Jóistennek. Mint mondta, az Ars Sacra Fesztivál lélekemelő, ingyenes programjaival hozzásegít mindnyájunkat, hogy Istenre tekintsünk, és megérezzük a világmindenség mögül felénk sugárzó végtelen szeretetet. Kultúránk ebből nőtt ki, ez ami tartós egységet tud teremteni magunk, és Európa népei között.

Majd bejelentette, hogy a Fesztivált szeptember 12-20 között tartják meg, ha az Isten is úgy akarja! Az Ars Sacra Fesztivált Dr. Erdő Péter bíboros úr nyitja meg, az egyházi fővédnök. A világi fővédnök Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, aki a megnyitó ünnepségen köszöntőt mond.

Toroczkay Ilona azzal kezdte beszédét, hogy idén mintegy 400 térítésmentes programmal várják az érdeklődőket. Mint mondta, a fesztivál nem létezhet Bogányi Gergely zongoraművész nélkül, aki az Anima Musicae Kamarazenekarral együtt fog fellépni a gazdagréti Szent Angyalok-templomában. Majd sorolta a fellépőket …

Elmondta, hogy ugyancsak rendszeres előadóik a Klukon Edit–Ránki Dezső zongoraművész házaspár, de idén fellép Fülöp fiuk is  a BMC-ben. Lackfi János, Szabó T. Anna az Óbudai Társaskörben lép majd fel, Snétberger Ferenc gitárművész a Rózsák tere neogótikus Árpád-házi Szent Erzsébet-templomában ad koncertet.

Szeptember 12-én különleges program lesz a Nyitott Templomok Napján – Zsoltárlánc a kereszt körül. Budapest szívében, a Belvárosban, van egy nagy virtuális kereszt, mely légvonalban összeköti négy felekezet egy-egy jelentős templomát. E négy templomban a felekezetek iskoláinak kórusai délután 4 órától – félóránként követve egymást – zsoltárokat énekelnek. A kereszt metszéspontjában, a közös pontban, egy ökumenikus imafélóra köti majd össze ezt az eseménysort.

A Szent Efrém Férfikar a Kárpát-medence népeiért mutat be hang-áhítatot egykori közös otthonunk átrendeződésének századik évfordulóján. A Kárpát-medence 16 nyelvén hangzik fel majd az Úr imája és egy-egy Mária-ének, különleges időpontban, este 11 órakor.

Az egykori Városházán, a Mátyás-templommal szemben, a Bölcs Vár aulájában Újhelyi Kinga zenésztársaival Szent István intelmeibe ágyazott klasszikus magyar verseket ad elő. Horvátországból Eszék városa egész héten át kínál gazdag programokat, a Kiscelli Múzeum épületbejáró sétát és zseblámpás kriptatúrát szervez. Végh András, a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum igazgatója a Várnegyed és a Víziváros szakrális emlékeit mutatja be vezetett séta keretében.

Új helyszín a román stílusú lébényi Szent Jakab-templom, ahol Boráros Imre, Kossuth-díjas felvidéki színművésznek lesz előadóestje, a nemzeti összetartozás jegyében – Felvidéki magyarok litániája címmel. Ez az előadás Kiskőrösön is elhangzik majd. Lesz Maszkos városnéző séta a zsidónegyedben és online beszélgetés Kósa László református lelkésszel és dr. Kurucz Ákos rabbijelölttel.

Kolek Ildikó az Ars Sacra Filmfesztiválról adott tájékoztatót. Mint megtudtuk, idén 96 alkotás nevezett be. A háromtagú zsűri – Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Lőcsei Gabriella  kulturális hírlapíró  döntése alapján a filmrajongók 44 alkotással ismerkedhetnek meg a Tabán Art Moziban szeptember 14 – 20 között. A vetítések hétköznap 16:00-20:00, szombat-vasárnap 14:00-20:00 között lesznek. A 2 órás blokkokra nullás jegyek a mozi pénztárában igényelhetők szeptember 3-tól. A vetítéseken találkozhatunk Pilinszky Jánossal (Mispál Attila: Csillaghálóban 2.), Jelenits tanár úrral (Novák Tamás: Lélek és betű), Ganzaugh Miklós festőművésszel (Mohi Sándor: Nekem közöm van a világhoz), Kafiával, a Szomáliából menekült lánnyal (Zurbó Dorottya:Könnyű leckék), nehéz sorsú fiatalokkal, autizmussal, utcazenésszel, ferences növendékkel, fegyház lelkésszel. A szerdát rövid fikciós kisfilmeknek szentelik.

A sajtótájékoztató végén a jelenlévők megtekinthették az újonnan nyílt toronykilátóból Budapest páratlan panorámáját.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.