Search
csütörtök 18 április 2024
  • :
  • :

Rendszerváltó Filmnapok

Rendszerváltó Filmnapok

A Filmtekercs Egyesület Rendszerváltó Filmnapok elnevezésű rendezvénysorozata a hazai történelem jelentős eseményének 30. évfordulóján filmekkel emlékszik vissza a sorsfordító történésekre.

Szeptember 17-20 között vetítések és közönségtalálkozók segítségével derül fény arra, hogyan múlt el 30 év!

A program fő helyszíne a korábbi Örökmozgó Filmmúzeum, ma Art+ Cinema mozi, ahol csütörtöktől vasárnapig minden nap két filmet vetítenek, majd az esti 7 órai vetítés után, közönségtalálkozót tartanak.

Program

Bolse Vita

Szeptember 17-én csütörtökön a Rendszerváltás képekben című, eddig máshol nem vetített dokumentumfilmmel kezdődik a rendezvénysorozat, majd este héttől Fekete Ibolya Bolse vita című filmje érkezik, melyet a rendező részvételével közönségtalálkozó követ.

 

Moszkva

18-án pénteken Török Ferenc kultikus filmje a Moszkva tér lesz vetítve, azt követően pedig Almási Tamás Miénk a gyár című emlékezetes dokumentumfilmje kerül műsorra, ami után a rendező maga mesél alkotásáról.

19-én szombaton Schiffer Pál A Videoton sztori című filmje, este 19 órától Szalay Péter Nincs parancs! című premier dokumentumfilmje látható. Ez utóbbi egy német és egy magyar határőr történetét követi nyomon: egyikük az osztrák határnál, másikuk a berlini falnál teljesített szolgálatot azokban a történelmi napokban. A vetítés után Szalay Péter rendező, Dr. Hidas Ildikó dramaturg és Nagy László, az 1989-es Pán Európai Piknik főszervezője lesz a közönségtalálkozó vendége.

East Side Stories

20-án vasárnap délután a Good bye, Lenin! német vígjáték, este pedig a rendszerváltás 20. évfordulójára készült szkeccsfilm, az East Side Stories kerül műsorra. Ez utóbbi vetítését követően Németh Gábor dramaturg, az eredeti ötlet gazdája mesél a film születéséről.

A rendezvény szombat délután ellátogat a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központba is, ahol a nézők a lengyel államférfiról szóló Walesa – A remény embere – című film vetítésén és az azt követő beszélgetésen vehetnek részt.

Az Art+ Cinema vetítéseire a jegyár egységesen 800 forint, a kőbányai vetítés ingyenes. További részletek a filmekről és a meghívott vendégekről a www.rendszervalto.filmtekercs.hu oldalon és a Filmtekercs.hu Facebook-oldalán olvashatnak az érdeklődők.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.