Search
hétfő 20 május 2024
  • :
  • :

Frida Kahlo

A művészet templomai: Frida Kahlo – Viva la Vida

A művészet templomai sorozat legújabb filmje Frida Kahlo – Viva la Vida szeptember 17-én kerül országszerte a mozikba, amely a művésznő életét, sokrétű személyiségét, forradalmian úttörő művészetét és kulturális ikonná válását mutatja be. Szívszorítóan szép film, megérinti a néző lelkét …

Frida Kahlo (1906-1954) vitathatatlanul a 20. század egyik legemblematikusabb alakja, és világszerte a legismertebb női képzőművész. Művei ma is ugyanúgy aktuálisak és hatásosak, mint amikor megszülettek, hiszen olyan időtlen témákról vallanak átütő erejű őszinteséggel, mint a fájdalom, a szexualitás, a születés vagy az elmúlás. Alkotásai hitelességét az adja, hogy gyakorlatilag a saját életeseményeit, tapasztalatait jeleníti meg a képein.

FridaKPáratlan akaraterejével a szenvedést és fájdalmat – amelyből sajnálatosan sok jutott neki – képes volt maradandó művészi formába önteni.

Hatéves korától gyermekparalízisben szenvedett, majd tizennyolc évesen, 95 évvel ezelőtt, 1925 szeptember 17-én egy túlzsúfolt buszon ült, amikor karamboloztak egy villamossal. Minden utas megsebesült, ám Ő szenvedte el a legsúlyosabb sérüléseket. „Egy férfi észrevette, hogy ömlik belőlem a vér, majd egy közeli biliárdterem egyik asztalára fektettek, míg értem nem jött a Vöröskereszt. Amikor megpillantottam az édesanyámat, azt mondtam neki: „Életben maradtam, és van is miért élnem – ez a festészet”- emlékezett vissza egy interjúban.

A hosszú hónapokig ágyhoz kötött lábadozás alatt kezdett el igazán intenzíven festeni. Súlyos gerincsérülése élete végéig tartó fájdalmakat és több vetélést is okozott, Diego Riverával kötött házasságát megcsalások és csalódások kísérték, ám minden megpróbáltatás ellenére az évek során Frida Kahlóból olyan nagy formátumú független művész és közéleti szereplő lett, aki képzőművészek, zenészek és divattervezők generációit inspirálta. Küzdőszelleme és belső erőt sugárzó személyisége a feminista és egyenjogúsági mozgalmak, és általánosságban véve is számtalan nő példaképévé tette. A halála után popkulturális ikonná vált, akinek a kiállításaira – mint a két évvel ezelőtti, emlékezetes budapesti tárlatra – százezrek kíváncsiak.

Életműve messze túlmutat a képzőművészeten, és ez nem csak fájdalommal teli, mégis felemelő festményeinek köszönhető, hanem a személyes tragédiákon átívelő kitartásának és szenvedélyes életszeretetének is, amely utolsó napjáig elkísérte. Életfilozófiáját mi sem jellemzi jobban, mint élete utolsó alkotásának, a 8 nappal halála előtt befejezett, dinnyéket ábrázoló csendéletnek a címe: Viva la Vida! (Éljen az élet!)

Viva la Vida – Ezt a beszédes címet választotta Giovanni Troilo olasz filmrendező is, amikor elkészítette a Frida Kahlo életét és művészetét átfogó módon bemutató mozifilmjét. A 35. Torinói Nemzetközi Filmfesztiválon debütált dokumentumfilm Frida Kahlo sokrétű személyiségét és munkásságát többféle szempontból vizsgálja: feltárul benne a kortárs feminizmus forradalmian úttörő művésze és kulturális ikonja, valamint a mögötte rejlő ember, aki képes volt szembenézni a szenvedéssel, és szépséggé változtatni azt.

DiegoFrida

A film Frida Kahlo saját szavait idézi fel levelei, naplója és személyes vallomásai alapján. A Mexikó szívébe vezető, hangulatos életképekkel teli művészettörténeti utazáson narrátorként Asia Argento, David di Donatello-díjas olasz színésznő kalauzolja végig a nézőket. Az eredeti dokumentumokat Frida Kahlo életeseményeit felidéző, a műveit elemző interjúk színesítik. A vásznon természetesen megjelennek leghíresebb festményei, köztük több önarcképe is, amelyeket ma Mexikó legnevesebb múzeumaiban őriznek. A részletgazdag közeli felvételeken többek között olyan műalkotások jelennek meg a filmben, mint az Frida és Diego Rivera (1931), A két Frida (1939), amely a válásuk után készült, valamint A törött oszlop (1944) és A megsebzett szarvas (1946), amelyek testi szenvedésének állítanak emléket. A műalkotások mellett számos olyan archív fotó – köztük a magyar származású fotográfus, Nickolas Muray képei – eredeti öltözék és személyes tárgy is feltűnik a filmben, amelyeket eddig nem láthatott a közönség. Ezeket mostanáig a Frida egykori otthonában, a híres Kék Házban (La Casa Azul) működő Frida Kahlo Múzeum zárt archívumában tárolták, és sok szempontból árnyalják a mindennapi életéről, személyiségéről alkotott képet.

A filmet a Pannonia Entertainment forgalmazásában Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett országszerte számos további helyszínen, többek közt Szegeden, Pécsett, Szombathelyen és Debrecenben is bemutatják, eredeti nyelven, magyar felirattal.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.