Search
vasárnap 23 június 2024
  • :
  • :

5. Európai Art Mozi Nap

5. Európai Art Mozi Nap

Idén is remek filmekkel és elgondolkodtató történetekkel várja a mozirajongókat az Európai Art Mozi Nap, amelyet Európa-szerte több száz filmszínházban rendeznek meg november 8-án, vasárnap.

Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas kezdeményezésére ötödik alkalommal megvalósuló nemzetközi esemény az európai filmművészet sokszínűségét ünnepli, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a művészmozi, mint kulturális és közösségi tér fontosságára. Ezen a napon a programhoz csatlakozott filmszínházak – köztük 26 magyarországi művészmozi – speciális filmkínálattal, köztük fesztiváldíjas filmkülönlegességek premier előtti vetítésével várják a közönséget, természetesen a jelenlegi helyzethez igazodva fokozott odafigyeléssel az egészségvédelemre.

A változatos műfajú hazai filmkínálatban a Berlinben, Velencében díjazott filmdrámáktól a romantikus vígjátékon és gondolatébresztő dokumentumfilmen át a portréfilmig nyolc új európai koprodukció és két új magyar alkotás szerepel. A programhoz csatlakozott hazai art mozik – az Art-Mozi Egyesület csaknem teljes tagsága – ezekből válogatva alakították ki november 8-i műsorukat, amely keretében a filmeket hetekkel vagy akár hónapokkal az országos bemutatóik előtt láthatja a közönség.

A filmművészet idén száz éve született mestere, Federico Fellini előtti tisztelgés jegyében A lélek festője című portréfilmet vetítik, amelyben feltárul a rendezőzseni sajátos kapcsolata a spiritualitással és természetfelettivel. A Napsugár (Sole) című, Velencében díjazott olasz-lengyel filmdráma érzékeny témát dolgoz fel: egy fiatal várandós lány Olaszországba utazik, hogy pénzért örökbe adja születendő babáját.

7Elozmenyek

Könnyedebb vizekre evez az Előzmények törlése – című, Berlinben Ezüst Medve-díjat nyert francia-belga komédia, amely főhőseinek mindenáron törölniük kell az internetre kéretlenül felkerült tartalmakat magukról, ezért harcba indulnak az életüket uraló adatfelhők ellen.

A Gunda című rendhagyó „természetfilm” egyszerre intim portré egy tanyán élő sertéscsalád mindennapjairól és megdöbbentő erejű, szöveg nélküli dokumentumfilm, amely súlyos morális kérdéseket tesz.

3Berlin

Más megközelítésben, de szintén mai társadalmi kérdéseket feszeget a Berlinalén versenyző, öt kategóriában Német Filmdíjjal elismert Berlin, Alexanderplatz amely Alfred Döblin kultregényének teljesen a mai korra aktualizált és újraértelmezett, pörgős tempójú feldolgozása.

A valós és virtuális világ problémakörét érinti Cannes 2020-as válogatásának egyik legnagyobb visszhangot kiváltó filmje, a lengyel-svéd koprodukció Sweat, amely egy letaglózó erejű, rendkívül őszinte betekintés egy fitness influenszer látszólag tökéletes életébe.

4Natasa

Különleges mozgóképes kísérlet eredménye a Berlinben Ezüst Medvével elismert, ’60-as évekbeli szovjet kutatóintézet mindennapjait megidéző DAU. Natasa, amely minden idők egyik legambiciózusabb művészeti projektjének részeként, egy egész városnyi díszletben több éven át színészek százaival forgatott filmanyagból készült.

6humorista

Az Egy humorista élete – című svéd dráma egy bestseller regény filmadaptációja, főhőse egy sikeres komikus, aki kénytelen újra szembesülni iskolai zaklatásokkal tűzdelt gyermekkorával, amikor egy régi iskolatársa váratlanul betoppan egy stand-up estjére.

A programban két új hazai alkotás is szerepel. Premier előtt látható lesz a magyar-román koprodukcióban készült Spirál, Felméri Cecília kolozsvári rendező első nagyjátékfilmje Borbély Alexandra (Testről és lélekről), Bogdan Dumitrache (Anyai szív) és Kiss Diána Magdolna, A nagy füzet – főszereplésével. A thriller elemeket is tartalmazó, humorral finoman átszőtt lélektani dráma egy különös szerelmi háromszög története.

2BecsuszoSzerelem

A másik magyar alkotás Nagy Viktor Oszkár Becsúszó szerelem című romantikus komédiája, amelynek érzelmes és helyzetkomikumokkal átszőtt története a focidrukkerek ellentmondásos világába és a gyerekvárás mindenki életét fenekestül felforgató helyzeteibe enged bepillantást. A humoros helyzetek és erkölcsi dilemmák sorát felvonultató film főszerepeit Ötvös András, Gombó Viola Lotti, Thuróczy Szabolcs, Stefanovics Angéla és Tenki Réka alakítják.

A 5. Európai Art Mozi Nap részletes programja és az egyes mozik műsora a www.artmoziegyesulet.hu oldalon olvasható.

A vetítéssorozat a NKA és az MMA támogatásával, az Art-Mozi Egyesület szervezésében valósul meg.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.