Search
szerda 24 július 2024
  • :
  • :

Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny

Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny

A Filharmónia Magyarország 2021. szeptember 12-19. között rendezi Budapesten a nagy hagyományokkal rendelkező Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyét a Zeneakadémián. A rangos zenei megmérettetésre 2021. április 15-ig jelentkezhetnek a tehetséges fiatal zongoristák!

A fotón Olga Kern, zongoraművész – a fotót készítette: Chris Lee.

Magyarország legjelentősebb komolyzenei koncertszervezője, a Filharmónia Magyarország a Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyek sorába illesztve szervezi a versenyt, mely alapító tagja a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetségének. A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny az Alink-Argerich Foundation tagja, a hazai és a nemzetközi zenei élet legrangosabb versenyei közé tartozik, melynek hagyományai 1933-ig nyúlnak vissza. Első alkalommal Fischer Annie volt a verseny győztese.

Az immáron 15. alkalommal megrendezésre kerülő verseny előválogatójához a fiatal muzsikusok 2021. április 15-ig adhatják le jelentkezési anyagaikat a filharmonia.hu oldalon.

A versenyzők rangos nemzetközi zsűri előtt bizonyíthatják tehetségüket. Olyan világsztárokat köszönthetünk a zsűri tagok között, mint Olga Kern vagy Vásáry Tamás. A díjat nyert versenyzőknek a fellépési lehetőségek mellett pénzjutalom is jár, a fődíj 30 000 euró!

Olga Kern, a verseny zsűritagja videóban köszöntötte a jelentkezőket:

A 2021-es verseny repertoárjában kötelező és szabadon választott darabok is lesznek, lehetővé téve a versenyzőknek saját zenei világuk megmutatását is. Liszt Ferenc munkásságának ikonikus művei alkotják a versenyanyag gerincét, de átiratok is helyet kaptak a programban.

Cziffra György világhírű magyar zongoraművész 2021-ben lenne 100 éves, előtte tisztelegve a versenyanyagban Liszt műre reflektáló Cziffra átirat is helyet kapott, valamint a Saint-Saёns-évforduló aktualitása kapcsán olyan darab is, ami Liszt Ferenc átiratában készült a francia zeneszerző művére. Újdonság, hogy az európai zenei kultúra stílusismeretéhez elengedhetetlenül szükséges Bach és Haydn művek is bekerültek az előválogató anyagába.

A tehetséges fiatal zongoristákat a Filharmónia arra bíztatja, hogy jelentkezzenek, mutassák meg tehetségüket ezen a rangos nemzetközi versenyen!

További információ a www.filharmonia.hu és a lisztcompetition.hu weboldalon.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.