Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

Az Év Tájháza

Kihirdették az Év Tájháza díjat

A Sokoróaljai-dombság vidéke értékes kincseket őrzött meg kulturális hagyományaiból, épített örökségéből, ennek egyik ékes példája a műemléki védelem alatt álló Felpéci Tájház, amely méltán nyerte el a 2020-ban meghirdetett Év Tájháza címet.

Felpécért Alapítvány által működtetett Felpéci Tájház a falu központjában áll. A tájegység népi építészetét hűen tükröző épület szoba-konyha-kamra beosztású, háromhelyiséges, egysoros elrendezésű. A berendezése szakmailag hiteles képet tár a látogatók elé, az egykori evangélikus lakóinak életmódját idézve egyszerű, puritán. A helyben leginkább használt mezőgazdasági szerszámok, illetve a méhészethez kapcsolódó tárgy- és eszközállomány is megtekinthetők.

A tájházat a felújítás során nagy gonddal óvták meg, állították helyre a földből, sárból (pelyva adalékkal), illetve vályogból épült falakat, a földes padlózatot, a nádból készült héjazatot, szakértelemmel alkalmazva a hagyományos építési technikákat, összességében az eredeti körülményeket hitelesen felmutató állapotot megteremtve.

Azonban a Tájház igazi értékét mégis az adja, hogy nem csupán egy megfelelő módon helyreállított népi műemlék és néprajzi gyűjtemény, hanem a közösségi, hagyományőrző események kedvelt színtere is, ahol a gyerekek játszva sajátíthatják el dédszüleik korának ismeretanyagát, ugyanakkor a felnőtteknek is maradandó élményt jelent a számukra biztosított programok gazdagságával.

A Tájház fenntartója a Felpécért Alapítvány, amely az eredeti tájház „mag” mögé hozzáépítéssel bekapcsolt egy közösségi és oktató tevékenységet szolgáló épületet, ezáltal megvalósult a tájházi gyűjteménynek a helyi közösség napi szintű tevékenységébe való bekapcsolódása.

Az új épület építészetileg nem konkurál a tájházzal, megjelenésében markánsan elkülönül, egy percig sem áll fenn annak a veszélye, hogy szakavatatlan szemek összemossák a tájházzal. A porta tiszta és rendezett, és a tájház elkülönül a naponta használat területtől, ahol a közösségi alkalmak foglalkozásai zajlanak.

Továbbá a Felpécért Alapítvány a közelmúltban a tájházi épületegyütteshez – Kubinyi Ágoston Programra benyújtott pályázati forrásból – hozzákapcsolta a község szőlőhegyén található hagyományos présházépületet a hozzá tartozó szőlő és gyümölcsössel.

A présház a tájházegyüttes tereit gazdagítja, sajátos tematikájú kiállítóterével, bemutatójával, a szabadtéri pedagógiai célú használat lehetőségével. Ennek a megvalósítása egy olyan együttműködés keretében jött létre, ahol nem csak az épület népi építészeti értékei maradtak meg, hanem egy tudásátadó építőtábor, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Tájházigazgatósága által szervezett Népi Építészeti Nyári Egyetem kapcsán maga a népi építészeti tudás is – gyakorlati tudás formájában – tovább öröklődött.

Felpécért Alapítvány megfontolt és alapos munkáját a Magyarországi Tájházak Szövetsége példaértékűnek tartja. Az alapítvány elnöke Dombi Alajosné 2020. szeptember 4-én vehette át Az Év tájházvezetője elismerést, így egy éven belül sikerült elnyerniük a Tájházszövetség két rangos díját.

Fotók: Dombi Alajosné, présház fotó Király Katalin.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.