Search
vasárnap 28 április 2024
  • :
  • :

Vizafogó közpark

Elindulhat a Vizafogó közpark beruházása

Zöld utat kapott a XIII. kerületi óriási zöld beruházás, elindulhat a Vizafogó közpark beruházása. Ennek célokmányát írta alá a XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének támogatásával és nevében – tekintettel a veszélyhelyzetre – dr. Tóth József polgármester.

Az önkormányzat egyedi arculatú – a kerület, a környék identitását tükröző – és biztonságos közparkot tervez, amely lehetőséget nyújt minőségi időtöltésre igazodván a kikapcsolódás korszerű igényeihez.

A Vizafogó lakótelep szomszédságában, az Esztergomi út és a Párkány utca között – a régi vasúti Indóház mellett – egy csaknem 1 hektáros területen új, mintaértékű közpark alakulhat ki rekreációs és zöldfelületi funkciókkal, illetve smart city (okos város) szolgáltatásokkal, például okospadokkal, közterületi WIFI bővítésével.

A beruházás megvalósításakor kulcselem az „ökopark” jellegű kialakítás, a természet közeliség, a természetes felületképzés, a klímavédelem és a fenntarthatóság. A fejlesztők figyelembe veszik a lakók véleményét, ötleteit is, amelyet – a járványhelyzet miatt – online juttathattak el az önkormányzatnak. A „zöld gondolat” és a partnerség, a társadalmi egyeztetés, az együttműködés az itt élőkkel – szintén prioritás a XIII. Kerületi Önkormányzat számára.

Mesterséges tó híddal és köztéri szobor is lesz az új Vizafogó parkban.

A csaknem 1 hektáros területen az egyediséget és az organikus összhangot szeretnék megteremteni – jelentős zöld felülettel, nagy lombtömegű fásítással, klimatikus vizes architektúrákkal, pihenő padokkal. A területen 55 fát és több mint 23 ezer növényt (hagymás dísznövényt, évelő virágot, díszfüvet, cserjét) ültet az önkormányzat. A parkban mesterséges tó is lesz híddal, köztéri szobor is kerül ide, valamint szolgáltató pavilon, illetve illemhely. A helyi identitást szimbolizáló köztéri szobor megalkotására az önkormányzat pályázatot ír ki.

Az öntözésről több fúrt talajvízkutas automata esőérzékelős rendszer gondoskodik majd a területen, illetve vízáteresztő burkolatok révén az esővizet is hasznosítják. Ma már 22 talajvíz-kutat üzemeltet a XIII. Kerületi Önkormányzat; ezek több mint 165 ezer négyzetméter zöldfelület öntözését biztosítják költség- és ivóvíz kímélően.

Energiatakarékos LED-es világítás lesz a Vizafogó parkban. A szebb és vonzóbb környezetet biztonságossá is formálják a közvilágítás bővítésével és a park körülkerítésével.

A kiemelt zöld beruházásra a XIII. Kerületi Önkormányzat 550 millió forintot fordít. Várhatóan még 2021-ben átadják az egyedi arculatú Vizafogó parkot a lakosságnak.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.