Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

Magyar Nemzeti Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum

Új arculattal, új kamarakiállítással és megújult kiállítóterekkel indítja a tavaszt a Magyar Nemzeti Múzeum.

Bemutatták a Magyar Nemzeti Múzeum új arculatát. A megnyitón L. Simon László főigazgató elmondta, az új arculat megszületése lezár egy korszakot és megnyitja a múzeum felemelkedésének időszakát. Biztosítva van az intézmény zavartalan működése, és most már rendelkezésre állnak fejlesztési terveik is, benne a két belső udvar beépítési koncepciójával. 

Az embléma a Nemzeti Múzeum legbecsesebb műtárgyát, a magyar királyok koronázási palástját idézi. Stílusa letisztult, vizuális szemlélete korszerű, és ami nagyon fontos, a logó összetéveszthetetlenül egyedi. A palást többek között azért ideális szimbólum a nemzet múzeuma számára, mert fölötte áll minden ideológiának: maga a megtestesült magyar történelem.

L. Simon László főigazgató elmondta, olyan alkotás jött létre, amellyel minden magyar azonosulni tud. Mint mondta, minden múzeumnak szüksége van egy jelképes tárgyra, amely az adott intézmény filozófiáját tükrözi. A Magyar Nemzeti Múzeum legfontosabb és legértékesebb műtárgya Szent István koronázási palástja, amely megtestesíti a magyar történelmet és összeköti a nemzetet, ezért a Magyar Nemzeti Múzeum megújult arculatának központi eleme a Koronázási palást.

„Nem is találhattunk volna szebb és kifejezőbb jelképet az újjászülető Nemzeti Múzeumnak. Egy műtárgy, amely politikán, valláson és ideológiákon felülemelkedve testesíti meg az egész magyar nemzetet, jelentősége messze túlmutat az anyaország, sőt az egész magyar nemzeti közösség határain” – mondta a főigazgató.

Az új arculat gyakorlati előnye, hogy alkalmazásával az MNM tagintézményei, kiállítóhelyei és gazdasági szervezetei egységes megjelenést kaphatnak. Az embléma értéket és méltóságot sugall, s ezzel megjeleníti a nemzet múzeuma munkájának lényegét.

Az intézmény megújult arculatának bemutatása mellett megnyitották a már hagyománnyá vált Hónap kincse kiállítást, valamint újranyitották a Múzeum körúti épület emblematikus Széchényi-termét, ahol már megtekinthetők a méltán híres Herzog-ezüstök.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és L. Simon László a kamarakiállításon.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes forradalminak nevezte, hogy a múzeum a közönség elől eddig elzárt helyeket nyit meg. Mint mondta, ilyen a csodálatosan felújított Széchényi-terem, amelyben a Herzog-gyűjtemény legszebb darabjait képező ezüstök láthatók. Felidézte, hogy az egykor Herzog Mór Lipót gyűjteményébe tartozó ezüstöket 2011-ben aukción vásárolta meg a magyar állam. Majd hozzátette, a Hónap kincseként megtekinthető díszkés József Ágoston Főhercegé volt, ami műalkotásként is lélegzetelállító.

L. Simon László, a múzeum főigazgatója kitért arra, hogy a 16–17. századi erdélyi ezüstművesség kiemelkedő darabjai számos történelmi viszontagság után kerültek vissza Magyarországra, miközben a Herzog család anyagi kárpótlása is megtörtént.

Majd a hagyományőrzők bemutatták a Nemzeti Múzeumi ünnepi alkalmakra készült díszegyenruhájának rekonstrukcióját.

Az ünnepi alkalmakra készült, történetileg hiteles portás díszöltözetről Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára elmondta, a díszöltözet Kubinyi Ágoston igazgató szívügye volt. Emlékeztetett arra, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum első portása Kovács Péter volt, akit 1845-ben vettek fel. A kapus a látogatókat megtisztelte díszes öltözetével, kifejezve az intézmény szellemiségét.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a múzeumkert rekonstrukciója 1,9 milliárd forintos, az Arany János szobor helyreállítása 50 milliós kormányzati támogatással valósult meg, és felújították az épület közönségforgalmi tereit is.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.