Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Kazah Köztársaság Nagykövete, Nurbakh Rustemov kitüntetéseket adott át

Kazah Köztársaság Nagykövetségén kitüntetéseket adott át Nurbakh Rustemov a Kazah Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete Dr. Balogh Csabának, Takács Szabolcsnak és Gál Andrásnak.


Dr. Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára vehette át a „Nazir Torekulov” medált, amelyet a Kazah Köztársaság Budapestre akkreditált nagykövete, Nurbakh Rustemov ünnepélyes fogadás keretében adott át. A 20. század első felében élt kazah diplomatáról elnevezett érdemérem a közép-ázsiai állam Külügyminisztériumának egyik legmagasabb fokú elismerése.

Az ünnepségen kitüntették Takács Szabolcsot, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkárát, miniszteri biztost, aki 2014. januárban az EU-Kazahsztán Fórum főszervezője volt.

Kitüntették Gál Andrást, a Barsz Magyar-Kazah Alapítvány kuratóriumának elnökét. A családias, szűk körű ünnepi eseményen több ország nagykövete is részt vett, így az orosz nagykövet, az azerbajdzsán nagykövet, a belarusz nagykövet …

Az emlékérem névadója Nazir Turekulov, Kazahsztán egyik legnagyobb fia. Kiemelkedő diplomata, államférfi és tudós. A legragyogóbb időszaka Turekulov életének és munkásságának az arab világhoz kötődik, ahol a szervezési és a diplomáciai készsége teljes mértékben megmutatkozott. Képes volt gyorsan, hatékonyan bizalmi kapcsolatokat létrehozni. Ennek jó példája, hogy 1931. augusztus 2-án Turekulov és Faisal Herceg, megállapodást írtak alá a két ország között szovjet benzin és kerozin szállításáról 150.000 dollár értékben. Ezt követően 1932. májusban a szaúdi delegáció, élén Prince Faisal tíz napos hivatalos látogatást tett Moszkvában. Ennek a látogatásnak a megszervezése volt az egyik legnagyobb politikai vívmánya Nazir Turekulovnak, aki jól beszélte a nyelveket az arab már a hetedik volt, a kazah, orosz, üzbég, tatár, török, német és francia után. Turekulov tiszteletben tartotta a muzulmán világot és az arab-Kelet sajátosságait. Lehetővé tette, hogy évente 10-15 ezer zarándok Mekkába látogasson a Szovjetunió területéről. 1937-ben letartóztatták hamis vádak alapján, és lelőtték, mint ahogy ezt sok más áldozatát is a Sztálinizmusnak. Ez a tragikus hír sokkolta szaúdi királyt Abdul Aziz Al-Saudot. Ezt követően, a kapcsolat a két ország között megszakadt és csak 1990-ben állították helyre. Turekulov neve, élete hivatkozási pont, példa sok feltörekvő kazah diplomata számára. Zsilkajdárov Jermek, Kazah Nagykövetség Kulturális és humanitáruis kérdésekkel foglalkozó III. o. titkárától kaptuk a fenti kiegészítést. Köszönjük.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.