Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

Budapest Táncfesztivál 2016 – Ertl Péter – Bozsik Yvette

Budapest Táncfesztivál 2016.

A sajtótájékoztató résztvevői: Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója, Bozsik Yvette, a Bozsik Yvette Társulat vezetője, Góbi Rita, a Góbi Rita Társulat vezetője, Goda Gábor, az Artus Kortárs Művészeti Stúdió művészeti vezetője, Topolánszky Tamás, a GG Tánc Eger vezetője, Uri Ivgi és Johan Greben, koreográfus, alkotópáros.

A két nemzetközi produkció, két budapesti bemutató, két kamaradarab, két koprodukciós bemutató, valamint tánc és színházi nevelési előadás is szerepel a február 24. és március 3. között megrendezésre kerülő Budapest Táncfesztiválon – mondta el Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója. A Budapest Táncszínház 2014-ben költözött ki a Várszínház épületéből, azóta alternatív helyszíneken láthatók az előadások. Idén a két fő helyszín a MÜPA és a MOM Kulturális Központ lesz.

Az idei fesztivál kiemelt vendége Angelin Preljocaj társulata, a francia Ballet Preljocaj, amelynek a Spectral Evidence című előadását március 2-án és 3-án láthatjuk. A másik sztárvendég a New York-i Les Ballets Trockadero de Monte Carlo, amely február 24-én és 25-én kerül színpadra.

Február 27-én a Szegedi Kortárs Balett Subjects című új koreográfiáját, majd két napra rá a Pécsi Balett A hattyúk tava című új előadását láthatja a MÜPA közönsége. Koreográfus Bozsik Yvette. A sajtótájékoztatón Uri Ivgi és Johan Greben koreográfusok is beszéltek.

A MOM Kulturális Központ ad otthont Góbi Rita Sziluett Cinema című előadásának. Az Artus és a Közép-Európa Táncszínház Kérész a Trezorban című közös performanszát mutatja be. Erről Goda Gábor és Kun Attila beszélt, aki a műfaj magyarországi helyzetéről elmondta érezhető az érdeklődés növekedése a közönség részéről a táncművészeti előadások iránt.

Verdi – Topolánszky Tamás – Fodor Zoltán – Traviata átirata március 3-án kerül műsorba a MOM Színházteremben. A MOM Kupolában mutatkozik be a Duna Táncműhely Körtánc című kortárs néptánc előadása, amelyet Kornis Mihály 1980-as évek végén írt bohózata ihletett. Erről Juhász Zsoltot hallhattuk.

A programok között szerepel Lakatos János Tánc és Kreativitás című előadása, amely megmutatja a híres koreográfusok és világsikerű előadások készítőinek módszereit.

A fesztivál kiegészítő programjaként a Nemzeti Táncszínház, a Közép-Európa Táncszínház és a Káva Kulturális Műhely tánc és színházi nevelési programját, a Horda2-őt és az Igaz történet alapján-t láthatják az általános és középiskolás fiatalok, valamint a szakmai közönség a Bethlen Téri Színházban.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.