Search
kedd 23 április 2024
  • :
  • :

Közösségi mozi

Közösségi mozi és médiaműhely – Hoppál Péter


Közösségi mozi és médiaműhely címmel országszerte 19 településen indít ifjúsági közösségfejlesztő mintaprogramot 2016 áprilisában a Nemzeti Művelődési Intézet melyet sajtótájékoztatón mutattak be 2016. április 5-én a Nemzeti Művelődési Intézetben.

1MoziasztalnalA program részleteit, céljait Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Buglya Sándor, a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának tagozatvezetője, Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet mb. főigazgatója ismertette.

A hét hónapon át megvalósuló program korszerű eszközökkel segíti a helyi társadalmi problémák feltárását és filmes feldolgozását az ifjúság körében – mondta el Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. A vetítések és műhelymunka révén a filmkészítés fortélyaival is megismertető mintaprogram a filmművészetet értő és befogadó közösségek nevelésére vállal missziót, egyben új kulturális értékek közös alkotására ösztönzi a vidéki fiatalokat.

Megtudtuk, hogy a kortárs magyar filmkultúra népszerűsítése érdekében három filmforgalmazó 63 mozifilmet ajánlott fel ingyenesen a program megvalósításához. Országszerte 19 településen indítanak ifjúsági közösségfejlesztő programot 2016 áprilisában. A hét hónapon át heti két alkalommal megvalósuló program korszerű eszközökkel segíti a helyi társadalmi problémák feltárását és filmes feldolgozását az ifjúság körében.

Polyák Albert, az NMI főigazgatója szerint a filmművészet válhat a 21. század népművészetévé, hiszen ma már szinte minden gyerek zsebében lapul mozgókép készítésére alkalmas eszköz. A cél, hogy a fiatalok az egyéni kreativitásukat közös cselekvéssé formálják, filmes formában feltárva a helyi természeti, történeti és kulturális értékeket, bemutatva saját élethelyzetüket és gondolataikat.

Buglya Sándor, a Film- és Fotóművészeti Tagozat vezetője elmondta: szerepet vállalnak a műhelymunkát támogató és irányító szakemberek megtalálásában, kiválasztásában. A résztvevő fiatalok a vetített filmek elemzésén túl elsősorban a dokumentumfilmek készítésének módját fogják elsajátítani.

Böszörményi Gábor, a Mozinet vezetője összefoglalta a részt vevő forgalmazók – Balassa Péter – Cirko Film Kft., Venczel Endre – Anjou Lafayette Bt.. – véleményét is, elmondta a kezdeményezés többségében olyan településeket érint, amelyekben nem található artmozi, így más lehetőség nem is áll rendelkezésre a programban szereplő filmek közösségi vetítésére.

Az első magyar mozifilm elkészülésének 115. évfordulója, valamint az első magyar mozgókép megszületésének 120. évfordulója alkalmából a szervezők 2017 februárjában egy országos ifjúsági filmfesztivált terveznek a filmkultúrával ismerkedő fiatalok számára a most elindított mintaprogram folytatásaként.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.