Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

Muzsikáló Magyarország 2018

Muzsikáló Magyarország 2018 pályázat

1MuzsikalojoA Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza 2017-ben Muzsikáló Budapest címmel pályázatot írt ki, az éttermi cigányzene hagyományainak támogatására és népszerűsítésére. A tavalyi sikereken felbuzdulva 2018-ban a kormányzat a programot kiterjeszti a turisztikailag kiemelt vidéki helyszínekre is – jelentették be sajtótájékoztatón. Az idei pályázatot Muzsikáló Magyarország 2018 címmel, Magyarország vidéki vagy budapesti, turisztikai szempontból frekventált helyszínein működő vendéglátó egységek számára írták ki.

A sajtótájékoztatón részt vett Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Kelemen László a Hagyományok Háza főigazgatója és Radics Ferenc a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezetője.

Megtudtuk, hogy 2017-ben 12 turisztikailag frekventált helyszínen működő étterem kapott lehetőséget arra, hogy május 20. és augusztus 20. között 4–7 tagú cigányzenekart foglalkoztasson. Az éttermek utólagos beszámolóiból kiderült, hogy a vendégek nagyon szerették ezt a hangulatot, a cigányzene egyedivé, különlegessé tette az estéjüket. Néhány tulajdonos véleménye szerint a forgalom 10-15%-kal nőtt meg és mind a belföldi, mind a külföldi vendégek körében a zenekaroknak nagy sikere volt.

Idén a Muzsikáló Magyarország címmel közzétett pályázaton 8 vidéki és 8 budapesti étterem kap lehetőséget arra, hogy 2018. május 19. és augusztus 20. között, a hét hat napján, minimum napi három órában, 4-5 fős cigányzenekart foglalkoztasson.

A minimum 30 vendég fogadására alkalmas vendéglátó egységek tulajdonosai, vagy működtetői nyújthatnak be pályázatot. A program szakmai vezetője Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezetője. A pályázati felhívás a Hagyományok Háza honlapján olvasható, a jelentkezéseket 2018. április 25-ig lehet benyújtani.

1MuzsikalocimA zenészek tiszteletdíját (megbízási díjat) a Hagyományok Háza a muzsikusokkal egyedileg kötött megbízási szerződés alapján, az abban foglaltak szerint közvetlenül a muzsikusok részére fizeti meg. Csak azokkal a zenészekkel kötnek szerződést, akiknek bankszámlájuk van, mivel elektronikusan utalják majd át a pénzt. Ezzel akarják kiszűrni a zsebből-zsebbe való pénzvándorlást. Az éttermek nem részesülnek támogatásban, csak az élő, hagyományos cigányzene adta előnyöket élvezhetik.

A Márványmenyasszony Étteremben megtartott sajtótájékoztatón Lakatos Miklós és zenekara játszott, igen magas színvonalon. Tagjai: Lakatos Miklós, Lukácsa Csaba, Bangó Ernő, Csanya Tibor, Losó Lajos, Suha Béla.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.