Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

JCDecaux novellapályázat

JCDecaux novellapályázat győztesei

Idén ismét a megállókba költözik a kortárs irodalom, érdekesebb lesz buszra, villamosra várni. A JCDecaux meghirdette ötperces novellapályázatát és a műveket szakértő zsűri értékelte, melynek elnöke Grecsó Krisztián, József Attila-díjas író volt. A legjobbnak ítélt alkotás szerzője 300 000 forintos pénzdíjban részesült, a második 200 000, míg a harmadik helyezett 100 000 forintot kapott.

1JA beérkezett 3800 alkotásból a 20 legjobbat választották ki. Szerzőiket a JCDecaux sajtóeseményen mutatta be július 3-án, a Magvető Caféban.

Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész olvasta fel az írásokat. Az eseményen részt vett Grecsó Krisztián író, a zsűri elnöke, Samu Tímea, a JCD társ vezérigazgatója, a novellapályázat díjazottjai és a támogatók képviseletében Szabó Tibor, az Athenaeum Kiadó igazgatója.

A 20 szerző és a novellájuk címe: Bagi Orsolya – Ifjúkor, Balázs Attila – Szoboravatás, Bábos Veronika – A magyar búbusz, Bereményi Benő András – Szép idők, 1996, Deák Virág – A kávéillatú fiú, Dr. Tóth Tamás – Lízing-gyerek, Ecsédi Orsolya – Lakásétterem, Fodor Klaudia – Mircea, Haász János – Ő lehetne az, hogy Chuck Norris, Hó Márton – Te vagy egy szikla, Kocsis M. Brigitta – Hét perc, Kőrössy P. József – Akkor jó, ha nincsen semmi, Mailáth Nóra – Tethys Budapesten, Nagy Mari Anna – Mi az élet értelme?, Nagy Eszter Hanna – A Papírváros, Oláh Kata – Instagram, Pölczman Péter – Tájékoztató, Schmöltz Margit – Flitter, Till Erzsébet – Fékezett Habzás, Véssey Miklós – Az ország legkisebb óriása.

Első helyezett lett: Ecsédi Orsolya – Lakásétterem című művével. Második helyezett lett: Till Erzsébet – Fékezett habzás című novellájával. Harmadik helyezett lett: Balázs Attila – Szoboravatás című írásával.

A húsz döntős munkát Budapest belvárosában és a megyeszékhelyeken lévő buszmegállókban, utas várókban olvashatják el az érdeklődők.

Az idei mezőnyben visszatérő témaként foglalkoztak a szerzők az emberi kapcsolat nehézségeivel, amit a digitalizáció is egyre erősít. Kiemelt témaként jelent meg a generációk közötti viszony, elődeink régi történetei. A novellák látleletet rajzoltak korunk Magyarországáról, a kisebb-nagyobb, hétköznapi történésektől egészen a nagy sorskérdésekig.

Grecsó Krisztián a zsűri elnöke szerint idén több szerethető szöveg érkezett. Tavaly a meghökkentés, az abszurd dominált a döntős szövegeknél, idén a mikrotörténések, az élet finom apróságai kerültek előtérbe. Volt néhány nyelvi meglepetés is, ahol különböző, össze nem illő regiszterek keveredtek, de ebből kevesebb. Az biztos, hogy ez volt a magyar irodalmi pályázatok történetének egyik legnépszerűbbike.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.