Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

Ránki Dezső – MVM Koncertek

Ránki Dezső zongoraestje – “MVM Koncertek – A Zongora”

MupaA Zongora-sorozat őszi évadát Ránki Dezső zongoraestjével kezdi október 30-án a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A kétszeres Kossuth-díjas művész három merőben más karakterű zeneszerző művét interpretálja.

Haydn zongoraszonátájával kezdődik az est, Asz-dúr szonáta, Hob. XVI:46, amely a klasszicista billentyűs muzsika széles tárházát tárja a közönség elé.

Majd Debussy Images / Képek – Fények a vízen, Hódolat Rameau-nak, Mozgás, Harangszó a lombokon át, és a Hold leszáll az egykori szentélyre, Aranyhalak sorozatát hallhatja a közönség, amely az impresszionista hatások és reflexiók jegyeit viseli magában.

A koncert második részében a Schuberti életmű egyik csúcsalkotása, a híres B-dúr szonáta, D 960 csendül fel, ami mind zenei mondanivalójában, mind terjedelmében hatalmas kihívás elé állítja az előadót.

A kiváló zongoraművészt, Ránki Dezsőt a Zeneakadémia Nagytermében november 15-én újra hallhatja a közönség, ahol a Debussy halálának 100. évfordulójára rendezett koncerten Klukon Edit zongoraművésszel, valamint Vigh Andrea hárfaművésszel adnak emlékhangversenyt, további jelentős művészek társaságában. Műsoron: Debussy: Egy faun délutánja, Triószonáta, Két tánc, Debussy: Kétzongorás és négykezes művek: Fehéren és feketén, L 134 (Két zongorára), Lindaraja, L. 103 (Két zongorára), Hat antik felirat, L. 131 (Négykézre), Kis szvit, L. 65 (Négykézre).

A koncert társrendezője a Jakobi Koncert Kft.

Jegyvásárlás a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztáraiban, a www.azongora.hu vagy a www.jakobikoncert.hu honlapon a Jegyvásárlás menüpontban.

Fotó: Felvégi Andrea

RankiDezsobRánki Dezső  (Budapest, 1951. szeptember 8. –) kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész. Tanulmányait Domokos Kingánál és Máthé Kláránál kezdte, majd 1973-ban szerzett diplomát Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, Kadosa Pál és Rados Ferenc növendékeként. 18 évesen megnyerte a zwickaui nemzetközi Schumann-verseny 1. díját.

Fellépett Európa legtöbb országában, több ízben Észak- és Dél-Amerikában, és 2–3 évente Japánban. Játszott többek között a Berlini Filharmonikusokkal, a Londoni Filharmonikusokkal, az amszterdami Concertgebouw zenekarával, a párizsi Orchestre Nationallal, a tokiói NHK zenekarával, számos neves karmesterrel, többek között Solti Györggyel, Végh Sándorral, Lorin Maazellel és Zubin Mehtával. A kamarazene jelentős szerepet játszik életében.

Az 1980-as évek óta Magyarországon és külföldön egyaránt rendszeresen koncertezik feleségével, Klukon Edittel. Eljátszották a négykezes, illetve kétzongorás irodalom legnagyobb részét. Lemezre vették Erik Satie Socrate-jának kétzongorás és Liszt Via crucisának négykezes változatát is. 1990-ben.

Kiváló művész címmel, 2005-ben Prima Primissima díjjal tüntették ki. 2006-ban a “Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal” kitüntetésben részesült, 2008-ban pedig másodszor is megkapta a Kossuth-díjat, Budapest díszpolgára (2014).

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin