Search
szombat 27 április 2024
  • :
  • :

Irén, Te édes

IRÉN, TE ÉDES!

1PsotaA Psota Irén Alapítvány és a Balassi Kiadó közös könyvbemutatót tartott a Rózsavölgyi Szalonban. Az ”Irén, Te édes! – In memoriam Psota Irén – Keleti Éva fotóival” című albumot mutatták be. Az eseményen Psota Irénre emlékeztek – Keleti Éva fotográfus, Hernádi Judit és Pindroch Csaba színművészek.

A beszélgetést Mohácsi Szilvia újságíró vezette. Megtudtuk, hogy Pindroch Csaba együtt játszott Psota Irénnel, a 7., 8., 9. férjét játszotta Az öreg hölgy látogatásában. Mint mondta, fantasztikus partner volt Psota, nagy ajándék volt az élettől, hogy játszhatott vele. Keleti Éva sok fotót készített Irénről. Hernádi Judit pedig idén kapta meg a Psota Irén-díjat.

Psota Irén kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő 1929. március 28-én született Budapesten. Gyermekkorától színészi pályára készült. Eleinte Dávid Irén néven játszott. 1952-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, abban a legendás osztályban, amelyben osztálytársa volt többek között Berek Kati, Horváth Teri, Váradi Hédi, Szemes Mari, Soós Imre vagy Farkas Antal.  2Psotajo

Rögtön leszerződött a Madách Színházhoz, ahol 1980-ig játszott. 1980–82 között a Népszínház, majd 1982-től 1990-ig a Nemzeti Színház tagja lett. Ezután visszatért a Madáchba. 2009. április 11-én lépett utoljára színpadra, majd teljesen visszavonult. 2016. február 25-én hunyt el.

Emlékére Almási Éva 2017-ben díjat alapított. Minden évben annak a színésznőnek adományozzák a díjat, akinek képességei Psota örökségéhez méltó.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.