Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

Piedone nyomában

Piedone nyomában – Portréfilm Bud Spencerről

Először a Budapesti Olasz Kultúrintézetben vetítették le óriási sikerrel a “Piedone nyomában” című portréfilmet – Istituto Italiano di Cultura Budapest – a művész, sportoló életéről, aki ebben az évben lenne 90 éves.

Február 28-tól érkezik a magyar mozikba a Király Levente portréfilmje, amely az eddigi legátfogóbb Bud Spencer életéről. A filmet a szakmai újságírók részére február 8-án mutatták be a Puskin Moziban, hogy írni tudjunk róla. Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

1PiedonePlA magyarok egyik kedvence 2016 júniusa óta sajnos már nincs közöttünk, idén lenne 90 éves. Az évforduló tiszteletére 90 percesre vágott mozifilmben a színésszel készített interjúk mellett egykori sportolótársai, kollégái és alkotótársai, barátai és családtagjai mesélnek Bud Spencerről, emellett természetesen ikonikus filmrészletek sem hiányoznak.

A több mint négy éven át, öt országban és negyvenöt közreműködővel forgatott film egy legendás sportoló és színész teljes életművét tárja a nézők elé. Carlo Pedersoliról, azaz Bud Spencerről kevesen tudják, hogy mélyen vallásos ember és példás családapa volt, hat nyelven beszélt és három egyetemre járt. Amatőr bokszoló, autóversenyző, rögbi játékos, hétszeres olasz úszóbajnok és vízilabdázó volt, aki a helsinki és a melbourne-i olimpián is részt vett.

Ahogy a filmjeiben, úgy az életben is mindig a jó oldalán állt és ahol csak tudott, segített az elesetteken. Helikopterével közreműködött egy földrengés utáni mentésben, tengerbe esett nézőket mentett ki egy szabadtéri úszóversenyen. Az UNICEF nagykövetének is megválasztották, kampányolt a vakokért és gyengén látókért, illetve a kábítószer használat és a háborúk ellen emelte fel a hangját. Életének utolsó éveiben gyermekruhákat tervezett, könyveket és dalokat írt, sőt feltalálóként bejegyzett találmányokkal is gazdagította életünket. Az alkotás e páratlanul gazdag életút bemutatása mellett egyúttal egy tisztelettel és szeretettel teli főhajtás egy legenda előtt, akinek önálló és Terence Hillel közös, kultikussá vált filmjein immár három generáció nőtt fel, és aki rendkívüli módon szeretett bennünket, magyarokat.

A filmet, amelynek eredeti (rövidebb) változata az NMHH Médiatanács támogatásával, a Magyar Média Mecenatúra Program keretében jött létre, február 28-tól vetítik a hazai filmszínházak. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Art+ Cinemában, a Premier Kultcaféban és a Pólus Moziban látható, emellett országszerte számos további helyszínen, a megyeszékhelyek többségén is műsorra tűzik.

A portréfilm premier előtti díszelőadása február 22-én lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban, amelyre eljön Olaszországból Bud Spencer egyik lánya is, sőt nápolyi, velencei … rajongók.

A 19:30-kor kezdődő díszbemutatón a filmet rendező Király Levente köszöntőjét követően, a vetítés előtt a Bud Spencer & Terence Hill Emlékzenekar ad élő koncertet a legnépszerűbb Piedone-filmek zenéiből válogatva. Az öttagú zenekar koncertjeinek sajátossága, hogy a jól ismert betétdalok hű megszólaltatása mellett egy-egy híres filmbeli karakter nevét és öltözékét viselik, a zeneszámokat pedig jellegzetes filmrészletek háttér-vetítésével színesítik.

A díszbemutató kiemelt kísérőprogramja egy különleges filmplakát kiállítás lesz Bud Spencer és Terence Hill legnépszerűbb filmjeinek eredeti magyar plakátjaiból az Uránia Kávézóban.

Premier vetítések február 28-tól: Budapest, Uránia Nemzeti Filmszínház 02.28-tól, Budapest, Art+ Cinema 02.28-tól, Budapest, Pólus Mozi 02.28-tól, Premier Kultcafé 02.28-tól, Szeged, Belvárosi Mozi, 02.28-03.06, Debrecen, Apolló Mozi 2019.02.09. /02.29-03, Balassagyarmat, 2019.02.28-03.06, Szigetszentmiklós, Nádasdy Filmszínház 2019.02.28-03.03., Szombathely, Agora-Savaria Filmszínház 2019.02.28-03.06., Eger, Agria Mozi, 2019.02.28-03.06., Szentendre P’Art Mozi 2019.03.01.

Pannonia Entertainment  https://www.pannonia-entertainment.hu/

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.