Search
hétfő 22 július 2024
  • :
  • :

Budapest Dal 2019

Budapest Dal 2019 – Add a ritmust, mi hozzuk a mozgást

Budapest Dal 2019 címmel ismét pályázatot írt ki a Fővárosi Önkormányzat, keresve a főváros hangját. A tavalyi első kiírásra több mint száz pályamű érkezett Budapest dalára, a közönségszavazáson több százezren vettek részt. Az idei pályázat kapcsolódik a 2019-es Budapest Európa Sportfővárosa eseményhez.

Zenének és sportnak egyaránt erős közösségteremtő ereje van. Idén arra vagyunk elsősorban kíváncsiak, milyen a városi sport zenéje – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a február 4-i sajtótájékoztatón, amelynek moderátora Ódor Kristóf volt.

Joós István, a CD-t megjelentető Magneoton kiadó vezérigazgatója, a zsűri elnöke arról beszélt, hogy a tavalyi számok letöltési, lejátszási száma 145 ezer volt, a Budapest tematikájú dalok a rádiókban 7265 alkalommal hangzottak el, az elkészült klipek mintegy 1,7 milliós nézettséget hoztak. 2018-ban Radics Gigi Budapest Szerelem című szerzeményét választották Budapest dalának, a közönségdíjat Benji Bárhol járok című száma kapta. Zenében és sportban közös a ritmusérzék, a siker eufóriája, számos sportágban a zene nélkülözhetetlen. Célunk idén az, hogy a hangulat legyen a főszereplő a sport, a zene és Budapest hármasában.

A szervezők felkérését Janicsák Veca, Tóth Gabi és Majka, Vastag Csaba, Szikora Róbert és a New Level Empire fogadták el, ők valamennyien részt vettek a Thália Színházban megtartott tájékoztatón. A dalokat tavasszal egy koncerten mutatják be és CD is készül.

Miután felkértek a részvételre, szinte rögtön leültem és megcsináltam a dalt, amelynek munkacíme: Budapest fölött a Nap újra kisütött. Valamit szeretnék visszaadni a városnak abból a sok minden jóból, amit az elmúlt évtizedekben kaptam tőle. A zene nyilván olyasmi, ami tőlem várható, modern hangzással és hangszereléssel egy dinamikus szám – mondta el Szikora Róbert. A dalban szerepet kap az általa mentorált énekesnő Tóth Andi, aki szintén emelte a sajtótájékoztató fényét megjelenésével.

Együtt indul a projektben Tóth Gabi és Majka (Majoros Péter). Ők Szabó Zé és Molnár Tamás szerzeményét adják elő. Mint mondták, régóta szerettek volna duózni, most ez megvalósul. A New Level Empire énekese, Ujvári Zoltán Szilveszter arról beszélt, hogy a mai fiatalok számára Budapestben elsősorban a buli, a bizsergés, az éjszakai élet, a dinamizmus a fő vonzerő.

1DalSztarCimA zsűriben Joós István mellett Rakonczai Viktor zeneszerző, Rózsa István (Rózsa Records), Nagyné Varga Melinda, a Fővárosi Önkormányzat kulturális főosztályvezetője és Szűts László, a Mahasz elnöke kapott helyet.

A március 22-i határidőig beérkezett dalokra az előválogatás után április 8 – 25 között lehet szavazni www.budapestdal.hu oldalon, majd április 26-án Gálakoncerten mutatják be a Thália Színházban a számokat. A győztes egy éven keresztül viselheti a Budapest Dal 2019 címet, megkapja a Budapest Dal plasztikai díjat, oklevelet, emellett egymillió forint pénzjutalomban is részesül.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.