Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Elte Zenei Együtteseinek koncertje

Elte Zenei Együtteseinek ünnepi koncertje …

A Zeneakadémia Nagytermében lépett fel 2019. március 25-én az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncert-zenekara. Köszöntőt mondott Prof Dr. Borhy László, rektor.

1HegeduAz Elte Zenei Együtteseinek Ünnepi hangversenye keretében műsorra került Csajkovszkij: D-dúr hegedűversenye, op. 35. szólista: Louisa Staples (hegedű).

A második részben Rossini: Stabat Mater című művében gyönyörködhettünk. Kiemelkedő volt: Horti Lilla (szoprán), Schöck Atala (alt), Boncsér Gergely (tenor), Hámori Szabolcs (basszus). Vezényelt: Kovács László.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bartók Béla Énekkarának és Egyetemi Koncert-zenekarának művészeti vezetője Kovács László karmester, Liszt-díjas érdemes és kiváló művész, az ELTE „Eötvös” Művészeti Együttes igazgatója, aki 10 éve van az együttes élén.

1EltecimAz egyetemi ének- és zenekar nem hivatásos együttes, tagságát jelenlegi és egykori egyetemi hallgatók, oktatók alkotják. Repertoárjukon barokk, klasszikus, romantikus és kortárs művek, a cappella kórusművek, oratóriumok, versenyművek, szimfóniák egyaránt szerepelnek, de szívesen kalandoznak a könnyűzene és a komolyzene határterületeire is.

Hivatásuknak tekintik a 20. századi zene kiemelkedő szerzői, köztük Bartók és Kodály műveinek tolmácsolását, de koncertrepertoárjukból nem hiányozhatnak a kortárs, elsődlegesen magyar szerzők alkotásai sem.  Orbán György, Tóth Péter, Szokolay Sándor, Petrovics Emil, Lendvay Kamilló, Jeney Zoltán, Kocsár Miklós, Dubrovay László, Vajda János, Gyöngyösi Levente, Oláh Kálmán, Kovács Zoltán számos zenekari és kórusművet írt részben egyetemi megrendelésre, az együttesnek és karnagyainak ajánlva.

A Baross Gábor által 1948-ban alapított énekkar és 1957-ben létrehozott, jelenlegi formájában vonós együttesként működő zenekar az elmúlt évtizedekben számos hazai és külföldi nemzetközi versenyen és fesztiválon nyert díjakat.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.