Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

Aegon Művészeti Díj

Aegon Művészeti Díj 2019

1AegonA tizennegyedik alkalommal adták át az Aegon Művészeti Díjat, amely Magyarország legrangosabb, független, nettó hárommillió forint pénzjutalommal járó magánalapítású elismerés. Az előző év kiemelkedő kortárs szépirodalmi alkotását díjazza. Idén nő a díjazott, ami egybevág az Aegon női esélyegyenlőséget támogató törekvéseivel.

A Vak remény című versgyűjteményéért Takács Zsuzsa kapta az Aegon Művészeti Díjat. A kötet a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. A Kossuth-díjas szerző nemzedékek számára vált iránymutatóvá. Valódi jelentőségét nemcsak az irodalomkritikusok, szerkesztők, de az olvasók is felismerték.

A díjazottat bemutató sajtótájékoztatót Winkler Nóra vezette.

Zatykó Péter az Aegon Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója a díjátadó alkalmából elmondta, hogy a díjazott nettó hárommillió forintot kap és ehhez társul még több tízmillió forint értékű média megjelenés. Ennek köszönhetően új olvasók találnak rá a díjazott műre és a művön keresztül gyakran a teljes addigi életműre is. Az új olvasók legtöbbször új vásárlók is, ezért az Aegon Művészeti díjjal elismert szerző nyertes könyvéből sokszor három-négy utánnyomás is készül.

A zsűri tagjai idén: Csorba Csilla irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum volt igazgatója, Gács Anna irodalomtörténész, Eszes Valéria középiskolai magyartanár, Kálmán C. György irodalomtörténész, Kulcsár Szabó Zoltán irodalomtörténész, Lévai Balázs rendező-producer és Ott Anna irodalomszervező.

A díjátadó eseményen Kulcsár-Szabó Zoltán irodalomtörténész azt mondta, hogy „A kötet nemcsak egybe fogja és alakulásában áttekinthetővé teszi ezt az időről-időre megújuló életművet, hanem önálló kompozíciót teremt, amely összetett rálátást nyújt Takács Zsuzsa költészetének eddig talán kevéssé felismert belső értékeire.

Eszes Valéria középiskolai magyartanár szerint ezek a versek olyan értékeket közvetítenek a fiatalok számára is, amelyek a szerző korosztályától teljesen függetlenül működhetnek, pontosan formált, igényes a nyelvi világuk, és stabil, megkérdőjelezhetetlen világlátást tükröznek. A középiskolás korosztály számára hiányérzeteiket pótló kortárs szövegek.

Az Aegon Művészeti Díj ünnepélyes díjátadó gála és a szerző köszöntése április 8-án, 19 órakor lesz a Katona József Színházban. Az estet Máté Gábor vezeti, a szerzőt Kulcsár-Szabó Zoltán laudálja. Az estet Gács Anna szerkeszti.

1WinklerCimMegtudtuk Winkler Nórától, hogy az Aegon Magyarország több kulturális fesztivál elkötelezett támogatója. Kiemelt fesztiválpartner például többek között a tavaszi-őszi Margó és a Kerekdomb fesztiválon Tállyán, ahol évről-évre jelen vannak a Díjhoz kapcsolódó programokon, szerzői esteken, filmvetítéseken. A döntős könyvekből vett részleteket népszerű színészek tolmácsolják.

A shortlistes műveket közösségi médiában is népszerűsítik játékokkal és sorsolásokkal. Újdonság, hogy ebben az évben videó kampányt is indítanak: közel száz olyan kisfilmet készítettek a szerzőkkel, amelyeket aztán év közben folyamatosan közzé tesznek a közösségi médiában.

1VakremenEzekben szó lesz a sikerről, az írói dolgozószobák titkairól vagy épp a szerzők legkedvesebb, sokat jelentő idézeteiről. Ehhez kapcsolódva indítják el a Költészet Napjára azt a Chatbot alkalmazást, amellyel bármelyik eddigi döntőbe került verseskötetből választhatunk költeményeket és meglephetjük velük azt, akit szeretnénk.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.