Search
vasárnap 21 július 2024
  • :
  • :

MVM Koncertek – Ránki Fülöp

MVM Koncertek – Liszt: Transzcendens etűdök – Fülöp zongoraestje

RankiFulopRánki Fülöp neve ismerősen cseng a magyar komolyzene kedvelői számára: Klukon Edit és Ránki Dezső fiaként látta meg a napvilágot 1995-ben. Szinte az anyatejjel szívta magába a zenét és a zongorázás minden apró rejtelmét, s már három–négyéves korában hallás után zongorázni kezdett. Az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat keretein belül április 3-án ad önálló szólóestet a Zeneakadémia Nagytermében.

A mesterszakot tavaly elvégző friss diplomás alap- és középfokú tanulmányait a 2. kerületi Járdányi Pál Zeneiskolában végezte, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Jandó Jenő, Lantos István és Wagner Rita irányításával folytatta tanulmányait.

Rendszeresen ad koncerteket Magyarország legfontosabb koncerttermeiben, de fellépett Portóban, Rómában, Münchenben, Bécsben, Isztambulban, franciaországi és japán zongorafesztiválokon is.

Szólistaként dolgozott együtt többek között Berkes Kálmán, Hamar Zsolt, Keller András, Kocsis Zoltán és Gilbert Varga karmesterekkel. Rendszeresen ad háromzongorás koncerteket szüleivel Klukon Edittel és Ránki Dezsővel.

Dukay Barnabás szóló és háromzongorás műveinek ősbemutatóján is játszott, illetve Olivier Messiaen két jelentős zenekari művének magyarországi premierjében is részt vett Rácz Zoltán vezényletével.

A 24 éves fiatal művész Liszt Transzcendens etűdjeit tűzte szólóestje műsorára. „Ez a zongorázás új magasiskolája!” – mondta Berlioz lelkendezve a műről, amelyben a zongoristának a technikai eszköztár teljes egészét a zenei lényeg szolgálatába kell állítania.

A nagy érdeklődéssel várt Ránki Fülöp zongoraest – „MVM Koncertek – A Zongora” – Liszt: Transzcendens etűdök a Zeneakadémia Nagytermében csendül fel 2019. április 3-án, 19 órakor.

A sorozat következő hangversenyein április 29-én a Müpában Grigorij Szokolovot, majd május 3-án a Zeneakadémia Nagytermében Vladimir és Vovka Ashkenazyt üdvözölheti a magyar közönség.

A koncert társrendezője a Besszer Koncert Kft. Jegyvásárlás a Zeneakadémia jegypénztárában, a www.azongora.hu oldalon vagy a www.jakobikoncert.hu honlapon a Jegyvásárlás menüpontban.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin