Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Színházak támogatása

Több pénzt kapnak a színházak

Megtudtuk, hogy megállapodás jött létre a kormány és a főváros között a budapesti színházak új többlet támogatási rendszeréről. Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere, Tarlós István főpolgármester, valamint Fekete Péter kulturális államtitkár tájékoztatta az újságírókat a Városházán április 4-én tartott sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes is. A tájékoztatót Szűcs Somlyó Mária, kommunikációs igazgató vezette.

A rendszer áttekinthetőbb és sokkal jobban kifejezi a magyar kultúra sokszínűségét – mondta Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere. Az előadó művészeti tao-t 2019. januárban szüntették meg, a korábbi rendszer helyett létrehozott többlettámogatásokra 2019. február 21-től lehetett pályázni. A miniszter hangsúlyozta, hogy a tao kivezetésével jóval átláthatóbbá vált a rendszer. A színházak támogatására országosan 37 milliárd forint többlettámogatást biztosítanak.

Tarlós István szerint a 3,5 milliárd forintos támogatás 540 millió forinttal haladja meg azt az összeget, ami 2018-ban a fővárosi színházak tao-támogatása volt. Idén valamennyi, a támogatásban részesülő színház több pénzt kap, mint tavaly. A rendszer úgy működik, hogy a pénzek elosztására a főpolgármester tesz javaslatot, amit a miniszternek kell jóváhagynia.

A főpolgármester felsorolta a támogatásban kiemelt 11 színházat: Thália Színház 336 millió forintot, a Trafó 60 millió forintot, a József Attila Színház 220 millió forintot, a Madách Színház 1,1 milliárd forintot, az Új Színház 105 millió forintot, az Örkény Színház 215 millió forintot, a Bábszínház 143 millió forintot, a Kolibri Gyermekszínház 62 millió forintot, a Radnóti Színház 110 millió forintot, a Vígszínház 840 millió forintot, a Katona József Színház 320 millió forintot kap.

Fekete Péter kulturális államtitkár kiemelte, hogy nem arról van szó, hogy több pénzt biztosít a költségvetés a rendszer átalakításával, hanem a visszaélések megállításával tudtak többletforrásokat biztosítani. Megtudtuk, hogy az átalakítással a vidéki színházak sem szenvednek hátrányt. A kormánynak fontosak az alternatív és a kísérletező színházak is, akiktől már 25 támogatási kérelem érkezett és 20-at már el is bíráltak.

Érdekes, amit hallottunk, hogy a színházak a támogatásból magas összegű jutalékot fizettek ki. Erről az intézmények nyilatkoztak. A jutalék összege összesen 4 milliárd 504 ezer forint volt. A legmagasabb jutalék összege, amit három év alatt kifizetett egy színház 553 millió forint volt, abból a közpénzből, amit TAO-ként kapott.

Ez idáig 364 korábban TAO-támogatást igénybe vevő intézmény közül 157 nyújtotta be, hogy szeretne többlettámogatásban részesülni. A főpolgármester kiharcolta, hogy a fővárosi színházak az eddigi tao -támogatásnál magasabb, fix összegű előadó-művészeti támogatást kapjanak.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.