Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Bartók Plusz

Bartók Plusz Operafesztivál Miskolc 2019

2BartokAz idei miskolci Bartók Plusz Operafesztivál amelyet június 14–23 között rendeznek meg, új és klasszikus operai élményeket egyaránt kínál– tudtuk meg a beharangozó sajtótájékoztatón, ahol részt vettek: Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző, Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Dr. Kriza Ákos Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere, Krucsainé Herter Anikó kultúráért felelős helyettes-államtitkár és Kesselyák Gergely fesztiváligazgató.

Vendégek voltak: Müller Péter Sziámi költő, énekes, Giulio Pinzi az Akadémiai Társaság elnöke, Kárpáti András a Csimborasszó Production ügyvezetője, Bruno Berger Gorski az Aranysárkány rendezője.

Krucsainé Herter Anikó, az EMMI helyettes államtitkára köszöntőjében elmondta, Bartók zenéje az egyetemes kultúra szempontjából korszakalkotó. Párhuzamba állította az alkotó határtalan lelkesedését és kitartását az operafesztivállal és kijelentette: hasonló elhivatottság kellett a miskolci rendezvény szervezői részéről ahhoz, hogy a Bartók Plusz a térség kulturális életében kiemelt jelentőségű eseménnyé váljon.

Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere kiemelte, hogy Miskolc erős lábakon álló iparváros, komoly kulturális értékekkel, a fesztiválon az elmúlt években 20 ősbemutatót láthatott a közönség a legjobb magyar kortárs zeneszerzők műveiből, 40 különböző Bartók-előadást mutattak be, ingyenes szabadtéri programokat tartottak. A Bartók Plusz Operafesztivál a fiatal generációk értékformálásában is jelentős szerepet tölt be. Majd hozzátette, jelentős előrelépést jelentene a fesztiválnak, ha a nemzeti zenekultúrában betöltött szerepét elismerve, a kormányzat stabil és kiszámítható finanszírozást biztosítana a rendezvényhez.

Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház főigazgatójától megtudtuk, hogy a fesztivál koncertprogramjában két gálahangverseny szerepel. A nyitó operagála közreműködője a Magyar Állami Operaház zenekara és énekkara. A Puccini, Sosztakovics, Korngold és Finzi muzsikájából építkező produkcióról elmondta, a műrészleteket az operafesztivál felkérésére tanulják be. A magyar operajátszás elitjeinek évekre visszanyúló együttműködése ezzel egy új oldaláról mutatkozhat meg.

Az idei fesztivál legnagyobb szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című operájának magyarországi ősbemutatója ígérkezik. A témájában napjaink Európájának problémáit boncolgató „szociooperát” Miskolcon láthatja először a közönség. A darab születéséről a szerző, Eötvös Péter mesélt. Elmondta, hogy első operabemutatója lesz Miskolcon, abban a városban, ahol 14 éves koráig élt. Majd felidézte, hogy 2013-ban a frankfurti Ensemble Modern együttestől kapott felkérést egy kamaraopera megírására, ehhez találta meg a Katona József Színházban Gothár Péter remek rendezésében látott Golden Dragon című darabot.

Bartók Plusz Miskolc 2019 Operafesztivál sajtótájékoztatóján Bruno Berger Gorski, az Aranysárkány rendezője …

Azt is megtudtuk, hogy a Roland Schimmelpfennig színdarabjából készült zeneművet a fesztiválon az Israel Contemporary Players adja elő, a szereplők között van Meláth Andrea és Mikecz Kornél is. A Miskolci Nemzeti Színházban látható opera karmestere Nagy Zsolt, a rendező Bruno Berger Gorski.

1keselyakKesselyák Gergely az operafesztivál művészeti vezetője megköszönte a fesztivál szervezésében résztvevőknek a kitartó együttműködést, és a kezdetekre emlékezve elmondta, nem kis feladatra vállalkoztak – de megérte! A további programokról szólva kiemelte a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Bartók-estjét, élén A kékszakállú herceg vára előadással, amelyet Hamar Zsolt az együttes zeneigazgatója állít színre. Majd hozzátette, hogy a Bartók Pluszon kívül nincs még egy fesztivál Magyarországon, amely ingyenes előadáson kínálna operai élményeket.

A fesztivál „Operát mindenkinek!” jegyében készülő Ezrek operája programban idén egy közkedvelt Mascagni-darab, a Parasztbecsület kerül színre. A premier különleges szabadtéri helyszíne a miskolci Kálvária-dombon lesz. Egy másik Mascagni-művet, az Irist a pilseni Josef Kajetán Tyl Színház vendégjátékában láthatja majd a közönség.

Bartók Plusz Miskolc 2019 Operafesztivál – Müller Péter Sziámi, költő, énekes, ötletgazda …

A Bartók Plusz operaíró versenyét 2018-ban a klasszikus operai hagyományokat idéző mű nyerte: Nora. Albin Fries osztrák zeneszerző darabja a fesztiválon a Miskolci Nemzeti Színház Nagyszínpadán mutatkozik be a közönség előtt.

Bartók Plusz Miskolc 2019 Operafesztivál – Giulio Pinzi

A Bartók Plusz Operafesztivál idén is megnyitja a komolyzene és az opera műfaji határait. Bartók-művekből hoz dzsesszátiratokat Bartók X programjával a Sárik Péter Trió, Puccini Bohémélet című operája animációs filmből bontakozik ki, Echo története pedig felnőtteknek szóló báboperaként jelenik meg. Két „őrült” zenész, Igudesman & Joo Kis éji rémzene című világjáró show-műsorában a klasszikus zene magával ragadó humorral vegyítve bontakozik ki.

A sajtótájékoztatón elhangzott – Kárpáti Andrástól: Bartók Plusz Operafesztivál és a Csimborasszó Production közös szervezésében, az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével, a világhírű tenor, Juan Diego Flórez október 22-én a Papp László Sportarénában lép majd fel.

A szervezők tájékoztatása szerint a miskolci operafesztivál megrendezését az EMMI 300 millió, az Nemzeti Kulturális Alap 20 millió, a város 82 millió forinttal támogatja. A jegyárusítás április 15-én kezdődik. Egyes előadásokra május 5-ig 30%-os kedvezménnyel vásárolhatók belépőjegyek.

Bartók Plusz Miskolc 2019 Operafesztivál honlapja: https://operafesztival.hu/index.php/hu/

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.

1BartokPr