Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

V. Szatmárcseke

Szatmárcseke – V. Kulturális Filmek Fesztiválja

Meghirdették az V. Kulturális Filmek Fesztiválját amelyet augusztus 22-25 között rendeznek meg Szatmárcsekén, és a rendezvényhez tartozó Filmversenyt. A sajtótájékoztatón részt vett az alapító Bolyáki Attila, Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, a zsűri elnöke, Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház vezérigazgatója és Csoma Zoltán Szatmárcseke polgármestere.

A Filmverseny témája: Helyi magyar kultúra a Kárpát-medencében. A versenyfilmet június 21-ig kell leadni, a versenykiírás a tudositok.hu oldalon érhető el.

Megtudtuk, azok a rövid internetes filmek versenyezhetnek, amelyek pozitív példákkal mutatják be Magyarország és a Kárpát-medence, magyarok lakta területein ma is élő helyi magyar kultúra értékeit, azok nemzeterősítő szerepét.

A legjobb filmek készítői idén több mint 2 millió forint értékű díjat kaphatnak. Az NMHH Médiatanácsa által felajánlott fődíj 800 ezer forint, a második helyezett alkotásé 400 ezer forint, a harmadik helyezett díja 250 ezer forint, illetve további, sok százezer forint összértékű különdíjat is kaphatnak az alkotók.

A közönség értékelése alapján a döntőbe jutott versenyfilmekről pontozással dönt a zsűri, majd az alkotók részvételével, a végleges döntés előtt, augusztus 24-én Szatmárcsekén személyesen értékelik a filmeket.

A közönségdíj 300 ezer Ft, melyet a tudosítók.hu. oldalon mért közösségi aktivitások alapján 2019. augusztus 3-ig a legnépszerűbb videó érdemli ki. A tudositok.hu oldalon a világban élő magyar emberek lájkolással és a videók megosztásával szavazhatnak a legjobb filmre.

A zsűri elnöke Koltay Gábor, Balázs Béla-díjas filmrendező, Érdemes művész. Tagjai: Buglya Sándor, Balázs Béla-díjas filmrendező, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője, Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője és Kobza Miklós, online média szakértő.

Elmondták, hogy 2018-ban a fődíjat és a hozzá tartozó 800 ezer Ft-ot a „Váraljai kávézó – az élő történelem Ungváron” című filmért a közmédia Kárpátalja-i tudósítói, Kovács Géza és Vass Tamás kapták.

A rendezvény fővédnöke Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke Dr. Tilki Attila a térség országgyűlési képviselje.

A rendezvény egyik alapítója, Kerényi Imre Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező hitvallását is láthattuk, hallhattuk az eseményen bemutatott videó felvételről.

2SzatA fesztivál médiapartnere a 2010-ben Sára Sándor Kossuth-díjas filmrendező szakmai támogatásával alapított tudositok.hu ahová a Kárpát-medence magyar nyelvű helyi televíziósai töltik fel azon kulturális videóikat, amelyeket eddig csak a helyi nézőik láthattak.

A fotón az alapító Bolyáki Attila.

A filmverseny meghirdetése után Csoma Zoltán, Szatmárcseke polgármestere kötetlen beszélgetésre és szatmári kóstolóra invitálta a sajtó képviselőit. A háziasszonyok figyelmébe ajánlom, a híres szatmári töltött káposzta málékásával töltött. A szatmári szilvalekváros sütemény pedig desszertnek is elmegy!

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.