Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Ifipark

Volt egyszer egy Ifipark koncertsorozat

A Volt egyszer egy Ifipark koncertsorozatban június 23-tól szeptember 21-ig olyan legendás zenészek hozzák el az egykori park hangulatát, mint Kovács Kati, Charlie, Deák Bill Gyula, az EDDA, az Ős-Bikini, Tátrai Tibor vagy a Piramis. Ők azok, akik átadják az Ifipark stafétáját és színpadát az új generáció képviselőinek Zsédának, az Ivan&The Parazol zenekarnak, hogy hamarosan újabb és újabb legendák szülessenek ezen a kultikus helyszínen.
1Ifiasztal
A jeles alkalomból sajtótájékoztatót tartottak május 28-án a Várkert Bazárban, melyen részt vett: Kovács Kati, Závodi János, Köves Miklós „Pinyó”, Nyemcsók János „Csoki” (Piramis), Nagy Feró, Németh Alajos, Németh Gábor, Vedres József, Szűcs Antal Gábor (Ős- Bikini), Deák Bill Gyula, Pataky Attila (EDDA), Ivan & the Parazol zenekar és Tátrai Tibor, Zsédenyi Adrienn, Sikota Krisztina a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese.

A koncertsorozat első fellépője június 23-án az Ivan and the Parazol lesz, az est vendége Tátrai Tibor. Balla Máté, az együttes gitárosa elmondta, bár a rockzenét egy ideje temetni szokták, a mai fiatalok tovább viszik a műfaj lángját.

A július 5-én fellépő Kovács Kati elmondta, hatalmas dolog volt a hatvanas-hetvenes években az Ifiparkban fellépni és jó most is idejönni. Először az Omegával, majd a Metróval és az Illéssel, mindhárom korszakos zenekarral koncertezett itt. Majd hozzátette, minket előadókat a slágerek tartanak életben.

Július 22-én az Edda koncertjével folytatódik a programsorozat: 1979-ben léptünk itt fel először, aznap Piramis-koncert volt a Kisstadionban, így csak 176 néző volt. De a második ifiparkos bulink már teltházas volt. Mi játszottunk akkor is, amikor 1980-ban koncert közben leomlott a fal, és utána egy időre be kellett zárni a helyet – idézte fel Pataky Attila.


A rendezvénysorozat záróeseményén, szeptember 21-én a színpadra lépő Piramis A nagy buli 2.0 címmel ad műsort, miután a csapat szinte napra pontosan negyven évvel ezelőtt az Ifiparkban rögzítette „A nagy buli” legendás koncertlemezét. Most eljátsszuk a negyven évvel ezelőtti koncert dalait, valamint az 1981-es lemez, az Erotika néhány dalát is – mondta Nyemcsók János, a Piramis énekese.

A július 26-án az Öntőház udvar színpadára lépő Zséda azt ígérte, hogy keményen szólnak majd a dalai Budapest egyik legszebb koncerthelyszínén. Estjén vendégként ott lesz Horváth Charlie is, aki a hatvanas-hetvenes években szintén sokat játszott az Ifiparkban.

Az Ős-Bikini a koncertsorozat egyik legérdekesebb eseményének ígérkezik szeptember 12-én. Az 1982-től 1985-ig működött alternatív punkrock formáció öt eredeti tagja: Nagy Feró – ének; Vedres József – gitár; Szűcs Antal Gábor – gitár; Németh Alajos – basszusgitár; Németh Gábor – dob, nem adott együtt koncertet 1983 óta.

Szeptember 13-án lép fel Deák Bill Gyula, aki legjobb számaiból válogat, elhangzik például a Rossz vér, a Hosszú lábú asszony, a Kőbánya blues meg az István, a király két dala is. Az Ifiparkban Orszáczky Jackie-vel, Radics Bélával, a P. Mobillal, a Minivel is énekeltem, meg persze a Hobo Blues Banddel – mondta az énekes.

Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, az elmúlt két évben több mint tízezer ember volt kíváncsi a koncertsorozatra a Várkert Bazár Öntőház udvarán, valamennyi este teltházas volt. Eddig a legendák, a Budai Ifjúsági Park egykori fellépői adtak műsort, idén mellettük az új generáció tagjai is bemutatkoznak

1PatakiAAz Ifipark 1961-ben nyílt meg és 1984-ig működött, a magyar rockzene születésének egyik bölcsője volt. A helyén épült meg néhány éve a Várkert Bazár. A tervek szerint a koncertsorozaton a jövőben az újabb generáció képviselői lépnek majd fel.

A Budai Ifjúsági Park 1961-ben esztrádműsorral nyílt meg, az első fellépő Bodrogi Gyula volt, aki Bicska Maxi dalát énekelte Brecht és Weil Koldusoperájából. A keddi sajtóeseményen Zséda adta elő ezt a számot.

Fotón Pataky Attila (EDDA) átöleli a világot …

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.