Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

Budapesti Operettszínház

Budapesti Operettszínház 2019/20-as évada

1KissBAtillaŐsbemutatók, karácsonyi meglepetések, műfajteremtő különlegességek érkeznek a Budapesti Operettszínház 2019/20-as évadában, de a régi kedvencektől sem búcsúzunk el – mondta Kiss-B. Atilla az Operettszínház februárban kinevezett főigazgatója a május 21-i évadbejelentő sajtótájékoztatón.  Az eseményen részt vettek a rendezők és a művészek is.

A Főigazgató bejelentette, hogy különleges évadra készül a Budapesti Operettszínház, új vezetéssel és új szemlélettel, de változatlan elkötelezettséggel a Néző iránt. Mint mondta, pályázatában arra tett ígéretet, hogy nemzeti dalszínházzá teszi a Budapesti Operettszínházat, ennek megfelelően felejthetetlen, klasszikus zenés színházi élményeket kíván előadásra tűzni. Úgy állította össze a következő évadot, hogy magas minőségben szolgálhassák mind a nézőket, mind a műfajt és a művészetet. A megújulás jegyében új logót is kapott a színház, amelyben egymásba fonódva jelenik meg a két, számukra fontos művészeti ág, a zene és a színház, hűen tükrözve az arculatot.

1CsárdáskirálynőKiemelte, hogy nem szeretné átdolgozni a műveket – e gondolat mentén valósul meg az évad első bemutatója is, ami egy nagy klasszikus visszatérése lesz: Kálmán Imre Csárdáskirálynőjét állítja színpadra a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója. A halhatatlan remekmű – a Margitszigeti Szabadtéri Színpad júliusi előbemutatója után – 2019. szeptember 6-án kerül a Budapesti Operettszínház műsorára.

Az előadás főbb szerepeiben Csuha Lajos, Dézsy Szabó Gábor, Felföldi Anikó, Siménfalvy Ágota, Vadász Zsolt, Bakos-Kiss Gábor, Homonnay Zsolt, Bojtos Luca, Szendy Szilvi, Bódi Barbara, Laki Péter, Erdős Attila, Dénes Viktor, Fischl Mónika, Lévai Enikő, Kiss Diána, Mészáros Árpád Zsolt, Langer Soma, Virágh József, Bardóczy Attila, Szolnoki Tibor, és Altsach Gergő lép színpadra.

1VidVidnyánszky Attila elmondta, hogy a Csárdáskirálynő jelmezeit Berzsenyi Krisztina, díszletét Cziegler Balázs tervezi. Az előadásban óriási méretben láthatunk majd egy ikonikus gramofont, aminek burkolata fokozatosan lehullik, végül egy csupasz váz marad csak, jelképezve, hogy valami eltűnik, miközben az arisztokrácia bent ropja a táncot. Majd hozzátette – „Ebben a gyönyörű mesében győz a mindenható szerelem. Az előadásban erősen asszociálunk a Monarchia hangulatára, és humorral, játékkal, szenvedéllyel, kicsit fájó szívvel emlékezünk erre a végtelen eleganciával szemünk elé táruló, letűnt világra.”

Pfeiffer Gyula a Budapesti Operettszínház főzeneigazgatója, a készülő előadás karmestere azt mondta, hogy azért is lesz különleges a Csárdáskirálynő új bemutatója, mert vissza nyúl a sok átdolgozást megélt mű eredeti, 1916-os, Gábor Andor-féle magyar változatához, ami úgy jó, ahogy van!

Megtudtuk, hogy az előadás koreográfiája Bozsik Yvette munkáját dicséri, aki három évig táncolt az Operettszínházban Pártay Lilla vezetése alatt, és nagyon várja már, hogy újra itt dolgozhasson. A Kossuth-díjas balettművész nemcsak koreografálni fog az évad folyamán, hanem rendezni is, mégpedig Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékát, amelyet november 22-én mutatnak be. Kukorica Jancsi és Iluska megindító szerelmi története negyven év után lesz ismét látható a Budapesti Operettszínházban, a főbb szerepekben Dolhai Attilával, Bordás Barbarával, Bodrogi Gyulával, Lukács Anitával, Oszvald Marikával, Papadimitriu Athinával és Langer Somával. Az előadás kapcsán Kiss-B. Atilla kiemelte, hogy a János vitéz valós figura, huszár és igazi hős volt, aki saját élete árán mentette meg II. Pius pápát. A mai világban már alig akadnak hősök, pedig szükségünk lenne követendő példaképekre.

A Mohács 1526 – Európa kapuja című rockmusical újabb ősbemutató lesz 2020 március 20-án, amely a mohácsi születésű Schiszler Zsolt és szerzőtársai munkája. A darab rendező-koreográfusa Vincze Balázs, főbb szerepekben Széles Flóra, Sándor Péter, Peller Anna, Serbán Attila, Janza Kata és Kerényi Miklós Máté látható majd. “Időszerű bemutatni egy olyan musicalt, mely a rock nyelvén meséli el mindazt, ami 1526-ban történt, és az emlékezés erejével avat be minket ebbe az óriási veszteségbe” – hallhattuk a főigazgató úrtól.

A 2019-es téli szezon igazi szenzációja lehet majd a Párizsi randevú – Volt egyszer egy Moulin Rouge című dinner show – , amely ezt a kevésbé ismert műfajt honosíthatja meg idehaza. A 2019. november 8-ától látható produkció különlegessége, hogy összefonódik benne a magas szintű szórakoztatás, a cirkuszművészet és a gasztronómia. A formabontó előadást, amely egyszerre állít emléket a harmincéves rendszerváltásnak és mutatja be a párizsi Moulin Rouge csillogó világát, Richter József rendezi, produkciós designere Bori Tamás, a koreográfiát Apáti Bence balettigazgató készíti. Közreműködik Vásári Mónika és Buch Tibor.

Február 15-től, a Raktárszínházban Anne Frank megrendítő történetét Grigori Frid egyszemélyes operaváltozatában ismerheti meg a közönség. A német zsidó lány naplója alapján készült művet Rátóti Zoltán állítja színpadra aki azt mondta – megrendítő számára, hogy egy 14 éves leány milyen mondatokat írt le, hogy gondolkodott a világról. Általa emlékezni, emlékeztetni tudunk a világban történt szörnyűségekre. A címszerepben Süle Dalmát láthatjuk majd.

A formabontó színművek sorát gyarapítja Boris Vian Tajtékos dalok című előadása, amely a rendező, Kiss Csaba megfogalmazása szerint, játék életre-halálra, kis-zenekarra. “Ez a nagyszerű szerző nemcsak költő, hanem zeneszerző is volt. Jövő tavasszal lenne 100 éves, ez alkalomból a Kálmán Imre Teátrumban emlékezünk rá, a sanzon esttel mutatjuk be életének egy szeletét” – hangsúlyozta a főigazgató úr. Az est során tizenkét Boris Vian-sanzon szólal meg – magyarul először, neves költők, műfordítók tolmácsolásában. Földes Tamás, Gubik Petra és Kocsis Dénes főszereplésével az előadás 2020. március 10-től látható a Kálmán Imre Teátrumban.

A karácsonyi időszak meglepetés-produkciói közé tartozik a Magyar Táncművészeti Egyetemmel együttműködésben létrejövő Diótörő című balettelőadás, amit Harangozó Gyula koreografál majd, és szintén télen kerül újra műsorra az Isten pénze musical.

Visszatérő előadásaik között szerepel: A Szépség és a Szörnyeteg, amelynek ősszel az ezredik előadását ünneplik, majd európai turnéra utazik, és a Viktória című nagyoperett amely április 10-től tér vissza Béres Attila rendezésében. Az idén felújított Menyasszonytánc című klezmer-operett pedig szeptemberben Tel Avivban vendégeskedik az Izraeli Magyar Évad keretein belül – első kortárs magyar darabként.

A 2019/20-as évadban 19-féle bérletet kínálnak a nézőknek. A bérletmegújítás időszaka 2019. május 21-30-ig tart, új bérletek vásárlására pedig 2019. június 3-tól van lehetőség.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.