Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Con Spirito

Egyházzenei Fesztivál hat városban

A Filharmónia Magyarország szervezésében 2019-ben ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Szegeden, Békéscsabán és Nyíregyházán, ahol a zeneszerető közönségét lelki feltöltődésre várják. Pünkösdkor, június 5 és 10 között különleges programokkal találkozhatnak az érdeklődők templomokban, koncerttermekben, utcákon és tereken. 3Sebestyén

A 2019-es Egyházzenei Fesztiválon azonos figyelem irányul majd mind a négy keresztény egyházra. Az eseménysorozat programjai közt olyan hangversenyek kaptak helyet, mint Sebestyén Márta, Kovács Róbert orgonaművész és a Szent Efrém Férfikar koncertje, ahol Pünkösd jeles napjának legszebb zenéi csendülnek majd fel bizánci-görög, latin, ószláv és magyar nyelven, nyolc évszázad terméséből, napkelettől – napnyugatig. Olyan kiváló zeneszerzőktől hallhatnak darabokat, mint Johann Sebastian Bach, Liszt Ferenc, Olivier Messiaen, vagy Maurice Duruflé. Bepillantást nyerhetnek az egyes korok zenei világába és nyomon követhetik a zenei kultúra fejlődését is.

2Cantemusjo

A Kossuth-díjas Szabó Dénes által vezényelt Nyíregyházi Cantemus Kórus ad hangversenyt június 5-én Nyíregyházán, június 7-én Békéscsabán és június 8-án Debrecenben Tóka Ágoston orgonaművész közreműködésével. A kórus már a megalakulása évében aratott nemzetközi versenygyőzelme óta a világ egyik vezető énekkarának számít. A Kodály módszer sikerének világjáró nagyköveteiként koncertjeiken kívül keresett előadói zenei nevelési konferenciáknak, mesterkurzusoknak. A kórus repertoárja a zeneirodalom széles skáláját öleli fel a reneszánsztól napjaink zenéjéig.

Az egyházzene és az orgona egymástól elválaszthatatlanok, ezért két programon is a hangszerek királynője lesz a főszereplő. Debrecenben július 7-én Karasszon Dezső orgonaművész, zenetörténész tart orgonakurzust. A kurzus keretében lehetőség nyílik az orgonairodalom mesterműveinek a megszólaltatására. Június 8-án “Az orgona lelke” című orgonabejáráson vehetnek részt a debreceni Református Kistemplom felújított hangszerének teljesebb megismerésére.

4SzentEfrémJúnius 10-én, a Zeneakadémián különleges koncertnek lehetünk szem és fültanúi. Sebestyén Márta, a Szent Efrém Férfikar és Kovács Róbert (fotón – jobbra) egy egységgé kovácsolódnak a hangverseny folyamán azért, hogy vallási témájú, különlegességnek számító műveket úgy adhassák elő, hogy arra sokáig emlékezzen majd a nagyérdemű.

KovacsRobertOlyan kiváló zeneszerzőtől hallhatunk darabokat, mint Johann Sebastian Bach, Liszt Ferenc, Olivier Messiaen, vagy Maurice Duruflé. Bepillantást nyerhetünk az egyes korok zenei világába és nyomon követhetjük a zenei kultúra fejlődését is.

Az érdeklődők részt vehetnek szakrális programokon például zenés áhítaton, Pünkösdi liturgián, ünnepi istentiszteleten, de lesz flashmob, szabadtéri zenés előadások, kórustalálkozó és a gregorián énekek titkaira is fény derül.

Jegyek válthatók a Filharmónia Magyarország helyi irodáiban, az ismert jegyirodákban, a hangversenyek helyszínein, valamint online a www.jegymester.hu oldalon. Részletes információért látogasson el a Filharmónia Magyarország honlapjára, a www.filharmonia.hu weboldalra.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.