Search
kedd 16 április 2024
  • :
  • :

Tej Világnapja

Tejszív – Tej Világnapja

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a Tej Világnapja alkalmából sajtótájékoztatót tartott 2019. június 6-án a MOM Sportban. Az eseményen felszólalt Farkas Sándor az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, Dr. Oravecz Márton a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke,

Dr. Kis Péter András Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője, Prof. Dr. Mészáros József a Magyar Államkincstár elnöke, Dr. Kondra Laura a Magyar Államkincstár elnökhelyettese, Papp Gergely Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese és Istvánfalvi Miklós a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A világnap alkalmából a Tej Terméktanács rajzversenyt is hirdetett általános iskolás gyermekek számára, melynek az volt célja, hogy megtalálják a Tejszív történetek új kabalafiguráját. Az eseményen kihirdették a győztest – Bányai Nóra Lilit -, aki Békéscsabáról érkezett és bemutatták a pályaművet. A díjat Farkas Sándor parlamenti államtitkár és Istvánfalvi Miklós a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke adták át.

Június elseje a Tej Világnapja 2001-től, amelyet a FAO The Food and Agriculture Organisation of the United Nations – Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet kezdeményezésére tartjuk. Célja, hogy felhívja a figyelmet a tej, mint globális élelmiszer fontosságára. Fiatal korban és a gyerekeknél különösen nagy jelentősége van a tejfogyasztásnak a csontfejlődésükben, erőnlétük, állóképességük, izomerejük kibontakozása érdekében.

Az idős kori csontritkulás okát is sokan az alacsony tejfogyasztásban keresik. Jót tesz a tej felnőtt- és időskorban is, rendszeres fogyasztása fokozza a szellemi és a fizikai teljesítményt és lassítja a csont lebontásának ütemét.

1TejcimA tej gazdag vitamin- és ásványi anyagban, egyike legértékesebb táplálékainknak. Összetevői minden életszakaszban elősegítik a szervezet egészséges működését, a megfelelő testi és szellemi fejlődést, az immunvédelmet.

Emellett a tejnek egészségmegőrző szerepe is van, fogyasztásával nagymértékben csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a vastagbél daganatok, a csontritkulás, a fogszuvasodás kialakulása.

A tej értékes tápanyagaival – A, B1, B12, D vitamin tartalmával -, a sejtépítésben, az immunvédelemben, élen járó fehérjéivel, vastartalmával, kiemelkedően magas kalcium tartalmával a várandós nők egészségét és a magzat megfelelő fejlődését szolgálja.

3TehenMinden olyan anyagot tartalmaz, ami az életben maradáshoz és a fejlődéshez feltétlenül szükséges.

Kutatások szerint a tej speciális alkotóelemeinek köszönhetően jobban hidratálja a szervezetet, mint egyéb más folyadékok. Így az ásványvizeknél, teáknál, még a narancslénél is jobb, ha tejet iszunk.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.