Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Bartók Világverseny

Zeneakadémián bemutatták a Bartók Világverseny és Fesztivál Zongora újdonságait

Az eseményen megismertük a Bartók Világverseny és Fesztivál Zongora fordulójának újdonságait, a következő szezon kiemelkedő hangversenyeit és a bérletekkel kapcsolatos érdekességeket, valamint bemutatták azokat a nemzetközi tekintélyű művészeket, akik az egyetem új oktatói lesznek.

Bartók Világverseny és Fesztivál – Zongora 2019.

A 2017-ben életre hívott rendezvénysorozat kétévente hirdet instrumentális fordulót, mégpedig az előadó-művészetnek olyan szegmenseire, a zongora-, hegedű- és kamarazene-játékra összpontosítva, amelyek Bartók életművében kiemelt jelentőséggel bírnak. Közöttük zeneszerzőversenyekre kerül sor, amelyek kiírása mindig a következő év hangszeres repertoárjához kapcsolódik. Emellett ezt a versenyt kétévente nemzetközi tudományos konferencia is kíséri, így az érdeklődők minden lehetséges aspektusból megvizsgálhatják a Bartók-ouvre kérdéseit – vagy úgy is dönthetnek, hogy egyszerűen csak elmerülnek a friss és eredeti művészi produkciók sokaságában.

38 versenyző – köztük 13 magyar – jutott az elődöntőbe a világ minden tájáról, még Izlandról is érkezett jelentkezés a Bartók világverseny 2019-es zongora fordulójára. A versenyzőknek videón kellett beküldeniük a jelentkezési anyagot: egy Bartók szvit részletét és egy Liszt etűdöt – erről is beszélt Csonka András, a Zeneakadémia Koncertközpont igazgatója.

A Zeneakadémia elő zsűrije: Dráfi Kálmán egyetemi tanár, a billentyűs és akkordikus hangszerek tanszékének vezetője, valamint Eckhardt Gábor és Falvai Katalin zongoraművészek döntése alapján a következők kezdhetik meg az első élő fordulót szeptember 9-én:

Alberto Greer Menjón Bohanna – Spanyolország, Alena Kliavina – Oroszország, Balázs Elemér György – Magyarország, Balogh Ádám – Magyarország, Boros Tekla – Magyarország, Chengcheng Yao – Kína, Darya Dadykina – Ukrajna, Demény Balázs – Magyarország, Erna Vala Arnardóttir – Izland, Florian Altwegg – Svájc, Gonda Katalin – Magyarország, Horváth Benedek – Magyarország, Igor Egorov – Oroszország, Kaisei Mizuno – Japán, Kálvin Balázs – Magyarország, Karen Murata – Japán, Kocsis Krisztián Zoltán – Magyarország, Lee Da Kyo – Dél-Korea, Mana Amakawa – Japán, Mateusz Rettner – Lengyelország, Milisavljevic Laura – Magyarország, Natasha Wu – USA, Peter Klimo – USA, Sas Dániel – Magyarország, Shih-Yu Tang – Kína /Tajvan, Simeon Goshev – Bulgária, Sveda Brigitta – Magyarország, Szokolay Ádám – Magyarország, Takashi Yasunami – Japán, Takumi Nashimoto – Japán, Tomáš Vrána – Csehország, Tomohiko Mizutani – Japán, Várallyay Simon – Magyarország, Varga Gergő Zoltán – Magyarország, Wang Yuan – Kína, Wenqiao Jiang – Kína, Won JongHo – Dél-Korea, Xiaoyi Xu – Kína.

1VighBoldAz eseményen Vigh Andrea hárfaművész és Boldoczki Gábor trombitaművész tolmácsolásában Gabriel Fauré Apres un reve című művének hárfa-trombita átirata is elhangzott.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szenátusának legutóbbi döntése értelmében több olyan kiemelkedő művész is tanít majd a 2019-2020-as tanévtől, aki még nem volt az intézmény oktatója – mondta el a dr. Vigh Andrea, rektor a sajtótájékoztatón.

A Zeneakadémia oktatói karának oszlopos tagja számos, a nemzetközi élvonalat képviselő muzsikus, köztük Prof. Marton Éva operaénekes, Perényi Miklós gordonkaművész, Meláth Andrea operaénekes, Kelemen Barnabás hegedűművész, Szabadi Vilmos hegedűművész és Boldoczki Gábor trombitaművész.

A benyújtott pályázatok alapján a Szenátus támogatta, hogy az egyetem tanárává váljon Szentpáli Roland tubaművész és Gyivicsán György harsonaművész. Emellett vendégoktató (visiting professor) címet adományoztak öt évre Zempléni Szabolcs kürtművésznek és David Fray francia zongoraművész részére.

A Zeneakadémiának Liszt Ferenc óta hagyománya, hogy olyan kiemelkedő zenészeket foglalkoztat, akik egyúttal kiváló pedagógusok is – hangsúlyozta dr. Vigh Andrea rektor a június 7-én tartott sajtótájékoztatón. Majd bejelentette, hogy a rézfúvós tanszéki csoport jelentősen megújult – Szőke Zoltán, Szentpáli Roland, Gyivicsán György, Zempléni Szabolcs és a már régebb óta tanító Boldoczki Gáborral frissült és fiatalodott az oktatói gárda.

Mint mondta, a tehetségekkel az egyéni oktatások részeként akár több tanár is foglalkozik egyszerre, ezért tud az egyetem a nemzetközi zenei életben rendkívül versenyképes utánpótlást kinevelni. A Zeneakadémia most is Liszt Ferenc útját járja, aki az intézmény megalapításakor hazaszólította a legjobbakat, akik boldogan jöttek. Magyarország zenei tehetségekből kifogyhatatlan azóta is.

Az esemény vendégei voltak Baráti Kristóf Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, a Vonós Tanszék leendő főtárgytanára,

Balázs János Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, a Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének leendő főtárgytanára,

Boldoczki Gábor Liszt- és Junior Prima-díjas trombitaművész, a Fúvós Tanszék főtárgytanára.

A sajtótájékoztató moderátora Torda Júlia, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója volt.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.