Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

XIII. Ars Sacra

XIII. ARS SACRA FESZTIVÁL – SZEPTEMBER 14-22.

Mottó: „Legyenek mindnyájan egyek.”

Az Ars Sacra Alapítvány kuratóriuma – Dragonits Márta, Kolek Ildikó és Toroczkay Ilona – szeptember 4-én sajtótájékoztatót tartottak a Boldogasszony Kolostori Kávézóban, ahol meghívott vendégek kíséretében beszámoltak az Ars Sacra Fesztivál programjairól és a megnyitó ünnepségükről.

1ArsCim

Mint mondták, minden évben a Kulturális Örökség Napjaival egy időben – szeptember 14 – 22 között – rendezik meg az ország legrangosabb szakrális művészeti ünnepségsorozatát az Ars Sacra Fesztivált. Több mint hatszáz ingyenes programmal, közel 400 helyszínen kiállítások, koncertek, színházi és irodalmi előadások, filmvetítések, tematikus séták és több száz lélekemelő program gazdag kínálatával várják az érdeklődőket, határon innen és túl.

Ízelítőként elmondták – a teljesség igénye nélkül -, hogy lesz: Zsoltározó zsiványok, szabadulószoba egy zsinagógában, nyitott műhely egy könyvrestaurátornál, betekintés Mindszenty bíboros cellájába, kreatív istentisztelet, 1000 koncert rekordkísérlete, szellemtörténetek a Piarista Múzeumban.

A Párbeszéd Háza kötetbemutatókkal, barokk zenei ősbemutató koncerttel, költői estekkel, kiállítással, performansszal és zengő meditációval várja az érdeklődőket szeptember 15-22 között. A programsorozat nyitányaként a Katolikus Budapest című könyvsorozat harmadik, illetve negyedik kötetének bemutatója alkalmából főtisztelendő dr. Erdő Péter bíboros atya és Tarlós István, Budapest főpolgármestere is a Párbeszéd Házába látogat.

A megszentelt falak mögé is benézhetünk!

A Fesztivál első, Nyitott Templomok Napján kitárják a templomok kapuit, megmutatják művészi értékeiket, és előadásokra, beszélgetésekre, gyerekprogramokra hívják a vendégeket. Ebben az évben közel 200 templom csatlakozott a rendezvényhez.

Ars Sacra Filmfesztivál a Tabán Art Moziban

Elmondták, hogy a június 30-i határidőre minden eddiginél több, összesen 100 alkotás érkezett be az Ars Sacra Filmfesztivál felhívására, melyet kapcsolódó programként negyedik alkalommal rendeznek meg. A beérkezett filmek jelentős része művészi színvonalon szól az emberi lét sokszínűségéről, a hit erejéről és az örök értékekről. A négytagú zsűri – Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Komlósi Orsolya producer, Gőbel Ágoston újságíró – döntése alapján a filmrajongók 42 alkotással ismerkedhetnek meg a Tabán Art Moziban szeptember 15 – 22 között, a 16:00-20:00 óráig tartó ingyenes vetítéseken. 3Ars

„Legyenek mindnyájan egyek.” (Jn 17,21) Ezzel a szentírási mottónkkal arra hívunk mindenkit, hogy együttes erővel mutassuk fel európai kultúránk szakrális vonatkozásait és készüljünk a 2020-ban Budapesten megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.  A fesztivál egyházi fővédnöke dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek, világi fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége – mondta Kolek Ildikó az Ars Sacra Alapítvány ügyvezetője.

A teljes programkínálat elérhető az Ars Sacra Fesztivál weboldalán: www.ars-sacra.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.