Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

21. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál

21. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál

A hárfa szerelmeseit izgalmas és sokszínű koncertekkel várja az MVM Koncertek a már 21. Nemzetközi Hárfafesztiválon Gödöllőn, a Királyi Kastély Dísztermében és a Lovardában október 3-6 között. A fesztiválon a hangszer művészeinek hazai és nemzetközi sztárjai lépnek fel, de fiatal tehetségek bemutatkozására is sor kerül.

GodolloiKir

3-án 19 óra – Gödöllői Királyi Kastély, Díszterem

2VighKertesi Ingrid (szoprán) és Vigh Andrea (hárfa) estje

Vivaldi: Vieni, vieni o mio diletto, Händel: Rinaldo – Lascia ch’io pianga, Xerxes – Ombra mai fu,

Händel: B-dúr preludium, C-dúr Chaconne, Monteverdi: Lascia te mi morire, Caccini: Amarilli,

Paisiello: Il mio ben quando verra, Pergolesi: Se tu mami, Tournier: Au matin,

Donizetti: Lammermoori Lucia – kadencia, La corrispondenza amorosa,

Rossini: Lassedio di Corinto Giusto ciel! In tal periglio,

Bellini: La Sonnambula – Amina ária, Puccini: Lauretta áriája

4-én 19 óra – Gödöllői Királyi Kastély, Lovarda

FarkasMiraFarkas Mira hárfaestje. Közreműködnek: Devich Gergely (gordonka), Varga Oszkár (hegedű

Donizetti: Lammermoori Lucia – kadencia, Liszt: Desz-dúr Consolation, Bruch: Kol Nidrei, op.47,

Csajkovszkij–Walter-Kühne: Anyegin fantázia, Paganini–Mchedelov: 24. Caprice, Renié: Trió

5-én 11 óra – Gödöllői Királyi Kastély, Lovarda

Fiatal tehetségek hárfakoncertje

JeneyErzsebetJenei Erzsébet műsora: Rameau: L’Entretien des Muses, Hersant: Bamyan, Liszt: Consolation no. 3, Renié: Légende

Debussy: Triószonáta (közreműködnek: Ilyés Dalma – fuvola, Bélik Tamás – brácsa) GodaSara

Goda Sára műsora: Kikta: Metamorphoses, Scarlatti: Sonate K. 27, Philip Glass: Metamorphosis II., Connesson: Toccata, Piazzolla: Bordel (közreműködik: Varga Oszkár – hegedű)

(A belépés díjtalan, de regisztrálni kell a jakobikoncertinfo@gmail.com e-mail-címen!)

5-én 19 óra – Gödöllői Királyi Kastély, Lovarda

Joel von Lerber hárfaestje Lerber

Smetana– Trneček: Moldva-fantázia, de Falla: Spanyol tánc, no. 1, Nino Rota: Sarabande és toccata, Tailleferre: Szonáta, Caplet: Divertissements – 1. à la francaise, 2. à léspagnole, Pearl Chertok: Around the clock – 1. Ten past two, 2. Beige nocturne, 3. Harpicide at midnight, 4. The morning after, Connesson: Toccata

6-án 11 óra – Gödöllői Királyi Kastély, Lovarda

3VighHangszerek Világa – A hárfa sokszínűsége

Hárfabemutató koncert gyerekeknek, műsorvezető: Vigh Andrea hárfaművész

A belépés díjtalan, de regisztrálni kell a jakobikoncertinfo@gmail.com e-mail-címen!

6-án 19 óra – Gödöllői Királyi Kastély Lovarda

MariaGrafMaria Graf hárfaestje.

Közreműködik: az Accord Quartet (Mező Péter, Veér Csongor, Kondor Péter, Ölveti Mátyás) Händel: Téma és variációk, C. Ph. E. Bach: G-dúr szonáta, Händel: B-dúr hárfaverseny, op. 4 no. 6, C. Ph. E. Bach: G-dúr koncert, Wq 34

 

HarfaCim

Vigh Andrea Liszt- és Prima-díjas hárfaművésznő 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2013-tól a Zeneakadémia rektora. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio Kiadó gondozásában. 1993-tól 1996-ig közreműködője a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek. Pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Solti György által vezetett európai turnén, a Bartók-évforduló alkalmából rendezett hangversenyeken( New York – Carnegie Hall). 1994-ben a ZDF „Die Beste” című műsorába kapott meghívást „Hárfaversenyek” című lemeze jóvoltából. 1993 óta évente tart szólóestet a Zeneakadémián. 1997-ben Kocsis Zoltán dirigálásával, a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével adott hangversenyt, 2003-ban zenekari szólóestje volt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. 2005-ben a Téli Ünnepi Esteken Tokody Ilonával, majd Marton Évával koncertezett. Számos TV-felvétel örökítette meg játékát. 2006-ban DVD-felvételt készített (Hungaroton) Mozart fuvola-hárfaversenyéből Drahos Béla fuvolaművésszel és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. A walesi, az arles-i, a belgrádi, a gödöllői, a szegedi nemzetközi hárfaverseny zsűrijének tagja. 2010-ben japán turnén vett részt Onczay Csaba gordonkaművésszel. 2012-ben Brüsszelben adott szólóestet, és mesterkurzust tartott a Brüsszeli Zeneakadémián. 2014-ben Japánban, Szapporóban, a Kitara Hallban szóló hárfakoncertet tartott, 2017-ben pedig Perényi Miklóssal adott hangversenyt. 2016/2017-ben 3 koncertből álló sorozaton „Remekművek 3 tételben” címmel a Zeneakadémia Nagytermében Mozart-, Debussy-, Ravel- és Saint-Saëns-műveket játszott a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Kelemen Kvartett közreműködésével. A Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója (1999) és művészeti vezetője.

Farkas Mira Junior Prima-díjas (2014) hárfaművész. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta hárfa szakon, Devescovi Erzsébet, majd Batta Judit tanítványaként. 2014-ben kitüntetéssel diplomázott a Zeneakadémián, Vigh Andrea osztályában. Kamarazenét Devich Jánostól tanult. Több alkalommal adott szólóestet a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválon. Számos külföldi országban, zenekarok szólistájaként hallhatta a közönség, többek között Jeruzsálemben, Tel-Avivban, Katowicében, Szczecinben, Sencsenben, Bécsben. Hazai zenekarok – Concerto Budapest, Liszt Ferenc Kamarazenekar, Duna Szimfonikusok, Szolnoki Szimfonikus Zenekar – kíséretével is fellépett. Nevéhez fűződik Tan Dun Oscar-díjas zeneszerző Nu Shu c. hárfaversenyének magyarországi ősbemutatója a Müpában, a Concerto Budapest közreműködésével, a szerző vezényletével. Több versenyen ért el eredményt: 2006-ban a Bartók Béla Kamarazene Verseny harmadik díjasa, 2009-ben az Országos Hárfaversenyen 2. helyezést ért el. 2011-ben a Novi Sad-i Nemzetközi Hárfaverseny döntőse, 2014-ben a Szegedi Nemzetközi Hárfaverseny három különdíját nyerte el. Részt vett Isabelle Perrin, Renié Yamahata, Xavier de Maistre, Marie-Pierre Langlamet és Maria Graf mesterkurzusain. 2016-ban Fischer Annie előadóművészeti ösztöndíjat kapott. 2017-től a Zeneakadémia művészmenedzsmenti tevékenységet ellátó Karrierirodájának támogatottja. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának  hallgatója.

Jenei Erzsébet a Farkas Ferenc Zeneiskolában kezdett hárfázni, tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta Batta Judit tanítványaként. 2014-ben felvételt nyert a Zeneakadémiára Vigh Andrea és Razvaljajeva Anasztázia osztályába. Egyetemi évei alatt Erasmus-programban a Brüsszeli Királyi Zeneakadémián tanult Jana Bouškova osztályában. Bank of China- és köztársasági ösztöndíjas volt. Rendszeresen vesz részt zenekari projektekben olyan neves karmesterekkel, mint Medveczky Ádám, Madaras Gergely és Pinchas Steinberg. Részt vett Alexander Boldachev, Catrin Finch, Maria Graf és Marie-Pierre Langlamet mesterkurzusain. Több országos hárfaversenyen 1. és 2. helyezést ért el. Szenvedélyesen kamarázik. Bachelor diplomáját 2017-ben kitüntetéses minősítéssel, Művész Master diplomáját 2019-ben szerezte.

Goda Sára 1996-ban született. A Weiner Leó szakközépiskola elvégzése után 2014-től a Zeneakadémián folytatta tanulmányait, ahol kitüntetéses Bachelor diplomát szerzett Vigh Andrea és Razvaljajeva Anasztázia növendékeként, és felvételt nyert a Művész Master képzésére. 2016-ban Köztársasági, valamint Bank of China ösztöndíjat nyert, és Erasmus ösztöndíjjal a brüsszeli Koninklijk Conservatoriumban Jana Bouškova osztályában fejlesztette tovább tudását. 2018-ban szintén Erasmus ösztöndíjjal a berlini Hanns Eisler Hochschule für Musik hallgatójaként tanult Maria Graftól. 2019-ben Művész Master diplomát szerzett a Zeneakadémián.

Joel von Lerber hatéves korában kezdett el hárfázni a berni zeneiskolában, Svájcban, Nathalie Chatelain és Simon Bilger irányításával. 2009-ben tovább folytatta tanulmányait a baseli Zeneakadémián, Sarah O’Brien professzor vezetésével. Később, ugyancsak Sarah O’Brien professzorral Zürichben folytatta tanulmányait, ahol elismeréssel diplomázott. 2004-ben a berlini Hanns Eisler Zeneművészeti Egyetemen kezdte el mestertanulmányait Maria Graf tanítványaként és 2016 júniusában kitüntetéssl diplomázott. Joel számos nemzetközi verseny, mint például a nemzetközi Franz Josef Reinl Alapítvány hárfaversenye, az elismert Migros Culture Alapítvány versenye, a Louis Spohr-hárfaverseny, az Arany Hárfa-verseny, a Mihal Spisak-verseny, a Mexikói Nemzetközi Hárfaverseny győztese, illetve számos díjat nyert az Amerikai Nemzetközi Versenyen és az Izraeli Nemzetközi Hárfaversenyen. Joel rendszeresen koncertezik Svájcban és Németországban, számos zenekarral játszott együtt, mint például a szentpétervári State Hermitage Zenekarral, a Mexikói Szimfonikus Zenekarral, a Zrbranksa Zenekarral Lengyelországban vagy a Haifa Szimfonikus Zenekarral Israelben.

Maria Graf hárfaművésznő szülővárosában, Münchenben kezdte zenei tanulmányait Ursula Lentrodtnál, majd Párizsban Pierre Jamet növendéke volt. Számos jelentős kitüntetésben részesült, fellépett Európa szinte minden országában és Japánban. A nemzetközileg elismert hárfaművészek között is a legkiválóbbak között tartják számon. Széles repertoárja felöleli a hangszerére írt zenék teljes skáláját. Szólistaként olyan világhírű zenekarokkal lépett fel, mint a Berlini Filharmonikusok, a Staatskapelle Dresden, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara és a Salzburgi Fesztiválzenekar. Kamarazenészként rendszeresen dolgozott együtt Grafenauerrel, Feidmannal, Brunnerrel, Zimmermannal, Causséval, a Cherubini és a Rosamunde vonósnégyessel. Zenekari muzsikusként kiváló tapasztalatokat szerzett a Herbert von Karajan vezette Berlini Filharmonikusok és a Sergiu Celibidache által dirigált Müncheni Filharmonikusok szólóhárfásaként. 1988 óta a Hamburgi Zeneakadémia, 1997-től a Berlini Hans Eisler Zeneművészeti Főiskola professzora. Növendékei Európa legjelentősebb zenekarainak tagjai. Számos lemezfelvétele közül elsőként a Philips által készített szólóalbumát kell megemlítenünk, melyről elismerően nyilatkozott John Duarte, a Gramophone kritikusa: „A legcsodálatosabb hárfajáték, amit hosszú idő óta hallottam”. További jelentősebb felvételei: Bach-művek, Mozart fuvola-hárfaversenye (Academy of St. Martin-in-the-Fields – Sir Neville Marriner), az EMI cég számára készített album R. Liederrel és D. Fischer Dieskauval.

Jegyek megvásárolhatók a kastély jegypénztárában, telefon: 06-28-410124, a Zeneakadémia jegypénztárában Budapesten, a www.jakobikoncert.hu honlapon (Jegyvásárlás menüpont) és megrendelhetők a jakobikoncertinfo@gmail.com e-mail címen.

A fesztivál névadó szponzora: MVM Magyar Villmos Művek Zrt.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.