Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Vigyázz, hogy sose érjen baj!

Vigyázz, hogy sose érjen baj!

A Benczúr Hotelben megtartott sajtótájékoztatón Nógrádi Gábor IBBY-Életmű díjas és Janikovszky Éva díjas magyar költő – író – újságíró – hangjáték – tévéjáték- és filmforgatókönyv-író, bemutatta a világon egyedülálló illusztrált színes könyvsorozatát, amelyet fiataloknak és időseknek publikál a hétköznapi veszélyekről, a veszélyek felismeréséről és elkerüléséről irodalmi feldolgozásban. Az író mesélt a gyermekkoráról, beszélt az íróvá válásáról, az olvasás fontosságáról, a prevenciós és oktató témájú egyéb műveiről.

A humoros, tréfás rajzokkal gazdagon illusztrált tanácsadó könyvsorozatban tanácsokat kapunk mire vigyázzanak a gyerekek otthon, a közlekedésben, a kiránduláson, nyaralás közben, vagy télen, illetve hogyan óvják meg magukat idegen emberek zaklatásától, támadó állatoktól, mérgező növényektől, vihartól, tűztől, víztől …

2NyeregbeMegismerhettük Nógrádi Gábor és Cakó Ferenc legújabb könyveit Nyeregbe, srácok! És Hova nézel, papa? – címmel.

Megtudjuk, hogyan vigyázzunk a biciklivel, hogy sose érjen baj! A Papa, unokái segítségével vidám, kalandos helyzetekben tanulja meg a kerékpáros közlekedés szabályait. Cakó Ferenc rajzai élvezetessé teszik a balesetmentes bringázásra tanító könyvet.

Nógrádi Gábor szerint, ha egy könyvvel egyetlen gyerek vagy felnőtt életét megmentettük, már többet tettünk, mint ami egy könyvvel megtehető. Gyerek és felnőtt együtt tanulhatják meg a vidám, kalandos helyzetekből, humoros illusztrációkból, mire kell figyelni, mire kell vigyázni a járdán és az utakon.2Hova

A másik kiadvány, melyről részletesen beszéltek a szerzők az otthoni balesetekre és megelőzésükre hívja fel a figyelmet. Magyarországon 250.000 bejelentett dokumentált baleset történik évente otthon. Ebből kb. 1750 halálos.

Vigyázz otthon, hogy sose érjen baj! című könyv csökkentheti hosszú távon a súlyos vagy halálos háztartási balesetek számát, ahogyan az elmúlt 20 évben az ORFK-OBB közreműködésével megjelentetett, és ingyenesen szétosztott kiadványaik jelentősen javították a közlekedési balesetek statisztikáját. A kerékpáros gyermek-balesetek száma a felére csökkent. A halálos közlekedési gyermek-balesetek száma a tizedére!

Megismertük Berzai Zsolt alezredes, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság tagjának a véleményét is. (Óberling József, rendőr ezredes, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, nem tudott más elfoglaltsága miatt részt venni a sajtótájékoztatón.)

Berzai Zsolt elmondta a gyermekek a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevői. Nem ismerik még a közlekedési szabályokat és nincs veszélyfelismerő képességük. Ugyanakkor a közlekedés biztonsága, különösen a gyermekek biztonsága alapvető társadalmi érdek, mellyel kapcsolatban a Rendőrség baleset megelőzési tevékenységet is végez. A gyermekek biztonsága prioritást élvez, összhangban a kormányzati törekvésekkel, a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram 2020-2022 részeként.

Cakó Ferenc világhírű animációs filmrendező, grafikus művész, a könyvek illusztrátora beavatott a művészetről kialakított álláspontjába is …

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.