Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Mézkampány 2019

Legyen minden nap mézes nap!

Elindították a mézfogyasztást népszerűsítő őszi kampányt – jelentették be sajtótájékoztatón a Vajdahunyadvárban október 17-én. Két hónapig körbejárják az országot és felhívják a figyelmet a egészségre gyakorolt jótékony hatásaira és sokféleségére. A kampány elsősorban a kisgyermekes családokat célozza meg.

2Mezkampany

Dr. Nagy István agrárminiszter kiemelte azokat a pontokat, amely a mézágazat felemelkedéséhez vezethetnek. A magyar méznek az lenne a jövője, ha a termelők itthon palackoznák, itthon kerülne értékesítésre, fogyasztásra. Remek példa erre a “Mézes reggeli” kampány, amely lehetőséget biztosít 166 ezer gyereknek arra, hogy valamilyen formában minőségi magyar termelői mézet fogyasszanak reggelente.

A méz számos olyan vitaminban gazdag, amelyek elősegítik az immunrendszer védelmét és az egészségmegőrzésben is jelentős szerepet játszanak. Ezt elősegítve 20%-kal növekszik a méhészeti nemzeti program, így a beporzási tevékenységre is legalább 1000 Forint támogatás jut méhcsaládonként a következő évben.

3MehekMagyarországon 1,2 millió méhcsalád van, és 20-25 ezer tonnát tesz ki évente az országban a méztermelés, amelyet ösztönözni kell intézkedésekkel és támogatásokkal. Hazánkban mintegy 20 ezer család foglalkozik méhészettel, akiknek minden támogatást megadnak annak érdekében, hogy a magyar méz megőrizhesse világszínvonalú minőségét. A hamisított méz rendkívül negatív hatással van az ágazatra, ami nem más, mint cukorszirup. Így a Magyarországon élő mintegy 20 ezer méhészettel foglalkozó család megélhetését is gátolják, ellehetetlenítik a mézhamisítók.

Jelentős és óriási probléma továbbá a vadméhek pusztulása is, hiszen nélkülük az ökoszisztéma is lassan megszűnik létezni, éppen ezért komoly figyelmet kell fordítani a védelmükre.

Bross Péter az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke elmondta, hogy ha minden magyar ember naponta megenne egy kávéskanálnyi mézet, akkor már importőrök lennénk, visszacsatolva ezzel az agrárminiszter Mézes reggeli kampányra tett utalására. A magyar mézből évente 25 milliárd forint árbevétel származik és ennek az összegnek a 10%-a vissza is érkezik támogatás formájában. Idén egy közepes szintet sikerült elérni.

Giczi Gergely az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese szintén kiemelte a mézkampány fontosságát, mert szerinte is szükséges, hogy minél több ember lássa meg a magyar méz fogyasztásában rejlő fontos szerepet. Elmondta, hogy december elejéig rendezvényekkel, rádiós kampánnyal, internetes jelenléttel népszerűsítik majd a mézfogyasztást, és hívják fel a figyelmet az egészségre gyakorolt jótékony hatásaira. Majd hozzátette, nem csupán a különleges vitaminokról van szó amelyet a méz ad, hanem arról is, hogy méhek nélkül nem léteznénk, hiszen az élelmiszer 75%-a kizárólag e fontos kis rovaroktól függ.

Szandai József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád Megyei Igazgatóságának elnöke kifejtette az import mézek vizsgálatának fontosságát is, valamint azt, hogy a mézágazat szakmai tudását a jövőben is gyarapítani szükséges.

5Mezlovagok

Mézágazat számokban: 1,2 millió méhcsalád, 20.000 termelő, 25000 tonna méz évente, Fejenként 1kg méz/év fogyasztás, 1 kg mézhez 170.000 km-t és 4 millió virágot látogatnak meg a méhek.

A mézkampányt közösen indította az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.