Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Bonduelle

Bonduelle – A magyar lakosság zöldségfogyasztási szokásairól

Sajtótájékoztatón mutatták be a Bonduelle márka fenntarthatóságra irányuló hosszú távú törekvéseit és a hazai zöldség- és élelmiszer fogyasztással kapcsolatos legfrissebb kutatásainak eredményeit.

2BonduelSzirbek András a Bonduelle Central Europe Kft. marketing igazgatója elmondta, hogy az Eurostat adatai alapján az EU tagállamai közül Magyarország az utolsó helyen áll a napi zöldségfogyasztás tekintetében: a lakosság csupán 30%-a fogyaszt naponta legalább egyszer zöldséget. A Bonduelle ezt a kiugró adatot megragadva országos kutatást végzett, hogy felmérje a hazai élelmiszer-fogyasztási szokásokat és az azokra ható tényezőket. A Bonduelle számára az egyik legnagyobb prioritást a hosszú távú fenntarthatóság, a gazdaságosság és a környezetre gyakorolt pozitív hatás. A hüvelyesek és zöldségek termesztése kevesebb terhet ró a környezetre, ráadásul széles spektrumot kínálnak tápanyagok, színek, textúrák és ízek tekintetében.

Kubány Jolán a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke bemutatta az összeállított reprezentatív kutatás eredményeit, mely szerint kiemelten alacsony a hüvelyesek aránya az étkezés3Bonduelünkben, de a kukorica, a gomba és a brokkoli is háttérbe szorul a mindennapi táplálkozásunkban.

A legnépszerűbb zöldségeink közé sorolhatjuk a burgonyát, valamint a vacsorához fogyasztott paradicsomot és paprikát, de ezek is csak az egynegyedét teszik ki az étkezésünknek.

Megtudtuk, hogy a lakosság mindössze közel harmada gondolja úgy, hogy gyakran táplálkozik egészségesen. A döntő többség saját bevallása szerint csak néha/ritkán tesz így.

A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb. Legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amiben kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

A megkérdezettek szerint, a motivációs tényezőket tekintve elmondták, hogy leginkább azért fogyasztunk zöldségeket, mert egészségesek és finomak, vitamindúsak és rostban gazdagok.

Bár a társadalomra egyre inkább jellemző a környezettudatosság, főként az élelmiszerpazarlás elkerülésére való törekvés, de ebben – egyelőre – nem a zöldségtermesztés kis ökológiai lábnyoma motivál minket a zöldségfogyasztásra, ez az utolsó a listán.

1Bonduel

Kubány Jolán, Szirbek András és Szűcs Zsuzsanna a Bonduelle sajtótájékoztatón.

Végül bemutatták a Bonduelle új termékét – a Légumio termékcsaládba tartozó tészta formájú zöldségek azt a célt szolgálják, hogy a legkisebbek is nagy kedvvel fogyasszák a legfinomabb hüvelyeseket – melyekből a javasoltnak csupán töredékét fogyasztja a magyar lakosság.

A különleges Légumio szószok óriási zöldségdarabokkal teszik vitamindússá az esti vacsorát. Előbbi csicseriborsó-kukorica, vöröslencse-sárgarépa és zöldborsó-cukkini, utóbbi a padlizsán & kakukkfű, sárga cukkini & tejszín, cukkini & olíva ízekben kapható októbertől a boltokban.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.