Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Ella Fitzgerald

Zenés portréfilm Ella Fitzgeraldról

A zenerajongók örömére november 7-től a mozikba érkezik Leslie Woodhead zenés portréfilmje, amely hat évtizeden keresztül követi nyomon a legendás jazzdíva, Ella Fitzgerald életútját.

2Ella1934-ben Ella Fitzgerald 15 évesen, szinte utcagyerekként nyerte meg a harlemi Apollo Theater tehetségkutató versenyét. Alig pár hónappal később már elismert művészként hódította meg a közönséget. Jamie Cullum énekes-dalszerző szavaival élve „Ella zenéje az egyik ok, amiért érdemes erre a világra születni”.

A film eddig soha nem látott archív felvételek és interjúk segítségével idézi meg Ella Fitzgerald életét és zenei pályáját. Az afroamerikai nőét, aki az ijesztő mértéket öltő rasszizmussal szemben építette fel karrierjét.

Megismerjük Ellát, a vagány és humoros személyiséget, zseniális zenei újítót, aki számtalan országban koncertezett – ő lett Amerika Hangja. Rajongtak érte az emberek, ő pedig imádta a közönségét. A koncerttermekben érezte magát otthon, a zene volt az élete.

A film bemutatja az emberi jogokért folytatott küzdelemben is, valamint azokat a konfliktusokat, amelyek végig követték a sorsát: küzdelmeit először az elismerésért és a rajongókért, majd idővel az otthon nyugalmáért, a férjével és fiával töltött minőségi időért.

Ella közeli barátja, Oscar Peterson billentyűs szerint ő volt „a világ legmagányosabb nője”.a legnagyobb sikerei idején is, amikor a világ leghíresebb énekeseként tartották számon.

A másfél órás filmben a különleges, archív koncertfelvételek mellett személyes hangvételű interjúk során megszólalnak Ella Fitzgerald pályatársai, zenész kollégái és barátai is, valamint egy különlegesen ritka beszélgetést is láthatnak a nézők Ella fiával, Ray Brown Jr-ral.

Szereplők: Ella Fitzgerald, Tony Bennett, Jamie Cullum, Laura Mvula, Johnny Mathis, Smokey Robinson, Cleo Laine, Andre Previn, Norma Miller, Patti Austin, Itzhak Perlman, Margo Jefferson, Will Friedwald, Ray Brown Jr.

Színes, angol-amerikai zenés dokumentumfilm, 90 percben. Eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. Bemutatja: Pannonia Entertainment Ltd.

Vetítési helyszínek: Budapest – Uránia Nemzeti Filmszínház, Szolnok – TiszapART Mozi, 2019.11.09-11.10., Jászberény – Lehel Film-Színház, 2019.11.21-27., Szentendre – P’Art Mozi 2019.11.07., Miskolc – Művészetek Háza, 2019.11.25-27.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.