Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Bükk-vidéke Geopark Központ

Átadták a Bükk-vidéke Geopark Központot és a Geopark Panziót

2BukkiBükkszentkereszten november 20-án átadták a Bükk-vidéke Geopark Központot és Panziót. Az eseményen részt vett Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Rácz András környezetügyért felelős államtitkár, valamint Rónai Kálmánné a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

A Bükk-vidék Geopark 2017 nyarán jött létre. A felsőtárkányi alapító ülésen csaknem félszáz település képviselője vett részt, s néhány hónapon belül több mint száz település csatlakozott a kezdeményezéshez. A szakmai előkészítéssel a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot bízták meg. A Bükk-vidék Geopark sajátossága – a balatoni és nógrádi geoparkkal ellentétben – elsősorban a karsztos jelenség. A geohelyszínek jelentős része a karsztosodás miatt keletkezett, azonban a térség határain megjelennek a vulkáni működésből fakadó különleges geológiai, valamint az ember által kialakított egyedülálló geológiai értékek is, mint pl. a tufába vájt barlanglakások vagy a kaptárkövek.

4BukkMivel a geoparki cím elsősorban egy térség- és gazdaságfejlesztési eszköz, nagyon fontos a helyi lakosság bevonása a munkába, így folyamatosan folyik a lakossággal, illetve helyi vállalkozókkal a koncepció egyeztetése, a közös értékek meghatározása és a különféle geoturisztikai programok összeállítása. A Geopark Centrum és Geopark Panzió igy jött létre.

A Geopark Panzió geoturisztikai centrumként és panzióként egyaránt működik. A szálláson két és négyágyas szobákban összesen 28 férőhely található, pótágyakkal 35 embert tudunk elszállásolni. Az épületegyüttesben szauna, illetve konditerem segíti a kikapcsolódásra vágyókat, emellett kerékpárkölcsönzési lehetőség, valamint a téli időszakban szánkók is várják a vendégeket. A létesítmény különlegessége, hogy az egész épület a geopark bemutatását célozza, amely a szobák nevében és dekorációjában, valamint a megjelnített geo- és ökoturisztikai kínálatban is jelentkezik. Geopark centrumként ez a ház ad majd otthont a különféle képzéseknek is.

5BukkA geoparkoknak jelentős szerepe van a védett térség gazdaságfejlesztésében is – elsősorban a helyi mezőgazdasági termelők, valamint helyi termék előállító mikro- kis- és közepes vállalkozások piaci pozícióinak erősítésében, a piacra jutásukat segítő programok kidolgozásában. Ezt a feladatot a Bükk-vidék Geopark és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság együttműködve látja el. A hegyi rétek kezelésében fontos szerepet játszik a legeltetéses állattartás, mint például a kárpáti borzderes szarvasmarha fajta tartása, amely egyszerre kiváló hús- és tejmarha, így többféle hasznosítási lehetőségeket kínál. A BNPI a kárpáti borzderes génmegőrzési mintaprogram keretén belül nemcsak feltérképezi az állattartókat, hanem felvállalja a borzderes fajta népszerűsítését is, elsősorban a fajta gasztronómiai hasznosíthatóságának kidolgozását.

3BukkA kézműves, védett területről származó helyi termékek önálló márkává fejlesztésében is részt vesz az igazgatóságot segítve a Bükk-vidék Geopark. Az eseményen 15 termelő 45 terméke kapta meg a Bükki Nemzeti Parki Termék védjegyhasználati jogosultságot. A védjegyhasználatról az okleveleket Rácz András, az Agrárminisztrérium környezetügyért felelős államtitkára, Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója és Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos adta át.

Oklevelet kapott Török Eszter babakészítő, Tóth Lóránt fafaragó, Tiszatáj Agrár Bt, Pindrok Margit, Kovács Tibor, Buda Sándor, sajtkészítő, Kiss-Hortobágyi major, kecskesajtja, Kiss Ágnes, gyógyszappanok, H. Petkovics Katalin, gyöngy-szövött karkötők, Hócza Henrietta, házi készítésű lekvárok, Dréher Szabolcs, tönkölypelyva párna levendula virággal, Nagyné Tóth Aranka, Mr. Méz méhészet, Zöld Vállalkozói díjat nyert Szabó Tamás, Kriván Nikolett, teák.

Fotók: Kozma Attila. Honlap: www.bnpi.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.