Search
kedd 23 április 2024
  • :
  • :

Halra magyar!

 “Kapj rá!” a halra

Budapesten, a Szent István téren  az „Adventi Ünnep a Bazilikánál” elnevezésű rendezvényen a „Kapj rá!” halfogyasztást népszerűsítő  látványkonyhával, receptes kiadványokkal, kvízjátékokkal, gyerekfoglalkoztatóval és természetfotó-kiállítással várják a látogatókat decemberben – tudtuk meg a beharangozó sajtótájékoztatón, amelyet az  Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) közösen tartottak.

1CimA karácsonyhoz közeledve Magyarországon jelentősen megugrik a halak iránti kereslet, az egy főre jutó halfogyasztásunk azonban még így is alig haladja meg a 6,5 kg-ot, amivel Európában sereghajtónak számítunk.

A „Kapj rá!” kampány elsődleges célja, hogy 2023-ra az éves halfogyasztási átlagunk meghaladja a 7 kg/főt. A hal népszerűsítésére kiváló alkalmat jelent az „Adventi Ünnep a Bazilikánál” rendezvény, amelyen a kampány már harmadik alkalommal várja az érdeklődőket. Többek között az is elhangzott, hogy mire érdemes figyelni a halvásárlás során és hol érdemes halat vásárolni az ünnepi asztalra.

Ondré Péter az Agrármarketing Centrum ügyvezetője elmondta: „A Szent István Bazilika előtti téren 2020. január 1-ig a „Kapj rá!” faházához látogatók nem csak ínycsiklandó halas falatokat kóstolhatnak, de hasznos és változatos recepteket tartalmazó kiadványokat is gyűjthetnek. Hétvégenként, szombaton és vasárnap látványkonyha várja a vendégeket, ahol professzionális séf mutatja be a kóstoltatásra kínált friss és könnyű halfogások elkészítésén

A halfogyasztás nem csak gasztronómiai kérdés, hiszen a halhús olyan vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz, amivel megelőzhetők a szív és érrendszeri megbetegedések, a mozgásszervi, vagy az időskori mentális problémák is.

Az ügyvezető szerint a nyár végétől elérhető „Kapj rá!” mobil applikáció rendkívüli népszerűségnek örvend, ráadásul november végéig tart az a nyereményjáték, amellyel az applikációt letöltő játékosok hal tematikájú élményfőzést nyerhetnek.

Halra magyar! – vette át a szót a sajtótájékoztatón Lévai Ferenc a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) elnökségi tagja és szóvivője. Mint mondta, az őszi lehalászás már megkezdődött és a karácsonyi időszakra kiváló minőségben, nagy választékban lehet majd friss halhoz jutni az üzletekben és a piacokon is. Majd hozzátette –  azt javaslom a háziasszonyoknak, hogy ne hagyják az utolsó pillanatra a halvásárlást, mert a haltermék még 2-3 hétig tartó mélyhűtés esetén is kiválóan megőrzi ízét és állagát.

Megtudtuk, hogy a „Kapj rá!” honlap oldalán a halbolt kereső funkció használatával is megtalálhatjuk melyik üzletben vásárolhatunk halat a lakóhelyünkhöz legközelebb.

1Halas

A hal nem csak az ünnepek étele, hiszen a hétköznapokban számos kreatív és ötletes elkészítési módja létezik, amelyekhez többek között a „Kapj rá!” receptfüzetei is tippeket adnak.

1KapjraA „Kapj rá” faháznál a halételek szerelmeseit és az érdeklődőket minden nap várják. Hétvégenként pedig az üzemelő látványkonyhában Csesznegi István séf közreműködésével többek között füstölt busapástétomot, zöldfűszeres halgolyókat és pontyropogóst kóstolhatnak.

A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát.

További információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat  www.kapjra.hu   oldalon találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.