Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

MVM Koncertek – Arkagyij Volodosz

Arkagyij Volodosz szólóestje a Müpában

VolodoszAz MVM Koncertek – A Zongora-sorozat idei utolsó hangversenye december 11-én lesz a Müpában. Az év búcsúztatásaként igazi komolyzenei csemegét tartogatnak a szervezők a közönségnek: a koncert sztárvendége a minden sztárallűrt elkerülő, magányából ritkán kilépő, generációja egyik legjelentősebb zongoraművésze, az orosz Arkagyij Volodosz, aki már visszatérő vendége a magyar pódiumnak.

Mi teszi őt mégis olyan különlegessé? Talán az a ritka egység, amely személyében megjelenik: kivételes virtuozitás és fenomenális technika párosul végletekig szenvedélyes játékával és gazdag belső képzelőerejével. Karrierje kezdetén joggal kapta a „zongora Schwarzeneggere” címet, ma főleg Horowitz örököseként emlegetik „romantikus zongoristaként” – egy fenomén, amely eltűnt idők legendás zongorajátékát foglalja magába. A Grammy-díjas művész Lisztet tartja a legtökéletesebb virtuóznak és egyben példaképének is. A decemberi műsorát két romantikus zeneszerzőnek: Lisztnek és Schumann-nak szenteli.

Az est műsora:

Liszt: 123. Petrarca-szonett, Liszt: Gyászgondola, no. 2,

Liszt: A-dúr legenda – Assisi Szent Ferenc prédikál a madaraknak, Liszt: h-moll ballada  ***

Schumann: Bunte Blätter, op. 99 – Marsch, Abendmusik, Schumann: B-dúr humoreszk, op. 20

1996-os New York-i debütálása óta Volodosz a világ legjelentősebb zenekaraival lép pódiumra, többek közt a Berlini Filharmonikusokkal, a New York-i Filharmonikusokkal vagy a Müncheni Filharmonikusokkal, és olyan neves karmesterekkel dolgozott már együtt, mint Myung-Whun Chung, Lorin Maazel, Valerij Gergijev, Zubin Mehta, Szemjon Bicskov vagy Riccardo Chailly.

Ugyanilyen fontos szerepet játszanak pályáján a világ legpatinásabb koncerttermei, többek között a bécsi Konzerthausban, az amszterdami Concertgebouwban, a londoni Barbican Centre-ben vagy a párizsi Théâtre des Champs Elysées-ben adott szólóestjei. Gazdag repertoárja Schubert, Schumann, Brahms, Beethoven, Liszt, Rachmaninov, Szkrjabin, Prokofjev és Ravel művein túl olyan ritkábban játszott zeneszerzők műveit is tartalmazza, mint amilyen Mompou, Lecuona vagy de Falla.

Legutóbbi, 2017-ben megjelent Brahms-lemezét a kritikusok mérföldkőnek tartják az eddigi interpretációk között, és számos elismerést kapott, köztük a Diapason d’Or-t, az Edison- és a Gramophone-díjat.

További koncertek

Festetics Palotában december 13-án, 14-én és 15-én A Zongora-sorozat egy adventi „hosszú hétvégével” várja közönségét. A koncertre látogató közönségnek Lantos István, Falvai Sándor, Érdi Tamás és Balázs János koncertjei különleges élményt ígérnek.

Zeneakadémia Nagytermében december 21-én az MVM Koncertek elbúcsúzik a 2019-es közönségétől.

2020-ban is folytatódik a nagysikerű MVM Koncertek – A Zongora-sorozat

Olyan világhírű fellépőkkel találkozhat majd a közönség, mint Grigorij Szokolov, Alexander Gavrylyuk, Bogányi Gergely, Alexei Volodin, Fazil Say, Balázs János, Alice Sara Ott, Várjon Dénes, Jonathan Biss, Fülei Balázs, Jevgenyij Koroljov és Ránki Dezső.

A koncert rendezője a Jakobi Koncert Kft. Jegyvásárlás a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztáraiban, a www.azongora.hu és a www.jakobikoncert.hu honlapokon a Jegyvásárlás menüpontban.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.