Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

Advent Budapesten

Advent Budapesten a Városháza parkban

Közeledik a karácsony, és advent utolsó előtti hétvégéjén is élettel telt meg a Városháza park a belváros szívében. Az Advent Budapesten a Téli Fesztivál és Karácsonyi Vásár ezen a hétvégén is elsősorban a gyerekekre és családokra fókuszált színes programjaival, amelyek egészen december 29-ig várják a kicsiket és nagyokat. A programok ingyenesek a vásár fűtött hüttéjében.

Advent

A hétvégi programkavalkád már december 14-én szombat délelőtt megkezdődött. 11 órakor a Batyu Színház: Lélekdajkáló című különleges programjával várta a gyermekeket a karácsonyi vásáron, ahol egy nem mindennapi mesével ismerkedhettek meg. Az előadás után karácsonyi kézműves foglalkozásra invitálták a kicsiket, amelyen karácsonyi ajándékokat készíthettek filcből és papírból a fűtött hütte egy szegletében.

Délután 14:30-tól a park külső területén a Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság bemutatóját élvezhette a közönség. 17 órától nagybőgővel, akusztikus jazzgitárral, klarinéttal és dobbal szólalt meg a CsótányDzsó alternatív rock’n’roll-ja, majd 19 órától a visszatérő közönség számára már ismert Folk On 45 akusztikus duó saját népdal feldolgozásai mellett néhány igazán izgalmas dallam csendült fel, melyben az igényes mainstream pop-rock zene és a népdalok hangulata keveredett.

Másnap, vasárnap 11 órától, ahogy már megszokhatták, ismét egy délelőtti meseprogramra invitálták a gyerekeket, akik a Fabula Bábszínház: Brumi és a téli álom című zenés bábjátékát tekinthették meg, amely után a karácsony előtt elmaradhatatlan mézeskalács írókázás következett a kézműves foglalkozáson.

1Ader16 órától a csíksomlyói Csibész Alapítvány által működtetett gyermekotthon lakóival alapított Csíksomlyói Árvácska együttes mutatta be „A bárányok regéje” című betlehemes játékát, melyet Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita is megtekintett. Részt vett Bán Teodóra – Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK). 17 órától pedig, szintén az Csíksomlyói Árvácska együttes közreműködésével gyújtották meg a harmadik gyertyát a főváros legnagyobb adventi koszorúján. A ceremónián Dr. Osztie Zoltán, Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia plébánosa mondott ünnepi áldást.  Az első és a második adventi gyertyát Karácsony Gergely, főpolgármester jelenlétében gyújtották meg.

Az adventi koszorúkra idén is elindult ismét a szavazás a FŐKERT és a Szabad Tér Színház által meghirdetett “Környezettudatos karácsony” című felhívásra! A pályázatban részt vevő óvodás és kisiskolás csoportok újrahasznosítható alapanyagokból adventi koszorúkat készítettek, amelyeket az adventi időszakban a vásár ideje alatt a Városháza parkban lehet megtekinteni.

2Advent

A legszebb koszorúkat díjazzák, ajándékokat ajánlottak fel többek között a Fővárosi Nagycirkusz, a Fővárosi Állat-és Növénykert, a Mahart Zrt., a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

A közönségdíjas adventi koszorúra a vásár Facebook oldalán lehet szavazni december 17-ig! Az eredményhirdetésre december 19-én kerül sor a vásár fűtött Hüttéjében!

A karácsonyig tartó adventi programsorozatról és vásárról bővebben a www.facebook.com/AdventBudapesten/ oldalon tájékozódhatnak.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.