Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Szállodahajók

Szállodahajók a Dunán – Apartmanhajók a Tiszán

Magyar logisztikai Egyesület igazgatója, Somlóvári László, hajóskapitány, Környey Balázs, a MAHART Zrt. Nyaralóhajózási projektvezetője és Petényi Mirkó, a program kommunikációs vezetője

A Magyar Logisztikai Egyesület hajós turizmussal foglalkozó rendezvényén a Dunán közlekedő, egyre növekvő számú szállodahajókról, és a 2020-ban elinduló nyaralóhajókról tartottak előadást.

Somlóvári László, a Crystal River Cruises kötelékébe tartozó Mozart szállodahajó kapitánya elmondta,  hogy a folyami szállodahajózás népszerűsége töretlen: 2019-ben több mint 1 millió 600 ezer vendég utazott az európai vizeken, 14,6 százalékkal többen, mint 2018-ban. Tavaly több mint 1 millió 600 ezer vendég utazott az európai vizeken.

A növekedés ütemét mutatja, hogy 2004 és 2018 között 120 százalékkal emelkedett a szállodahajók száma. Az Inland Navigation Market Observation 2019-es jelentése szerint tavaly 20 új hajó került az európai vizekre, így 360-ra bővült a teljes flotta (ez a világ összes folyami szállodahajójának 41 százaléka), és 2020-ban további 10 új hajó vízre bocsátása várható. Jelenleg Európában összesen több mint 52 ezer szállodahajós ággyal számolnak a szakemberek.

A hajós utazási forma legfőbb vonzereje, hogy nem kell nap mint nap összepakolni és továbbállni, a vendégek mégis minden nap máshol ébrednek. Ugyanakkor a szállodahajózás önmagában nem él meg, kombinált utazási formáról van szó – mondta a kapitány. A legtöbb cég önálló autóbuszflottát is üzemeltet, a buszok a szárazföldön kísérik a hajókat, és így elérhetővé teszik az opcionális programokat.

7Szalloda

Megtudtuk, hogy a szállodahajók elsősorban az Amszterdamtól Budapestig tartó vízi útvonalakat járják, főként azért, mert az utazóközönség számára az épített környezet, a kulturális látnivalók és programlehetőségek jelentik a fő vonzerőt.

Az Al-Duna fő attrakcióját a természet, a táj szépsége (főként a Vaskapu és a Kazán-szoros) adja, ez azonban jóval kevesebb utast csábít.

Hajózástechnikai szempontból is sokkal kedvezőbb a nyugat-európai térség: az Amszterdamtól Pozsonyig tartó jól kiépített vízi utakon nincs gond a hajózással, a szlovák fővárostól a Fekete-tengerig azonban sok a probléma a mederben és a kikötőkben egyaránt.

Beszédes adat, hogy Amszterdamtól Budapestig 68, a magyar fővárostól Konstancáig pedig mindössze két vízlépcső szabályozza a vizeket. Magyarországon is szükség lenne a biztonságos hajózás érdekében az átlagos vízszint megemelésére, amelyet duzzasztással lehetne megoldani. A klímaváltozás tükrében erre nem csupán a hajózás, de a víztározás miatt is egyre nagyobb lenne az igény – hangsúlyozta Somlóvári László.

A kapitány szerint azonban a legnagyobb gondot a budapesti kikötőhelyzet jelenti, ami a legrosszabb Európában. A város a több mint száz évvel ezelőtt kiépített rakpartokkal kénytelen gazdálkodni, amihez mindössze néhány pontot rögzítettek az idők során.

1-SomlovaryA szolgáltatások javításával Budapest jóval többet profitálhatna a szállodahajók érkezéséből – hívta fel a hallgatóság figyelmét Somlóvári László. Mint mondta, jelenleg nincs megfelelő hajós infrastruktúra, például víz- és áramvételi lehetőség, csatlakozás a csatornahálózatra …

Tanulhatnánk abból, hogyan fogadják Európa számos országában az úszó szállodákat, akár a passaui, a bécsi vagy a belgrádi kikötőkben. Majd hozzátette, nálunk a tulajdonviszonyok is kaotikusak. Míg Európában jellemzően a városok kezelésében vannak a rakpartok és kikötők, nálunk több tulajdonos „gazdálkodik” ezzel a hihetetlenül értékes partszakasszal.

De, hogy jót is mondjak, Budapest a legnépszerűbb város a szállodahajók zömében tengerentúli utazóközönsége számára. Nem véletlen, hogy az összes hajós cég prospektusának borítóján valamilyen budapesti látnivaló szerepel. A szakemberek évente 3200-3500 budapesti kikötéssel számolnak, ez 420-450 ezer utas érkezést jelent – fejezte be előadását Somlóvári László.

A nyaralóhajózás Magyarországon új, de Európában évtizedek óta népszerű szabadidő eltöltési forma.

Környey Balázs, a MAHART Zrt. Nyaralóhajózási projektvezetője és Petényi Mirkó, a program kommunikációs vezetője közösen számoltak be arról, hogy idén májusban elindulnak az apartman hajók a Tiszán és a Bodrogon is.

2Nyaralo-Tisza

Megtudtuk, hogy a Tiszán és a Bodrogon is hamarosan új dimenziója nyílik meg a hajózásnak: az utazók 4 – 12 személyes, felső kategóriás, konyhával, zuhanyzóval, mellékhelyiséggel felszerelt lakóhajók fedélzetén szelhetik majd a habokat a családjukkal vagy a barátaikkal.

3Szall

Az apartman hajókkal bárhol meg lehet állni strandolni, horgászni vagy megnézni a környék látnivalóit – akár saját, akár a kikötőben bérelt kerékpárral. Ez az új üdülési forma izgalmas és természet közeli élményeket nyújt. A nemzetközi trendek is azt mutatják, hogy egyre nagyobb az igény a helyi történetek, helyi emberek, helyi termékek, helyi érdekességek felfedezésére. 5Berles

A nyaralóhajókkal nem csak a turizmus kínálata bővül, hanem az érintett térségek is profitálhatnak belőle. Munkalehetőséget generál, új szolgáltatások jelenhetnek meg.

Idén összesen 20 apartman hajó áll rendelkezésre, amelyeket májustól lehet majd bérelni. A hajók ráadásul vezetői engedély nélkül vezethetők!

Útvonalak: Tisza -folyó, Tisza – tó, Bodrog-folyó, valamint a Keleti-főcsatorna jelentős szakasza.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.