Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Táncfesztivál 2020

Budapest Táncfesztivál 2020

Huszadik alkalommal rendezik meg a Budapest Táncfesztivált február 27. és március 11. között a Nemzeti Táncszínházban és a Müpában.

A jubileumi Budapest Táncfesztivál programját sajtótájékoztató keretében mutatták be, amelyen részt vett – Ertl Péter a Nemzeti Táncszínház igazgatója, Bozsik Yvette koreográfus, Duda Éva a Duda Éva Társulat igazgatója és Juronics Tamás a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője.

Ertl Péter a Nemzeti Táncszínház igazgatója elmondta, hogy a jubileumi alkalomra meghívták a kortárs táncvilág társulatai közül a francia táncélet egyik meghatározó alakját Angelin Preljocaj társulatát, a korunk egyik legünnepeltebb koreográfusát Wayne McGregort, a New York City Ballet vezető táncosát Daniel Ulbrichtet és napjaink leghíresebb táncosait. Franciaország, Nagy Britannia és New York leghíresebb táncegyüttesei mellett a legnagyobb magyar tánctársulatokat láthatjuk a fesztiválon.

A fesztiválprogram keretében három nagy együttes bemutatóját is láthatjuk.

Bozsik Yvette koreográfustól megtudtuk, hogy a Pécsi Balett a Csipkerózsikával érkezik. Mint mondta, a Pécsi Balett táncművészei megmutatják sokrétű tehetségüket és a táncban rejlő humor varázsát. Elképesztően színes látványvilág lesz, Csajkovszkij gyönyörű zenéjével, Cziegler Balázs látványos díszletével, Berzsenyi Krisztina szépséges jelmezeivel. Csodás családi program.

A GG Tánc Eger legújabb darabját a Bolerót mutatja be. Topolánszky Tamás és két vendégkoreográfus – Halász Gábor és Rovó Virág – Maurice Ravel francia zeneszerző mágikus ritmusú, hipnotikus hatású, varázslatosan elbűvölő, fenségesen lírai és erotikus zenei motívumait használja fel, szuverén értelmezésű új táncbemutatójában.

A Szegedi Kortárs Balett előadásában három egyfelvonásos táncműt láthatunk egy este alatt.

Juronics Tamás művészeti vezető elmondta, hogy a középpontban a latin életérzés, a vágy és a szerelem van. Az est folyamán látható lesz Bernarda Alba háza című művének felújítása, a Coppélia – történet pszichológiai mélységeibe az olasz Enrico Morelli invitál, végül 27 év után ismét színpadra áll a Koncert tangóharmonikára, az argentin Roberto Galvan koreográfiájában.

A fesztivál egyik kuriózuma a jubileumi évfordulóját ünneplő Duda Éva Társulat MIRROR című produkciója lesz. Duda Éva elmondta, hogy az együttes az elmúlt tíz év emblematikus momentumaira tekint vissza. Az előadás a korábbi produkciókból szemezget, amelyben lesz egy új rövid koreográfia is tőle, valamit Maciej Kuzminski lengyel vendégkoreográfustól is.

Egy felújításra is sor kerül, a Feledi János – Feledi Project a korábban már bemutatott Rekviemet állítja újra színpadra a Nemzeti Táncszínházban.

A nemzetközi produkciókról Ertl Péter elmondta – Angelin Preljocaj, az albán származású francia táncos-koreográfus együttese a legújabb, a milánói La Scala Balett számára készített Winterreise című munkáját mutatja be, amely egyszerre Schubert egyik legszebb alkotása és Angelin Preljocaj egy 12 táncos számára írt sötét és melankolikus tánca.

Majd Wayne McGregor, az avantgárd művész, egy anatómiával dacoló koreográfiája, a FAR érkezik a Nemzeti Táncszínház színpadára. A brit táncvilág ragyogó csillaga átalakítja testünk látványát ezzel a zsigeri, matematikai és érzéki művel, amelyet 10 virtuóz táncos végez.

4Tanc

A Táncfesztivál zárásaként a New York City Ballet vezető táncosát Daniel Ulbrichtet és napjaink leghíresebb táncosait láthatják olyan neves koreográfusok munkáiban, mint George Balanchine, Christopher Wheeldon, Jerome Robbins és Johan Kobborg.

A fiatal tehetségekből sem lesz hiány, az Imre Zoltán Program keretében négy ifjú alkotóművész mutatkozik be a fesztivál keretében. Maday Tímea-LUNA, Mádi László-VERSO és Finta Gábor-HEPA, Újvári Milán-SHOW című produkcióit láthatják az érdeklődők a Nemzeti Táncszínház Kistermében.

5Tanc

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.