Search
kedd 23 április 2024
  • :
  • :

Monspart Sarolta

Monspart Sarolta a Nemzet Sportolója

A Nemzet Sportolói társaságban megüresedett egy hely a tizenkettőből az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva február 29-i halálával. A tagok Monspart Saroltát javasolták, majd a sporttörvény alapján a kormány döntött és a korábbi tájékozódási futó megkapta a Nemzet Sportolója címet és az azzal járó életjáradékot.

Monspart1

Monspart Sarolta, 1972-ben szerzett világbajnoki aranyérmet tájfutásban, tizennégyszeres magyar bajnok, sífutásban hatszoros magyar bajnok. Az első nő Európában, aki három órán belül futotta le a maratoni távot.

Monspart3Sportkarrierjének egy kullancscsípés okozta vírusos agyvelőgyulladás vetett véget. Felgyógyulását követően tájfutó szövetségi kapitány lett. A 10 éves munka eredményeiért „mesteredző” címet kapott. Később sokat tett azért, hogy népszerűsítse a szabadidősportot és a futást.

Egész életemben fontosnak tartottam azt, hogy felhívjam a figyelmet az egészségre, a mozgásra. Így volt ez versenyző koromban és nem volt másként a Megszállottak Klubjában sem. A klubot Fa Nándor alapította 1993-ban és olyan sportnagyságok társaságában lehettem, mint a világbajnok műrepülő Besenyei Péter, vagy a hegymászó Erőss Zsolt. A mostani elismerésem úgy gondolom, hogy siker a megszállottaknak, de természetesen siker a Nemzeti Versenysport Szövetségnek is, hiszen a sportágam, a tájékozódási futás az ő tagszövetségük – mondta Monspart Sarolta.

Felértékelődik az erős immunrendszer és a rendszeres testmozgás. Úgy gondolom, hogy napjainkban mindenki szembesül azzal az alapigazsággal, hogy az egészség a legfontosabb. Az egészségünkért sokat tehetünk egy életmódváltással és rendszeres testmozgással. Bízom benne, hogy sokkal többen kerülnek majd a sport bűvkörébe az előttünk álló időszakban.

A Nemzet Sportolói jelenleg: Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Bíróné Keleti Ágnes, Balczó András, Hammerl László, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Varga János, valamint a most bekerült Monspart Sarolta.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.